Coincidint amb el Dia Mundial de l’Energia, que es commemora el dia 14 de febrer, el Consell Comarcal del Vallès Occidental va publicar un Mapa interactiu del potencial fotovoltaic de les cobertes i consum elèctric dels municipis del Vallès Occidental. A partir d’aquest mapa interactiu, elaborat per l’Oficina Comarcal de Transició Energètica, es pot consultar i comparar el potencial de generació solar fotovoltaica de les cobertes dels edificis i el consum elèctric anual a nivell de municipi.
Clicant sobre cada municipi es desplega una taula on es pot consultar la seva població, el seu consum elèctric anual, la potència fotovoltaica instal·lable en cobertes i la seva producció anual, com també quin percentatge de la demanda elèctrica es podria cobrir amb aquesta producció.
Aquesta eina s’ha dissenyat per divulgar el gran potencial de generació fotovoltaic estimat a les cobertes, que en molts casos arriba a cobrir, i fins i tot superar, el consum elèctric dels municipis. Impulsar la implantació de fotovoltaica a les cobertes ajuda a implementar un model energètic comarcal més sostenible i dona oportunitats per a la participació col·lectiva en la generació distribuïda de l’energia.
El mapa s’ha elaborat a partir de les dades obtingudes del visor “Potencial fotovoltaic a la província de Barcelona” elaborat pel Sistema d’Informació Territorial d’Acció Climàtica (SITAC) de la Diputació de Barcelona, i de les dades del consum d’energia elèctrica per municipis i sectors de Catalunya publicades per l’Institut Català de l’Energia (ICAEN).
Podeu consultar el mapa interactiu a través del següent enllaç i a través de la pàgina web de l’Oficina de Transformació Comunitària del Vallès Occidental. L’Oficina de Transformació Comunitària del Vallès Occidental és un punt de referència a la comarca per tal que la ciutadania pugui informar-se i trobar els recursos necessaris per poder crear una comunitat energètica o desenvolupar-ne una d’existent.
Aquestes actuacions estan subvencionades per l’Instituto para la Diversificación y el Ahorro de la Energía a través del programa de concessió d’ajuts a Oficines de Transformació Comunitària per la Promoció i Dinamització de Comunitats Energètiques (Programa CE Oficinas), emmarcada en la component 7 «Despliegue e integración de renergías renovables» del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia per a l’execució dels Fons Next generation UE.
Dia Mundial de l’Energia
Des de el 1949, el 14 de febrer es celebra el Dia Mundial de l’Energia per a fer-nos un recordatori de la importància de produir i consumir l’energia de la forma més sostenible possible. L’objectiu és poder sensibilitzar i conscienciar la població d’arreu del planeta sobre l’ús de fonts d’energies alternatives i renovables com l’energia solar, l’energia eòlica i la biomassa, en enfront de l’ús dels combustibles fòssils.
Font: Consell Comarcal del Vallès Occidental