El Consell Territorial de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) decidirà si es convoca l’Assemblea d’Alcaldes, que agrupa els 8.100 alcaldes espanyols, perquè opinin sobre la reforma local aprovades el divendres passat pel Govern. El vicepresident i alcalde de Vigo, Abel Caballero, ha demanat la reunió urgent de l’esmentada assemblea.
La Junta de Govern de la FEMP s’ha reunit aquest dimecres i ha acordat, segons informa la Federació, seguir "aprofundint" en l’estudi de la reforma local per presentar una proposta que des de la "lleialtat institucional" permeti "cooperar en millorar la reforma més profunda escomesa en democràcia en relació amb el règim jurídic del sector públic local ".
De la Serna ha assenyalat que, un cop s’hagi realitzat aquesta anàlisi, tornarà a convocar una nova reunió de la Junta de Govern i, tal com havia compromès, convocarà urgentment una reunió del Consell Territorial de la FEMP per així "amplificar el debat en relació a l’Avantprojecte ". Serà aquest òrgan en el qual s’ha d’estudiar i, si s’escau, decidir si s’ha de convocar una Assemblea d’Alcaldes.
El vicepresident Abel Caballero ha demanat al final de la reunió que es convoqui de manera "immediata" el Ple-abans anomenat Assemblea General – perquè els 8.100 alcaldes espanyols que l’integren puguin opinar sobre la reforma de l’Administració Local que prepara el Govern .
INTERVENCIÓ D’AJUNTAMENTS
A la Junta de Govern s’ha posat de manifest, segons la FEMP, que el text aprovat divendres pel Consell de Ministres ha suposat un "avanç molt important" pel que fa al conegut al juliol pel que qualifica el text de "bon punt de partida "per treballar tractant, primer a la Comissió Nacional d’Administració Local i posteriorment en el tràmit parlamentari, de" enriquir-la amb les aportacions dels alcaldes ".
A la reunió, membres com el mateix Caballero, han plantejat la modificació dels termes en què s’ha reflectit en l’Avantprojecte l’assumpció de les competències d’Educació per part de les comunitats. La FEMP considera que ha de quedar clar que són les autonomies les que han d’assumir "en la seva integritat les despeses corresponents als serveis de neteja i manteniment dels centres escolars".
En relació a la possible intervenció d’Ajuntaments de menys de 5.000 habitants, la Federació assegura que a la Junta de Govern ha quedat patent que aquesta és una qüestió que genera "preocupació i incertesa" entre les entitats locals, no només pel que això implica sinó perquè "tal com està redactada la norma resulta difícil avaluar el seu impacte real".