Els grups parlamentaris buscaran el màxim consens entorn al dret a l’autodeterminació durant el proper Debat de Política General
Hemicicle del Parlament de Catalunya durant el ple pel pacte fiscal
Barcelona (ACN).- De ben segur que el proper dijous es votaran desenes si no centenars de propostes de resolució al Parlament durant el darrer dia del Debat de Política General. Algunes demanaran el posicionament sobre les retallades, la llengua i l’educació, però el focus mediàtic se situarà amb molta probabilitat en aquelles que parlin de l’exercici del dret a decidir i la independència de Catalunya. De fet, CiU, ICV-EUiA, ERC i SI han començat a treballar per arribar a una proposta conjunta centrada en el dret a decidir. Les converses encara són incipients i els grups hauran de decidir si prefereixen un acord de màxims que fixi calendari i instruments concrets, o si deixen obert el procés per incloure el PSC.
CiU vol donar sentit a la manifestació de la Diada
La federació nacionalista ha assegurat aquest diumenge a través del president del grup parlamentari, Oriol Pujol, que la resolució que s’acabi votant el proper dijous ha de servir per "donar sentit i sortida" al que va passar en la manifestació de la Diada. Fins i tot ha explicat que és probable que inclogui el mateix lema que va obrir la mobilització del passat Onze de Setembre: ‘Catalunya nou estat d’Europa’.
CiU ha explicat que negociarà amb la resta de grups fins al darrer moment per intentar atraure aquells que, com el PSC, de moment no s’han mostrat partidaris de posicionar-se a favor de l’autodeterminació de Catalunya.
ICV-EUiA proposa la creació d’un grup de treball sobre el dret a decidir
ICV-EUiA s’ha mostrat sempre del costat del dret a decidir. En aquesta ocasió proposen, entre d’altres, la creació d’una comissió d’estudi formada per tots els grups parlamentaris i centrada exclusivament en l’exercici del dret a decidir.
Els ecosocialistes demanen que la convocatòria d’un referèndum es pugui concretar durant la propera legislatura, però evidencien la necessitat de construir un gran Acord Nacional entre polítics i societat civil que garanteixi un suport majoritari al dret a l’autodeterminació. A més, reclamen que l’exercici del dret a decidir no malmeti la cohesió social a Catalunya. A més, destaquen que "qualsevol avenç cap a més estructures d’estat implica la necessitat de defensar, i no pas desmantellar, les estructures d’estat de les que Catalunya ja disposa, en especial les de tots els serveis públics que conformen l’estat del benestar".
La voluntat d’ICV-EUiA és sumar a l’acord, a més de CiU, ERC o SI, al PSC, que opinen que es pot sentir "còmode" acceptant que es doni veu als ciutadans perquè decideixin quines són les estructures d’estat que volen per a Catalunya. En tot cas, fons d’ICV-EUiA asseguren que les negociacions formals amb la resta de partits per a consensuar una moció no s’han produït.
ERC vol un compromís de màxims
A ERC li agradaria que la resolució fos de màxims, és a dir, que inclogués un calendari concret i les eines perquè els catalans poguessin exercir el seu dret a l’autodeterminació. Tot i que els agradaria que es fixés la convocatòria d’un referèndum, conscients del seu pes al Parlament, els republicans no obstaculitzaran cap resolució que tingui el vistiplau de la majoria.
A més, demanen als socialistes que abandonin les seves postures allunyades del dret a decidir i que s’apropin a la "democràcia" per garantir que els ciutadans puguin expressar lliurement si volen o no que Catalunya esdevingui un estat independent d’Europa.
SI demanarà un compromís per la independència
El portaveu de Solidaritat Catalana per la Independència, Alfons López Tena, ha apel·lat a la discreció per evitar valorar qualsevol acostament sobre una possible proposta de resolució conjunta entorn al dret a decidir. "Lla pitjor cosa que es pot fer és negociar davant els mitjans", ha explicat aquest diumenge. El diputat s’ha limitat a recordar que CiU, SI, ICV i ERC van donar suport a la manifestació de l’11 setembre i que "qualsevol resolució al Parlament es tirarà endavant amb l’acord d’aquests quatre partits".
En tot cas, la proposta ‘estrella’ de SI de cara al Debat de Política General serà la que cerca un compromís explícit per lluitar per la independència de Catalunya. El passat 13 de setembre, els diputats de SI, Alfons López Tena i Uriel Bertran, i l’alcalde d’Arenys de Munt, Josep Manel Ximenis (CUP), van anunciar que presentarien al Parlament i als ajuntaments que s’adhereixin a la iniciativa, una moció per formar un govern d’unitat nacional que declari la independència de Catalunya com a més tard durant la tardor del 2014. Aquesta és la veritable resposta que, segons SI, caldria donar a la manifestació del passat Onze de Setembre.