El Consorci d’Aigües Costa Brava Girona impulsa el projecte AIGUANEIX per a la purificació d’aigua a la depuradora de Roses

0
34

Es tracta d’un projecte innovador que pretén dotar la Costa Brava nord d’un sistema de regeneració d’aigua que aporti resiliència al territori davant nous episodis de sequera

Durant aquest mes de desembre, Abgar finalitzarà la construcció de la planta pilot on s’analitzarà la viabilitat de nous usos mediambientals de l’aigua que es regenera a l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de Roses. Aquest és el primer pas per posar en marxa el projecte AIGUANEIX, impulsat pel Consorci d’Aigües Costa Brava Girona amb una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) de la Generalitat i la participació, a més d’Agbar, de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), Protecmed, Energi, Transparenta i Anthesis Catalunya. 

Actualment, la planta de Roses regenera aigua per mitjà d’una estació regeneradora en la qual s’aplica un tractament de filtració i desinfecció per rajos ultraviolats a l’aigua ja depurada. Aquest recurs regenerat es destina, en petits volums, al reg agrícola, a usos industrials i lúdics, a la neteja viària i a les neteges de la xarxa de clavegueram. 

Mitjançant la nova planta pilot, que estarà operativa el proper mes de gener, es persegueix augmentar la qualitat d’aquesta aigua regenerada per a un reaprofitament més gran. Per assolir aquest objectiu, en aquesta nova instal·lació es testarà un tren de tractament avançat que purificarà 6 metres cúbics per hora del cabal regenerat a la depuradora de Roses, mitjançant processos com la desinfecció amb monocloramines, la ultrafiltració, l’osmosi inversa, l’oxidació, la desinfecció a través de rajos ultraviolats, la filtració per carbó actiu i la remineralització. 

Si es demostra la viabilitat d’aquest projecte, s’obrirà el camí cap a nous usos mediambientals de l’aigua regenerada, com ara la recàrrega d’aqüífers destinats a l’abastament, un fet que permetrà crear un dipòsit natural d’aigua prepotable per usar-la en cas d’escassetat d’aquest recurs. 

Aquesta actuació constituirà, a més a més, una mesura preventiva per combatre la intrusió d’aigua de mar en l’aqüífer, millorar la qualitat de les masses d’aigua subterrània i donar resiliència a l’abastament d’aigua al municipi. 

En definitiva, AIGUANEIX es posiciona com una estratègia innovadora de recerca per a l’adaptació al canvi climàtic, un assaig en el camí de la reutilització de l’aigua regenerada per a usos mediambientals, amb el disseny del que podrien ser les futures plantes per purificar l’aigua regenerada com a recurs hídric alternatiu per garantir l’abastament d’aigua a la població davant d’episodis de sequera com l’actual, així com per donar resposta també a la creixent demanda d’aigua. L’objectiu és que el projecte pilot AIGUANEIX evolucioni cap a una instal·lació a escala real el 2027.

Font: Diputació de Girona

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.