L’augment dels preus hauria de ser la màxima prioritat a tot Europa, segons els joves de 16 a 30 anys
L’ocupació, l’augment dels preus i l’habitatge, prioritats per als joves espanyols
El 76% dels joves europeus creu que ha estat exposat a desinformació en els últims set dies, i el 70% confia en la seva capacitat per reconèixer-la.
Les xarxes socials són la principal font d’informació per als joves d’entre 16 i 30 anys, i la majoria és conscient dels riscos de la desinformació en línia.
Aquestes són les principals conclusions de l’Enquesta sobre Joventut de l’Eurobaròmetre publicada aquest dilluns pel Parlament Europeu.
L’augment dels preus i el cost de la vida preocupen el 40% dels joves de 16 a 30 anys. Un terç dels enquestats considera que la Unió Europea hauria de centrar la seva atenció en el medi ambient i el canvi climàtic en els pròxims cinc anys, i el 31% creu que la situació econòmica i la creació d’ocupació haurien de ser una prioritat.
Gairebé tres de cada deu (29%) volen que la UE prioritzi la protecció social, el benestar i l’accés a l’atenció mèdica. Més d’un de cada cinc enquestats destaca l’educació i la formació (27%), l’habitatge (23%) i la defensa i seguretat de la UE (21%) com a prioritats importants. A Espanya, la situació econòmica i la creació d’ocupació (41%), l’habitatge (35%) i l’augment dels preus (35%) haurien de ser les tres prioritats de la Unió Europea en la pròxima legislatura.
«Escoltar els joves europeus i les seves preocupacions és vital per als polítics, els legisladors i la democràcia europea. Els joves d’avui estan preocupats per l’augment dels preus, el canvi climàtic, la seguretat i les seves oportunitats de trobar una bona feina. Aquestes són preocupacions que hem d’abordar en cada decisió que prenem i en cada llei que aprovarem. En cas contrari, correm el risc de perdre una generació desil·lusionada», ha assegurat la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola.
Les xarxes socials superen la televisió com a principal font d’informació
Les xarxes socials són la principal font d’informació sobre temes polítics i socials per al 42% dels enquestats de 16 a 30 anys, mentre que la televisió ocupa el segon lloc (39%). La preferència per la televisió és especialment notable entre els joves de 25 a 30 anys, que també tendeixen a utilitzar més plataformes de notícies en línia i la ràdio en comparació amb els joves de 16 a 18 anys.
Els participants més joves (16-18 anys) confien més en les xarxes socials (45%) que els de 25-30 anys (39%) i recorren més als amics o familiars per informar-se (29% enfront del 23%).
«La manera com accedim a la informació està canviant ràpidament. Com que la majoria dels joves obtenen les notícies principalment a través de les xarxes socials, tant els polítics com les plataformes de xarxes socials tenen una responsabilitat especial en la lluita contra el fenomen creixent de la desinformació», ha afegit la presidenta Metsola.
La televisió continua sent la principal font d’informació per als joves de Portugal (53%), Itàlia (52%), Eslovènia (45%) i França (43%). La premsa digital i/o les plataformes de notícies en línia i la ràdio són fonts d’informació per al 26% dels joves i el 16% dels més grans dins del grup enquestat. En l’edició de 2021 de l’enquesta, les principals fonts de notícies van ser les xarxes socials i els llocs web de notícies (tots dos esmentats pel 41% dels enquestats).
A Espanya, les xarxes socials (49%) i la televisió (44%) són les principals fonts d’informació, seguides de familiars i amics (35%).
Instagram i TikTok, les xarxes socials més utilitzades per informar-se
Instagram és la principal plataforma per obtenir notícies polítiques i socials entre els joves (47%), seguida de TikTok (39%). X (anteriorment Twitter) només és utilitzat pel 21% dels joves, segons l’enquesta. La meitat dels joves espanyols (51%) també trien Instagram per informar-se, per davant de TikTok (43%) i de X (36%).
Els joves són conscients de la seva exposició a la desinformació
Una gran majoria (76%) dels joves creu que ha estat exposada a la desinformació i a notícies falses.
En nou països de la UE, inclosa Espanya, més de la meitat dels enquestats afirmen haver estat exposats a desinformació «sovint» o «molt sovint», amb les proporcions més altes a Malta (59%), Hongria (58%), Grècia (57%), Luxemburg (55%) i Bèlgica (54%). A Espanya, la xifra se situa en el 51%. Per contra, la proporció de persones que creuen que mai han estat exposades a desinformació i notícies falses és més gran a Romania (19%), seguida de Bulgària (11%).
El 70% dels participants en l’enquesta confia en la seva capacitat per reconèixer la desinformació. Els enquestats de Malta i Croàcia són els més segurs de la seva habilitat per identificar notícies falses, mentre que els d’Àustria, Alemanya i Eslovènia són els que se senten menys segurs. A Espanya, el 67% dels joves mostra confiança, però només el 15% es declara «molt segur».
Fitxa tècnica
L’Enquesta sobre Joventut de l’Eurobaròmetre va ser realitzada per Ipsos entre el 25 de setembre i el 3 d’octubre de 2024 als 27 Estats membres de la UE. Es va enquestar un total de 25.863 joves d’entre 16 i 30 anys mitjançant entrevistes web assistides per ordinador (CAWI) utilitzant panells en línia. Els resultats es van ponderar segons la proporció d’aquest grup d’edat dins de cada país de la UE.
Els resultats complets es poden trobar aquí.
Els joves debaten l’acció de la UE a l’EYE2025
Els resultats de l’Enquesta sobre Joventut de l’Eurobaròmetre proporcionen una visió detallada de la participació política dels joves europeus i de les seves necessitats i preocupacions. Aquests resultats ajudaran a garantir que l’esdeveniment de la joventut insígnia del Parlament, EYE2025 (Esdeveniment Europeu de la Joventut 2024), abordi els temes que més importen als joves de la UE.
El registre per a l’EYE2025 està obert fins al 21 de febrer. Del 13 al 14 de juny de 2025, l’esdeveniment reunirà milers de joves de tota la UE per debatre, intercanviar idees i contribuir a la construcció del futur d’Europa a la seu del Parlament a Estrasburg.