L’objectiu és donar major visibilitat del servei a la ciutadania i reforçar les funcions dels museus del territori
Imatge d ela reunió. Foto: Govern.cat.
La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha presidit aquest matí la reunió institucional de la Xarxa Territorial de Museus de les comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, durant la qual, alcaldes i titulars dels museus que en formen part han fet balanç de l’activitat duta a terme durant el 2018 i han aprovat el pla d’actuació del 2019 per als propers quatre anys.
Durant el 2018, la xarxa va executar un pressupost total de 212.092 euros, dels quals 118.192 euros corresponen a la línia de foment de la xarxa (subvencions) i 93.900 euros a la línia d’acció cooperativa formada per actuacions concretes destinades a millorar el retorn social i la visibilitat dels museus com a servei fonamental per a l’educació de la ciutadania, la documentació i conservació de les col·leccions i a millores organitzatives i de gestió.
Entre les principals accions i fites aconseguides durant el 2018 destaquen: la consolidació de les Jornades Apropa’t com un espai de referència i de trobada entre els centres educatius i museus per la millora de l’educació en els espais patrimonials; amb l’objectiu de garantir l’òptima custòdia, accessibilitat i divulgació del patrimoni del qual els museus en són responsables s’ha creat un banc d’imatges professionals per a ús publicitari, coherents i comunes dels museus que actualment pertanyen a la xarxa, les seves col·leccions i usuaris; i s’han dut a terme actuacions i estratègies per a crear productes turístics orientats als viatgers que han permès millorar la competitivitat dels equipaments.
Pel que fa al 2019, el Departament de Cultura ha incrementat en un 21% el pressupost per a la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre i és de 256.400 euros dels quals fins a 150.000 euros seran de la línia de subvencions i 101.400 euros. En aquesta línia, es dona continuïtat a les línies de treball endegades durant el 2018, que responen als quatre grans objectius del programa d’actuacions inicial dissenyat fins al 2022:
- Millorar la funció social i la visibilitat del servei a la ciutadania, garantint la qualitat dels serveis i activitats, i diversificant els públics dels museus.
- Contribuir a la millora de l’eficiència en l’organització i gestió dels museus per adaptar-los a les necessitats i reptes actuals.
- Garantir l’òptima custòdia, accessibilitats i divulgació al patrimoni del qual els museus en son responsables, reforçar les funcions de conservació, restauració, documentació i accés a les col·leccions.
- Estimular el coneixement, promoció i dinamització del territori a partir del patrimoni material i immaterial representatiu de l’entorn.
La Xarxa de Museus de les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre es va constituir el 2017 amb la voluntat de dur a terme les actuacions necessàries per potenciar les funcions pròpies dels museus com una institució cultural pública, impulsar la seva projecció social i cultural i fer-los més sostenibles en el context econòmic actual.
Actualment està formada per 13 museus: el Museu d’Alcover, Museu de les Terres de l’Ebre, Museu d’Història de Cambrils, Fundació Apel·les Fenosa, Museu Déu, Museu Pau Casals, Museu de la Vida Rural, Museu Comarcal de la Conca de Barberà, Museu Salvador Vilaseca, Museu Diocesà de Tarragona, Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, Museu de Tortosa i Museu de Valls.
Les xarxes territorials de museus de Catalunya
’Museus 2030. Pla de Museus de Catalunya’ estableix que les xarxes territorials són l’estructura del Sistema de Museus de Catalunya per canalitzar les polítiques de suport de la Generalitat de Catalunya als museus catalans de manera concertada i esteses al conjunt del país. La missió de les xarxes territorials és que els museus desenvolupin òptimament les seves funcions com a institucions culturals públiques de primer ordre, mitjançant serveis mancomunats i amb la generació d’economies d’escala.