Foto: Adobe stock (Pormezz)

El cost de la vida és la principal preocupació dels ciutadans europeus

0
84

El Parlament Europeu publica l’Enquesta postelectoral de la UE 2024, que analitza les motivacions de vot a les eleccions de juny i les prioritats dels ciutadans.

3 d’octubre

L’augment dels preus i del cost de la vida (42%) i la situació econòmica (41%) van ser les raons principals que van motivar els ciutadans europeus a votar en les eleccions de juny. A més, un terç dels enquestats que van votar (34%) afirmen que la situació internacional els va impulsar a votar, mentre que el 32% ho atribueixen a la defensa de la democràcia i l’estat de dret. Els ciutadans que no van votar també asseguren que, si haguessin participat, ho haurien fet motivats pel cost de la vida (46%) i la situació econòmica (36%).

En el cas dels ciutadans espanyols, la situació econòmica (46%) i l’augment de preus i el cost de la vida (35%) van ser els principals motius per anar a les urnes, seguits de la protecció social, el benestar i l’accés a la sanitat (32%), i la democràcia i l’estat de dret (31%). Els espanyols que no van votar afirmen que els principals temes que els haurien motivat també són la situació econòmica (41%) i l’augment de preus i el cost de la vida (35%).

La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha afirmat sobre els resultats:

«El passat mes de juny, els ciutadans de tot Europa van fer sentir la seva veu amb la participació més alta en les eleccions al Parlament Europeu dels últims 30 anys. Ens van donar un mandat per actuar, oferir respostes i solucions i marcar una diferència positiva a les seves vides quotidianes. Complirem. En les properes setmanes, el Parlament Europeu examinarà la nova Comissió Europea per assegurar-se que aborda les qüestions prioritàries per als ciutadans: el cost de la vida, la situació de la nostra economia, la democràcia, l’estat de dret, la migració i la seguretat. El Parlament Europeu continuarà treballant perquè l’opinió dels ciutadans es tingui en compte a la UE.»

Alt suport a la UE i confiança en la democràcia parlamentària

El suport a la UE es manté alt, malgrat els problemes econòmics. Els resultats de l’enquesta indiquen que els ciutadans europeus són optimistes sobre el futur de la UE (65%) i que segueixen tenint una impressió positiva de la Unió (48%; només un 16% diu tenir una imatge negativa). La pertinença a la UE també es veu de forma positiva. Set de cada deu europeus (70%) pensen que el seu país s’ha beneficiat de pertànyer a la Unió, xifra que s’ha mantingut estable en els últims anys.

Per la seva banda, la majoria de ciutadans espanyols es mostren optimistes sobre el futur de la UE (72%), set punts per sobre de la mitjana europea. A més, el 45% té una imatge positiva de la UE, enfront d’un 12% que en té una de negativa. A Espanya, gairebé el 80% dels ciutadans creu que la pertinença a la UE ha beneficiat el país (79%, nou punts percentuals més que la mitjana europea).

Un paper més important del Parlament Europeu

La confiança en la democràcia parlamentària europea és especialment alta a l’inici de la desena legislatura del PE: el 42% dels ciutadans europeus tenen una imatge positiva del Parlament Europeu, el nombre més alt de la història.

A Espanya, el 38% dels ciutadans considera positiva la imatge del Parlament Europeu, sis punts més que el febrer/març de 2024. A la pregunta de si els agradaria que el Parlament Europeu tingués un paper més important, el 70% dels espanyols responen que sí (enfront del 43% en el cas de la UE).

Els europeus van confirmar el seu suport a la democràcia de la UE en les eleccions de juny. La participació va ser del 50,74%, la més alta en 30 anys i semblant a la de 2019. Va augmentar en 16 dels 27 Estats membres, en comparació amb les eleccions anteriors (2019). El 56% dels ciutadans opina que la seva veu compta a la UE, un augment de vuit punts respecte al febrer/març de 2024 (48%).

La participació a Espanya va ser del 46,39% a les eleccions del passat juny. El 2019, que va coincidir amb comicis municipals i autonòmics en la majoria del país, la participació va ser del 60,73%. Respecte a 2014, quan només es van celebrar eleccions europees, la participació ha augmentat el 2024 en gairebé tres punts (2014: 43,81%). A més, segons el 52% dels enquestats espanyols, la seva veu compta a la UE, un increment de 14 punts percentuals respecte al Baròmetre de primavera d’aquest any.

L’anàlisi d’aquesta enquesta postelectoral suggereix que votar en les eleccions europees s’ha convertit en un hàbit per a molts ciutadans. Preguntats per la raó del seu vot, el 46% dels votants europeus afirmen que ho fan sempre, mentre que el 42% diu que és el seu deure com a ciutadans i el 20% declara que vol donar suport al partit polític amb el qual simpatitza.

Els resultats complets es poden consultar aquí.

Metodologia

L’enquesta del Baròmetre postelectoral del Parlament Europeu 2024 va ser realitzada per l’agència de recerca Verian (abans Kantar Public) entre el 13 de juny i el 8 de juliol de 2024 als 27 Estats membres de la UE. L’enquesta es va dur a terme cara a cara, amb entrevistes per vídeo (CAVI) utilitzades addicionalment a Txèquia, Dinamarca, Finlàndia i Malta.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.