Reivindica que aquesta llei sigui fruit d’un ampli consens i acord entre els representants dels diferents partits polítics del Parlament.
Miquel Buch, president del Consell de Governs Locals de Catalunya.
El president del Consell de Governs Locals de Catalunya, Miquel Buch, ha demanat aquest matí al Parlament que la Llei de Governs Locals de Catalunya (LGLC) defineixi i defensi clarament el marc competencial català, especialment en competències pròpies dels municipis, les delegades i les complementàries davant del risc que pot suposar la LRSAL. Així mateix, ha reivindicat que aquesta llei sigui fruit d’un ampli consens i acord entre els representants dels diferents partits polítics del Parlament.
En una compareixença a la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament de Catalunya, el president Miquel Buch ha presentat davant els diputats i diputades, un document amb 6 eixos de consens que hauria d’introduir la LGLC. Ha exposat també esmenes a la LGLC per adaptar-la a les necessitats reals dels ajuntaments catalans.
Els eixos bàsics proposats pel CGLC, passen perquè fins que no es resolgui el recurs d’inconstitucionalitat a la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) aprovada pel govern espanyol, es faci prevaldre l’Estatut aprovat i referendat pels catalans i catalanes, ja que és una llei de rang superior. També es demana que la LGLC simplifiqui el contingut de la normativa allà on fa referència a l’Estatut i a altres lleis. "Fora bo que aquesta llei repassi d’altres normatives on no queda del tot clar el paper de l’administració local", manifestava el president Miquel Buch.
"Ens cal que es reconegui el deute i els mecanismes de pagament amb les administracions locals”, ha reblat Buch, referint-se a la necessitat que la LGLC vagi acompanyada d’una llei de Finances locals.
El president del Consell de Governs Locals també ha exposat la necessitat que hi hagi una cessió voluntària de competències als Consells Comarcals, sempre que compleixi els mínims d’estabilitat pressupostària i suficiència financera i no de forma obligatòria. “Que la cessió sigui per convenciment que prestem un millor servei i a un millor cost, no que per obligació ens manllevin competències”. Així mateix, des del CGLC es defensa un model actualitzat dels Consells Comarcals i un treball d’aquests coordinats amb les Diputacions.
En la seva intervenció, el també alcalde de Premià de Mar ha demanat que es dignifiqui la figura de l’electe local i de l’alcalde i també ha advocat per la innovació institucional local.
El document que s’ha lliurat als diputats i diputades inclou també esmenes concretes que el Consell de Governs Locals de Catalunya proposa que s’ incloguin a la Llei de Governs Locals. En aquest cas, en destaca la petició que el món local formi part de la direcció de la Hisenda pròpia de Catalunya; la proposta d’un conjunt d’esmenes en la línia de simplificació, clarificació i defensa de les competències del món local o que es creïn les condicions les per a la innovació institucional, entre d’altres aspectes.
El president Miquel Buch ha valorat molt positivament que la Generalitat hagi anunciat l’elaboració d’un decret per defensar les competències del món local català davant la LRSAL. Per aquest motiu, ha presentat un document amb uns continguts mínims que hauria de tenir el Decret ha demanat que aquest contingut s’inclogui dins la LGLC.
El Consell de Governs Locals de Catalunya és un òrgan estatutari constituït el 27 d’octubre de 2011 format 100 membres, set dels quals són membres nats i es corresponen amb els presidents de les diputacions, l’alcalde de Barcelona i
els presidents de les entitats municipalistes Associació Catalana de Municipis i Comarques i Federació de Municipis de Catalunya. La resta de membres, 93 en total, corresponen amb alcaldes i alcaldesses dels partits polítics amb representació.