- Xifré ha celebrat la posada en marxa d’aquest nou sistema, “que havíem reclamat des del nostre territori per poder reaccionar ràpidament en cas d’emergència greu, i així poder avisar a la població en un període curt de temps”
- A la reunió s’ha recordat que el dia 12 d’abril està previst fer un simulacre a les comarques de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Penedès
El delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré Arroyo, i la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany Virgili, s’han reunit aquest matí amb els alcaldes dels municipis del Camp de Tarragona per informar-los del funcionament del nou sistema d’alertes a telèfons mòbils intel·ligents per a grans emergències.
Durant la trobada, que s’ha fet per via telemàtica, Xifré ha celebrat la posada en marxa d’aquest nou sistema, “que ja s’havia reclamat en diverses ocasions des del nostre territori per poder reaccionar ràpidament en cas d’emergència greu, i així poder avisar a la població en un període curt de temps”.
En la reunió s’ha explicat aquesta nova eina als alcaldes, que envia missatges als telèfons intel·ligents a través del sistema cell broadcast. En concret, es fa l’enviament als dispositius que tenen cobertura de les antenes de telefonia de la zona que les autoritats defineixen, per fer-hi arribar un missatge amb instruccions concretes davant una emergència manifesta, greu i en curs. “D’aquesta manera, en cas d’emergència greu, donar informació als ciutadans sobre com actuar serà més senzill”, ha afegit el delegat.
En la trobada també s’ha exposat la campanya de difusió que ha endegat la Direcció General de Protecció Civil per informar del funcionament d’aquest instrument i s’ha recordat als batlles que el dia 12 d’abril està previst fer un simulacre a les comarques de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Penedès. De fet, aquest sistema ja va posar-se a prova a algunes zones de Tarragona el passat 2 de novembre, quan es va dur a terme el simulacre de confinament químic del Plaseqta al Polígon Sud. No obstant, en aquell exercici es feia una crida al confinament de la població un cop es rebés el missatge, en canvi, la prova del proper 12 d’abril només està centrada en comprovar que es rep l’alerta. Els telèfons intel·ligents més nous la reben per defecte, els altres dispositius hauran d’haver-se activat prèviament. Per saber com fer-ho, pas a pas, es pot consultar aquí.
Des de l’1 de febrer la Generalitat gestiona el sistema d’alertes a telèfons mòbils intel·ligents
La Directiva 2018/1972, del Parlament Europeu i del Consell, imposa, en el seu article 110, l’obligació a tots els països membres de disposar de sistemes d’alerta basats en la telefonia mòbil, per tal que, amb l’ample cobertura d’aquestes xarxes, s’asseguri la difusió de les alertes a la població en cas d’emergència. Finalment, l’Estat va posar en marxa la tecnologia que suporta el sistema, que des de l’1 de febrer gestiona la Generalitat de Catalunya, en el marc de les seves competències.
Els missatges contindran el missatge “Alerta de Protecció Civil” i un text en el que s’identificarà el tipus d’emergència, la zona concreta d’afectació i les recomanacions a la població, així com l’òrgan que emet d’alerta (Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya – CECAT). Les alertes es generaran en català i castellà i, si escau, en anglès.
Font: Govern