10.11.14 – BARCELONA • Barcelonès

El conseller Santi Vila i la Diputació de Barcelona signen un conveni per finançar la Xarxa d’habitatges d’inserció social

0
330

La Diputació aportarà un total de 920.000 euros aquest any i el proper a l’Agència, que manté i coordina aquesta Xarxa, destinada a donar suport econòmic a entitats que gestionen pisos tutelats per a col·lectius en risc d’exclusió.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, han presidit avui la signatura d’un conveni entre l’entitat municipalista i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya per tal de contribuir a finançar la Xarxa d’habitatges d’inclusió social de la demarcació. En virtut d’aquest conveni, la Diputació aportarà un total de 920.000 euros aquest any i el proper a l’Agència, que manté i coordina aquesta Xarxa, destinada a donar suport econòmic a entitats que gestionen pisos tutelats per a col·lectius en risc d’exclusió.
 
El fort impacte de la crisi econòmica ha provocat un empobriment d’amplis sectors de la població i un enduriment de les condicions de vida de les persones que ja vivien en situació d’exclusió. Alhora, aquest impacte l’estan patint també grups socials que, fins ara, es consideraven integrats. L’habitatge és una de les necessitats bàsiques més afectades.
 
Com a conseqüència, les entitats que gestionen els pisos inclosos dins la Xarxa d’habitatges d’inserció social han vist desbordades les seves previsions i precissen reforçar els ajuts per mantenir-los en funcionament.
 
Pisos tutelats per a la reinserció social
 
Actualment, un total de 100 entitats formen part de la Xarxa a la demarcació de Barcelona i gestionen 916 habitatges. Es tracta de pisos on les persones que s’hi allotgen poden gaudir, a més d’una llar digna, de suport psicosocial per ajudar-les a reintegrar-se a la societat. S’adrecen, entre d’altres, a persones sense llar, dones víctimes de la violència, drogodependents, persones amb trastorns mentals, receptors de prestacions econòmiques molt baixes, joves extutelats i altres situacions anàloques que requereixen una especial atenció.
 
Són les entitats del tercer sector les que es fan càrrec del pagament del lloguer i de les despeses corrents dels pisos (llum, aigua, gas, etc.), així com del seu manteniment. A banda, cada entitat fixa els paràmetres d’estada i les condicions dels inquilins. Els fons procedents de la Diputació de Barcelona ajudaran, per tant, a cobrir aquestes despeses.
 
Durant aquest 2014, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya ha signat convenis amb entitats socials de la demarcació de Barcelona per cedir-los 153 pisos del seu parc públic per destinar-los a aquesta Xarxa d’inserció social. El 2013 es van signar convenis per cedir 122 pisos i el 2012, per un total de 98.
 
Cessió de pisos i intermediació
 
El conveni d’avui s’emmarca en el conjunt d’actuacions de la Diputació de Barcelona per l’impuls de la inclusió social i la lluita contra la pobresa. S’afegeix, per exemple, a la col·laboració d’enguany amb Caritas, que ha permès la cessió a aquesta entitat de 43 pisos propietat de la corporació, per destinar-los a famílies en risc d’exclusió social.
 
També en col·laboració amb l’Agència d’Habitatge de Catalunya, a més dels ens locals i els col·legis d’advocats de la demarcació de Barcelona, la Diputació està desplegant el Servei d’Intermediació en Deutes de l’Habitatge (SIDH) per tota la demarcació, destinat a persones en risc de desnonament per impagament de les quotes hipotecàries. Actualment estan en funcionament 15 punts d’atenció al territori, amb una previsió d’obertura d’11 punts més abans de final d’any.
 
Un total de 30.000 famílies ateses
 
Catalunya és, de fet, el territori de l’Estat que més recursos destina en matèria d’habitatge per evitar l’exclusió social, amb uns 60 MEUR, que beneficien 30.000 famílies. Aquestes llars perceben una mitjana anual de 2.000 euros en ajuts.
 
Enguany, el Govern català ha posat en marxa una línia d’ajuts específica per a aturats de llarga durada, dotada amb 7 MEUR, que ha permès concedir a unes 4.000 famílies uns ajuts que oscil·len entre 170 i 200 euros mensuals per ajudar-los a pagar les quotes de lloguer o hipotecàries. La voluntat és tornar a convocar aquestes subvencions l’any 2015 i ampliar-ne la dotació pressupostària.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.