En el concert commemoratiu dels 20 anys de l’establiment de l’Escola i Conservatori de Música de la Diputació al Palau Bofarull de Reus
El recital va agrupar prop de 350 alumnes procedents de diferents centres de la ciutat
Conservatori de Música de la Diputació al Palau Bofarull de Reus.
El Teatre Fortuny de Reus es va omplir de gom a gom, ahir al vespre, per acollir el concert de commemoració dels 20 anys de la ubicació de l’Escola i Conservatori de Música de la Diputació al Palau Bofarull. A l’acte hi va ser present el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; l’alcalde de Reus, Carles Pellicer; la directora de l’Escola i Conservatori de Música de la Diputació a Reus, Josepa Fernández, i els diputats de la institució intercomarcal Judit Fàbregas i Tomàs Bigorra, entre altres representants del món social i cultural de la demarcació.
El recital va constar de dues parts, dirigides per J. Ramon Reverté i Àlex Sansó, i va incloure l’actuació de la banda de Grau Professional de l’Escola, l’Orquestra de Grau Professional del Conservatori, els Cors de l’Escola i Conservatori, el grup de Flautes de bec del Centre de Lectura de Reus, el Cor de Bàsic 2 del Centre de Lectura, el Cor de l’Escola Pare Manyanet de la ciutat, i el Cor de l’IES Salvador Vilaseca. Així mateix, el concert va comptar amb la col·laboració del Grup de Rock de l’Escola i Conservatori de Música de la Diputació a Reus, l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Reus, i l’Escola de Dansa i Arts Escèniques Artis-Fraga de Reus.
A la primera part del concert es van interpretar Images of a City, de Franco Cesarini; Killing me Softly, de N. Gimbel i Ch. Fox, i música de Santana. En la segona part es va oferir la cantata Castell Còsmic, de Joan Josep Gutiérrez i text de Marina Rodríguez.
La directora de l’Escola i Conservatori de Música de la Diputació a Reus, Josepa Fernández, va fer esment a la trajectòria del centre al llarg del temps, destacant que al llarg d’aquests 20 anys “hem guanyat en qualitat i expansió”, ja que, inicialment, al centre s’impartien 5 especialitats, i a dia d’avui, se n’imparteixen un total de 16. Així mateix, Fernández va destacar la professionalitat i vocació de tot el professorat, i “el seu treball a favor de la música i de la cultura a la ciutat de Reus i al Baix Camp”. Finalment, va afegir que “l’activitat pedagògica que portem a terme des del Conservatori ha contribuït a la formació dels alumnes i al seu creixement personal”.
Al seu torn, l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, va agrair a la Diputació i al Conservatori la tasca desenvolupada al llarg dels anys, “que ha contribuït de forma decisiva a incrementar el nivell cultural de la ciutat”, i va afegir que l’activitat portada a terme pel centre és reconeguda i valorada per la ciutadania.
De la seva part, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, va manifestar que “quan un esdeveniment omple el Fortuny, vol dir que és important”, i el concert d’ahir va omplir el teatre de gom a gom, fet que palesa la rellevància de l’acte. Poblet va ressaltar, no tan sols la formació musical del centre, sinó també la seva aportació a la formació integral de l’alumnat, “fet que contribueix a augmentar el nivell cultural del nostre país”. Així mateix, es va referir a la importància que té la formació musical a la nostra societat, ja que la música “desperta la sensibilitat de les persones i transmet valors tan importants com la responsabilitat, la constància i la implicació”.
Finalment, el president de la Diputació va assenyalar que els tres centres que la Diputació gestiona a Reus (Escola i Conservatori de Música, Escola d’Art i Disseny i Col·legi Públic d’Educació Especial Alba) agrupen un total de 620 alumnes, i que l’ens intercomarcal hi destina anualment prop de 4,5 milions d’euros. Així mateix, va recordar la important inversió que realitza la Diputació amb les obres que està duent a terme al carrer del Vent de Reus (més de 4 milions d’euros) que, un cop acabades, permetran ampliar els estudis de música que la institució gestiona a la capital del Baix Camp.
20 anys en imatges
Per commemorar els 20 anys de la ubicació de l’Escola i Conservatori de Música de la Diputació a l’històric edifici del Palau Bofarull, el centre d’educació musical també ha muntat una exposició fotogràfica que s’inaugurarà el proper dia 18 de juny. La mostra s’instal·larà a la sala d’exposicions del Palau Bofarull i mostrarà imatges retrospectives del centre d’ensenyament al llarg dels darrers vint anys. Oberta a tota la ciutadania, l’exposició es podrà visitar fins al 28 de juny.
Dos exemples de preservació del patrimoni
La Diputació de Tarragona va adquirir l’antic casal dels Bofarull el 1986, i un cop rehabilitat i ampliat, amb la construcció d’aules i de l’auditori Higini Anglès, el 1992 hi va establir la seu de l’Escola i Conservatori de Música de la Diputació a Reus (www.cmr.cat). El Palau Bofarull és, al mateix temps, espai cultural i institucional de la Diputació a la capital del Baix Camp. Tots aquests usos han servit per preservar i obrir a la ciutadania l’històric immoble del carrer de Llovera, construït el 1770 com a residència de Josep Bofarull i Gavaldà, qui va ser comerciant, batlle de la ciutat i noble en virtut de tres concessions reials.
La propera ampliació del centre en una antiga residència de monges del carrer del Vent, actualment en procés de remodelació, representarà un nou pas històric per a un centre profundament arrelat a la ciutat i al territori. D’altra banda, aquesta actuació urbanística servirà per preservar i donar-li ús a un altre edifici patrimonial de la ciutat.