Gert Jan Koopman, director general de Pressupostos de la Comissió Europea ha presentat aquesta setmana la proposta de pressupost de la Comissió Europea per al període 2021-2027. Jan Koopman, que va oferir una conferència al Cercle d’Economia, també va recordar que Catalunya és la regió Europea que rep més fons de l’instrument per a PIMES, l’SME Instrument, que té l’objectiu d’ajudar les petites empreses i emprenedors europees a dur les seves idees innovadores al mercat.
La UE es troba en un moment important, la negociació del nou Marc Financer Plurianual 2021-2027, és a dir, el pressupost comunitari de 7 anys dotat amb 1,2 bilions d’euros, una xifra que equival a l’1,1% del total del PIB europeu.
EL nou pressupost incorpora novetats importants respecte el del període anterior, com ara un mecanisme per protegir l’Estat de Dret, un increment en les partides pressupostàries que són una prioritat política, una visió del valor afegit europeu, menys burocràcia i més flexibilitat. La recerca i la innovació, la joventut, la seguretat i la migració són algunes de les partides pressupostàries que més creixeran en el nou Marc financer plurianual.
Calendari
Koopman va recordar que la voluntat de l’executiu és que abans de les eleccions europees hi hagi un preacord sobre l’esborrany de pressupost que ha presentat i que es pugui adoptar el nou pressupost durant la propera tardor.
Catalunya
El director general de Pressupostos va recordar durant la seva conferència que Catalunya és la regió europea que més inversió atrau de la UE a través de l’SME Instrument. Del 2014, quan es va estrenar aquest programa, al 2017 un total de 148 pimes catalanes havien rebut un total de 61,2 milions d’euros per dur a terme els seus projectes innovadors. Koopman també va subratllar algunes inversions del Pla Juncker com per exemple l’acord signat amb Ship2b per invertir en empreses d’impacte social.
Més informació