PALAMÓS • Baix Empordà

El Consorci d’Aigües Costa Brava Girona projecta una reforma integral de la depuradora de Palamós

0
2675

L’objectiu és corregir problemàtiques que afecten l’equipament, sobretot el deteriorament de les estructures de formigó armat, d’equips i instal·lacions, i les molèsties en l’entorn urbanitzat

Està prevista una ampliació de l’espai que ocupa actualment i una inversió aproximada d’uns 15 milions d’euros

La depuradora d’aigües residuals (EDAR) de Palamós requereix una remodelació profunda de les instal·lacions per tal d’adaptar-se a les necessitats actuals i millorar-ne la funcionalitat. Així ho ha determinat el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, que ha posat fil a l’agulla per tirar endavant una reforma integral de l’equipament, inaugurat el 1985. 

Tot i que des que es va posar en funcionament la planta s’hi han portat a terme obres de millora en diferents espais i s’hi han incorporat nous equips de tractament, l’estat actual fa imprescindible una actuació global que resolgui les diferents problemàtiques importants que han anat sorgint en els darrers anys. És el cas del deteriorament de les estructures de formigó armat, d’equips i instal·lacions, processos de tractament incomplets, risc d’inundabilitat i les molèsties d’olors i sorolls en l’entorn urbanitzat. 

L’ens ha redactat el document «Avaluació per a l’actualització i renovació de l’estació depuradora d’aigües residuals de Palamós», en el qual analitza i estudia la situació actual i proposa algunes solucions, com a pas previ a la redacció del projecte constructiu. En aquest sentit l’inici de la licitació és imminent. La redacció del projecte constructiu i la consegüent obra de remodelació formen part del conveni entre el Consorci d’Aigües i l’Agència Catalana de l’Aigua. 

El sistema de sanejament de Palamós tracta les aigües residuals dels municipis de Palamós, Palafrugell, Calonge, Vall-llobrega i Mont-ras, i de forma parcial les de Begur. L’aigua de la depuradora, situada en un espai limítrof entre Vall-llobrega i Palamós, hi arriba a través de diversos bombaments, com és el cas de Palamós, Calonge i Vall-llobrega, i també per gravetat, des del col·lector provinent de Palafrugell. 

El diagnòstic

El document elaborat pel Consorci d’Aigües incideix en el gran deteriorament general de la instal·lació, amb diferents patologies estructurals. En aquest sentit, es remarca que els elements constructius no presenten les garanties necessàries i requerides per la Instrucció del formigó estructural (EHE-08), la qual cosa n’impossibilita l’aprofitament per a actuacions de rehabilitació de formigó amb repercussions estructurals. 

Es troben en aquest estat el pretractament, els decantadors primaris, els reactors biològics, els decantadors secundaris, l’espessidor de gravetat i el de flotació. El digestor i el gasòmetre, en canvi, estan més ben conservats. La planta també presenta deterioraments en vials, voreres i vorades, per bé que la deficiència principal és no disposar d’una xarxa integral de pluvials: reixes de recollida, embornals, canonades i pous de registre.

Hi ha una gran preocupació per l’emissió d’olors actual, localitzades en diferents punts de la instal·lació. Per minimitzar-ho, en l’actualitat ja es dosifica el clorur fèrric a l’aigua d’arribada en alguns punts. Quant a les afeccions per sorolls, es preveu implantar-hi turbobufadors en substitució de les turbines superficials existents. 

En paral·lel, l’informe també considera necessari renovar, entre d’altres, els equips electromecànics, les instal·lacions elèctriques i d’automatització, així com reformar en profunditat els edificis de control, de pretractament i de deshidratació. Finalment, posa en relleu que la ubicació de la depuradora, enfonsada dos metres respecte del terreny que l’envolta i que limita amb la riera d’Aubi, ja ha provocat diverses inundacions.

Les solucions proposades 

El Consorci d’Aigües Costa Brava Girona proposa prescindir de la decantació primària, tant per evitar problemes d’olors com pel deficient estat de conservació dels decantadors existents. D’aquesta manera, s’obtindran fangs secundaris més estabilitzats sense posar en risc la digestió anaeròbica i s’eliminaran els problemes d’olors associats als fangs primaris. L’objectiu és una solució globalment avantatjosa, tant en el context tècnic com econòmic. 

També hi ha la voluntat de fer un tractament d’olors basat en una tecnologia de filtració biològica en torres de contacte de tipus intensiu, que utilitza processos d’adsorció i presenta un baix cost d’operació. Quant a l’edificació, es proposa construir nous edificis de pretractament, aireig i flotació de fangs, així com renovar els tancaments i el pintat del de deshidratació, remodelar l’edifici de control i construir-ne un altre de nou per a tallers i magatzem. 

Està prevista una ampliació de l’espai que ocupa actualment i una inversió aproximada d’uns 15 milions d’euros, sense IVA. El projecte constructiu ha de preveure que l’execució de les obres s’ha de portar a terme mantenint actiu sempre el servei. 

El Consorci d’Aigües Costa Brava Girona és un ens públic integrat per la Diputació de Girona i quaranta-set municipis del litoral i el prelitoral gironí. Gestiona, dins del cicle de l’aigua, el sanejament d’aigua en alta (transport a l’estació depuradora d’aigües residuals, depuració i abocament al medi o regeneració) i l’abastament d’aigua en alta (captació, transport i potabilització) per subministrar-la a més d’un milió de persones a l’estiu, en col·laboració amb l’Agència Catalana de l’Aigua de la Generalitat de Catalunya (ACA).

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.