03.08.17  • Berguedà

El conseller Rull presenta el nou pla de millores del transport públic al Berguedà

0
580

El conseller de Territori i Sostenibilitat, i el president del Consell Comarcal, David Font, anuncien l’extensió del servei de transport a la demanda als nuclis de població del Baix Berguedà que actualment no disposen d’aquest servei


Foto de la reunió. Foto: gencat.
Rull anuncia la redacció del projecte executiu per a la implantació d’una planta de tractament de la fracció resta dels residus municipals, la ubicació de la qual consensuarà el Consell Comarcal
Josep Rull visita la millora de l’accés des de la B-402 al polígon Vinya del Sastre de la Pobla de Lillet, que ha inclòs la formació d’un itinerari per a vianants i ciclistes
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i el president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font, han fet avui un balanç de les millores introduïdes en el transport públic al Berguedà i han presentat la proposta de millora del transport públic al Berguedà amb l’objectiu de dotar de servei de bus els nuclis de població situats fora de la xarxa bàsica. Rull, en una reunió amb els alcaldes de la comarca, ha explicat l’extensió al Baix Berguedà d’aquest model que ja funciona en diferents municipis de l’Alt Berguedà. 
El sistema de transport a la demanda del Berguedà funciona a 19 nuclis de 13 municipis: Gósol, Saldes, Vallcebre, Sant Julià de Cerdanyola, Gisclareny, la Nou de Berguedà, Fígols, Cercs, Castellar de n’Hug, Castell de l’Areny, Sant Jaume de Frontanyà, Capolat i Castellar de Riu. Dona cobertura a una població de 1.982 habitants. L’objectiu és estendre aquest servei l’any vinent i oferir-lo per cobrir sis rutes:
  • Santa Maria de Merlès a Puig-Reig
  • L’Espunyola –  Montclar – Casserres  – Puig-reig
  • Serrateix – Viver – Montclar – Casserres – Gironella
  • Montmajor –  l’Espunyola  – Avià – Bergà
  • La Quar – Santa Maria de Merlès (cruïlla) –  Sagàs – Olvan – Gironella – Berga
  • Serrateix  – Viver – Navàs
Durant el 2016, els serveis a la demanda del Berguedà van transportar 1.054 viatgers i van realitzar un total de 7.968 quilòmetres.
El servei funciona prèvia trucada telefònica i permet el  transport de la persona interessada ja sigui a la capital comarcal o al seu municipi de referencia o a les parades de les línies de servei regular de bus que enllacen amb Berga, Manresa i Barcelona. Els serveis a la demanda tenen un recorregut i uns horaris prefixats i s’ofereixen de dilluns a divendres feiners. El conseller Rull ha remarcat la rellevància d’aquests serveis perquè proporciona “la màxima flexibilitat a l’hora d’accedir al transport públic” en territoris amb poca població, així com “capil·laritat, que vol dir equilibri territorial”. 
El transport a la demanda garanteix l’accés a la capital comarcal i als centres sanitaris i assistencials de les persones que viuen en nuclis de població de baixa densitat. Actualment, el Departament de Territori i Sostenibilitat presta més de 200 serveis a la demanda i té convenis amb 13 consells comarcals  per finançar aquest tipus de transport públic. Els consells comarcals fan les tasques de gestió, control, seguiment i atenció a l’usuari. 
81.500 viatgers els primers cinc mesos de l’any 
Aquest servei a la demanda se suma a altres millores en el servei de transport públic de la comarca com la integració tarifària del Berguedà com a setena corona de l’Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona, l’any 2014. Des de llavors, el nombre d’usuaris no ha parat de créixer. L’any 2013, abans de la integració, el nombre de validacions va ser de 38.999 mentre que l’any 2016 va pujar fins a les 81.447, el que suposa un increment del 109%. Entre gener i maig de 2017, amb 81.408 validacions, ja s’ha assolit, pràcticament, el mateix nombre que tot el 2016. 
El conseller Rull ha remarcat el “revulsiu extraordinari” que aquesta integració tarifària ha suposat en l’ús del transport públic al Berguedà. Les xifres mostren que “l’aposta que està fent el Govern té un retorn a nivell territorial” i ha posat de relleu que “transport públic vol dir accessibilitat, mobilitat sostenible i mobilitat més segura”.
Aquest increment de la demanda ha fet que el Departament de Territori i Sostenibilitat hagi posat diferents reforços al corredor Berga – Barcelona, que presenta una demanda creixent. Aquestes millores han suposat doblar i fins i tot triplicar algunes expedicions com per exemple les de la tarda dels divendres cap a Berga o les de diumenges tarda i dilluns al matí cap a Barcelona. Aquest any 2017, també s’ha fet un increment del servei amb una nova expedició des del 26 de juny i dues noves anades i tornades que s’oferiran a partir de l’1 de setembre, tal i com va demanar el Consell Comarcal del Berguedà. 
Planta de tractament de la fracció resta 
En la trobada amb els alcaldes del Berguedà, el conseller de Territori i Sostenibilitat també ha anunciat la redacció per part de l’Agència de Residus de Catalunya del projecte executiu per a la implantació d’una planta de tractament de la fracció resta dels residus municipals a la comarca. Aquesta instal·lació s’emmarca en el pla territorial sectorial d’infraestructures de gestió de residus municipals de Catalunya. 
“És important que el Berguedà compti amb les infraestructures per fer una gestió més sostenible dels residus, que són també recursos des del punt de vista d’economia verda”, ha argumentat el conseller Rull. En aquest sentit, el conseller ha volgut “reconèixer l’esforç de la comarca per fer un pas endavant en la política de reciclatge i de recuperació de residus”.
Aquesta planta, amb una capacitat de tractament prevista d’unes 20.000 tones, permetrà triar materials valoritzables, com metalls i plàstics, i tractar la matèria orgànica present a la fracció resta abans de traslladar-la al dipòsit controlat de residus municipals. Per tant, la planta pot contribuir a allargar la vida útil de la instal·lació i alhora donar compliment a les normatives europees destinades a evitar que cap residu entri als dipòsits controlats sense un tractament previ. 
Per avançar en aquesta direcció, el conseller de Territori i Sostenibilitat ha demanat al Consell Comarcal que pugui fixar l’emplaçament de la planta abans que acabi l’any, amb la voluntat d’iniciar-ne la construcció el 2019.
Millora de l’accessibilitat a la Pobla de Lillet 
D’altra banda, el conseller  Rull, acompanyat de l’alcalde de la Pobla de Lillet, Vicenç Linares, ha visitat la millora de l’accés de la carretera B-402 cap a la zona industrial del municipi que el Departament ha dut a terme enguany. Aquesta actuació, que ha comptat amb una inversió de 440.000 euros, ha consistit en la pavimentació del camí que uneix la carretera i el polígon Vinya del Sastre, situat a l’oest del nucli urbà.
El vial té una longitud de 960 metres i està format per dos carrils de 3 metres i dos vorals de 0,5 metres.  Addicionalment, s’ha format un itinerari per a vianants i ciclistes, d’una longitud de 800 metres, entre la rotonda d’inici de l’accés al polígon i l’encreuament amb el carrer del Ferrocarril. 
Aquest recorregut té uns 1,5 metres d’amplada i compta amb un paviment de material granular. Se situa al costat dret de la calçada, de la qual queda separat amb una barrera metàl·lica. En un tram en terraplè, s’ha col·locat una barana de fusta per protegir els vianants. A més d’aquestes actuacions, també s’ha millorat el sistema de drenatge i s’ha col·locat una nova senyalització horitzontal, vertical i d’orientació.

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.