Prop de 30 persones assisteixen a la jornada informativa organitzada pel Consell Comarcal i la delegació del Col·legi d’Arquitectura Tècnica de Barcelona
A Catalunya, el 60% del parc d’habitatges és anterior al 1980, data en què l’aïllament tèrmic va començar a ser obligatori i, per aquest motiu, per mantenir alguns dels habitatges més antics pel que fa a la calefacció, refrigeració i aigua calenta sanitària, s’ha de generar 10 vegades més energia que per a un de nou, molt més eficient.
El 68% del consum de la mitjana de les llars espanyoles prové de la calefacció, refrigeració i aigua calenta, i en alguns municipis del Vallès Oriental, per la gran proporció d’habitatges unifamiliars, aquest percentatge podria ser superior.
Hi ha 358 comunitats als municipis del Vallès Oriental amb obres pendents recollides a les IITE’s, i un elevat nombre d’edificis d’habitatges més, que encara no han passat la IITE tot i estar-ne obligats.
La temperatura al Vallès Oriental ja ha pujat de mitjana més de mig grau durant els darrers 20 anys i les precipitacions han baixat vora un 15%. Aquest escenari no varia significativament respecte a la mitjana del territori de Catalunya degut als efectes globals del canvi climàtic.
El sector de l’edificació representa el 40% del consum energètic total de la UE i, per tant, representa una gran proporció de les emissions de CO2, i l’àmbit residencial implica una part important d’aquest consum.
Si es compleixen els ambiciosos objectius dels compromisos adquirits pels països de l’ONU a l’Acord de París de 2015, al 2100 s’haurà gairebé duplicat la concentració de CO2 a l’atmosfera respecte a l’actualitat, havent incrementat 2,7ºC la temperatura mitjana del planeta.
Són algunes de les dades que es van facilitar des del Consell Comarcal en la jornada celebrada ahir a la delegació del Vallès Oriental del Col·legi d’Arquitectura Tècnica de Barcelona i on van assistir una trentena de persones vinculades amb el món de l‘habitatge –principalment representants de comunitats de veïns i veïnes, administracions de finques, gestories, col·legis professionals, tècnics i polítics municipals, etc- organitzada pel Consell Comarcal i el Col·legi d’Arquitectura Tècnica de Barcelona.
La jornada anava enfocada a informar, donar a conèixer i aclarir dubtes sobre la convocatòria de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya per a rehabilitació energètica dels edificis de tipologia residencial, provinents dels fons Next Generation. L’obria el conseller d’Habitatge, Francesc Juzgado que, a més de donar a conèixer aquestes dades, encoratjava a “col·laborar en l’èxit d’aquesta convocatòria d’ajuts i en l’assoliment dels seus objectius, cadascun des del seu paper, tant representants de l’administració, col·legis professionals, empreses i professionals del sector, comunitats, com particulars, i de forma especial, també individualment a tots, com a membres de la nostra societat”. I va afegir que “és molt important fer difusió i donar a conèixer aquests ajuts per, no només millorar els nostres habitatges, sinó per millorar la nostra qualitat de vida i ser energèticament més sostenibles”.
Segons van explicar el personal tècnic de l’Oficina Comarcal d’Habitatge del Vallès Oriental, els programes 3, 4 i 5 de la convocatòria de subvencions per a rehabilitació energètica dels edificis de tipologia residencial, de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, provinents dels fons Next Generation donen continuïtat a les convocatòries d’ajuts de rehabilitació que es venien oferint, per part de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya fins al 2020, però fent especial èmfasi a l’eficiència energètica.
En aquesta línia s’incrementa considerablement el percentatge de la subvenció sobre el pressupost subvencionable, que pot anar del 40% al 80%, i el límit màxim de l’import de la subvenció, que pot anar de 3.000€ a 21.400€ per habitatge, segons les actuacions i el programa, tot i que els requisits en quant a la millora de l’eficiència energètica son més elevats, d’acord amb els actuals objectius.
D’altra banda, aquestes quanties de subvenció límit tan elevades son una oportunitat també per renovar i mantenir l’actual parc d’habitatges, especialment pel que fa a aquells edificis més envellits i energèticament ineficients, i aquelles comunitats que tenen més dificultats per complir amb el seu deure de conservació.
Aquests ajuts també tenen un elevat component social, ja que la subvenció, en el cas de persones vulnerables, pot arribar al 100%, i en tractar-se de rehabilitacions energètiques, permeten un estalvi considerable a la factura energètica de les famílies i garanteixen unes millors condicions de confort tèrmic, que pot repercutir sobre la millora de la salut de les persones, afavorint la cohesió social.
També es va informar que, juntament amb les subvencions dels programes 3, 4 i 5, també han sortit paral·lelament una sèrie d’ajuts de finançament, i s’han posat a disposició tot un seguit de serveis, com les oficines tècniques de rehabilitació, les oficines d’habitatge, informació divulgativa, formació, eines de suport, entre altres.
L’Oficina Comarcal d’Habitatge del Consell Comarcal ofereix assessorament demanant cita prèvia a través del telèfon 938600708 o el correu electrònic habitatge@vallesoriental.cat.