El Consell Comarcal d’Osona presenta una campanya de sensibilització per combatre el turisme de residus
L’acte de presentació de la campanya s’ha fet a l’Àrea d’aportació “El Pladelasala”, a Gurb, un dels municipis osonencs on s’ha posat en evidència una problemàtica que ha anat en augment els darrers mesos
Davant la constatació que alguns contenidors de residus de diferents indrets presenten situacions de desbordament, és a dir, que tenen més residus dels que la seva capacitat pot admetre i, fins i tot, en algunes ocasions es deixen bosses de residus a terra, des del Consell Comarcal s’ha pres la determinació de portar a terme una campanya de sensibilització per mirar d’aturar conductes incíviques que dificulten considerablement la feina dels serveis de recollida de deixalles.
El fet que algunes àrees d’aportació es vegin desbordades es produeix perquè els contenidors reben residus de petits industrials o de gent de municipis veïns. Aquesta pràctica comporta que el poble veí hagi de fer-se càrrec del cost de la recollida i el tractament d’uns residus que no han generat els seus habitants
Amb la campanya “Turisme de residus” es vol denunciar la pràctica de portar els residus que generem a casa nostra i deixar-los a contenidors d’un altre municipi.
Tothom ha de portar els residus als contenidors del lloc on viu i en el cas que es faci la recollida porta a porta, els residus s’han de deixar a la porta de l’habitatge d’acord amb el calendari establert. A banda d’això, hi ha l’opció d’anar fins a l’àrea d’aportació de residus municipal o àrea d’emergència.
Les situacions de desbordaments de contenidors es produeixen generalment en zones properes a grans vies de circulació (C-25, C-17…) i que no queden a la vista de la resta de conductors i també als contenidors situats al costat de pobles on es fa la recollida porta a porta. Hem comprovat que hi ha veïns/es que no participen d’aquest sistema de recollida i que agafen la bossa i la llencen al primer contenidor que troben. Això no deixa de ser un acte incívic.
La presentació de la campanya s’ha fet un Gurb, però podria haver estat en qualsevol altre municipi on també s’han detectat aquests tipus de conductes. Aquest municipi té una gran extensió i compleix amb els dos requisits que hem esmentat anteriorment, té grans vies de circulació i també és limítrof amb municipis que fan la recollida porta a porta. El passat mes de gener es va donar el cas que “els contenidors de l’àrea d’aportació del Pladelasala estaven desbordats, fins i tot hi va haver algun dia que els serveis de recollida no van poder recollir tots els residus que hi havia al seu voltant”, ha dit l’alcalde, Josep Casassas Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament va optar per tancar les àrees d’aportació i limitar-ne l’accés als veïns i veïnes de les cases disseminades, col·locant també una càmera de vigilància i aprovant una ordenança per regular els abocaments incontrolats.
A l’acte de presentació de la campanya hi han intervingut el president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Carles Rodríguez, el conseller delegat de Cicle de residus, Albert Castells, a més de l’alcalde de Gurb. També hi era present la vicepresidenta 3a del CCO, Margarida Feliu, així com el dissenyador de la campanya, Ignasi Pla.
Castells ha dit que “ens trobem en un moment històric de comarca pel que fa a la recollida i al tractament de residus i un element que ens preocupa i hem de treballar és l’incivisme, que encareix la taxa de recollida i la taxa de tractaments dels residus” “és un problema d’àmbit comarcal”, ha recalcat.
Per la seva banda, el president Joan Carles Rodríguez, ha volgut recordar “que Osona és una de les comarques capdavanteres en la recollida selectiva, però hem de fer-ho més bé encara, i això comporta fer un ús correcte dels residus i separar correctament per no dificultar la feina els serveis de recollida, un servei essencial”
Rodríguez també ha dit que “un dels punts del pacte de govern signat a començament de mandat, era precisament ampliar la recollida i la gestió dels residus i fer front als reptes del dia a dia”.
En aquesta comarca han de poder conviure dos sistemes de recollida de residus, la recollida amb contenidors i la recollida porta a porta, aquest últim anirà augmentant en els propers anys atès que és un sistema molt eficaç.
Amb el lema Tu també portes les teves deixalles de viatge? d’un to lleugerament irònic, es vol conscienciar la ciutadania de tot el que representa el fenòmen de residus viatgers, ja que provoca autèntics col·lapses a determinades àrees d’aportació, segons ha explicat Ignasi Pla, dissenyador de la campanya.
S’ha fet un cartell simbolitzant dos turistes que, enlloc de portar una maleta, porten una bossa d’escombraries. La campanya es difondrà principalment en format digital i també es fixaran adhesius per denunciar el mal ús en contenidors que sovint presenten desbordaments.