L’òrgan, que s’ha constituït aquest dilluns, ha declarat l’emergència climàtica, ha decidit el canvi de nom i s’ha refermat en la lluita contra la pobresa energètica
El Consell ha arrencat decretant l’emergència climàtica a la comarca com a pas previ a l’activació d’un Pla Supramunicipal d’Acció per a la Millora de la Qualitat de l’Aire i la creació d’una taula política. Aquest acord implica tots els consistoris de la zona per fixar les mesures a emprendre, el calendari d’aplicació i el seu finançament. La intenció és que tot això es desenvolupi de manera coordinada amb les comarques veïnes del Vallès Oriental i el Baix Llobregat amb el suport tècnic, econòmic i polítics de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.
12 dels 23 municipis de la comarca estan declarats Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric ja que superen els nivells de contaminació en diòxid de nitrogen (NO2) i partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10), segons el Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire de la Generalitat. A banda de Rubí, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, i Terrassa es troben en aquesta situació.
Canvi de denominació del Consell d’alcaldesses i alcaldes: Consell d’alcaldies
Segons el president del Consell això respon al fet que “des del Consell Comarcal hem plantejat un govern convençudament feminista i volem que aquest convenciment es traslladi de forma transversal a tota l’acció de govern. També hem tingut en compte que l’alcaldessa de Sabadell va demanar al mes de juliol en el ple de constitució aquest canvi formal de nom i hem recollit aquesta petició”.
A més, fent un pas endavant amb aquesta voluntat, s’insta el Consell Comarcal a revisar, tenint en compte l’ús d’un llenguatge no sexista, el Reglament Orgànic Comarcal (ROC) i també es sol·licita al Parlament de Catalunya la revisió del llenguatge no sexista de la Llei d’organització Comarcal de Catalunya.
D’altra banda, el Consell d’alcaldies ha refermat la voluntat dels ajuntaments vallesans de no assumir els deutes generats per les companyies energètiques. En aquest sentit, s’ha acordat instar la Generalitat a liderar la defensa dels drets energètics de la ciutadania. Aquest pacte també inclou demanar a les companyies subministradores la redacció d’un protocol d’atenció, conjuntament amb el Consell Comarcal, a famílies vulnerables.