Avui dijous 4 de febrer, el ple auditori ha acollit aquesta jornada, organitzada conjuntament per la Federació de Municipis de Catalunya, l’ACM, la Diputació de Barcelona, la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP) i el Col·legi de Secretaris, Interventors i Tresorers d’Administració Local de Catalunya
Auditori AXA de Barcelona.
Aquesta sessió té l’objecte d’aprofundir en el contingut i l’exercici del dret d’accés a la informació pública, a la llum de l’experiència dels primers mesos de funcionament de la GAIP; divulgar els primers criteris interpretatius de la legislació de la transparència adoptats per aquesta Comissió; i analitzar els principals dubtes i problemes que planteja la nova regulació del dret d’accés a la informació pública en l’àmbit de les administracions locals de Catalunya.
La jornada ha estat inaugurada per Xavier Amor, president de l’FMC; Miquel Buch, president de l’ACM; i Elisabet Samarra, presidenta de la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública. En la seva intervenció, Xavier Amor ha destacat la importància d’aquesta trobada: "Avui ens trobem aquí novament diferents entitats amb l’objectiu de donar eines, formació i claredat pel que fa referència al dret a una bona administració, al govern transparent i accessible que permeti reforçar la integritat de les nostres administracions publiques. Aquest és un tema prou complex i que ha aixecat dubtes des de la seva aplicació".
El president de l’FMC ha explicat als assistents que darrerament ja hem tingut ocasió de reunir-nos diverses vegades, les dues entitats municipalistes, FMC i ACM, juntament amb tots vosaltres, per intercanviar coneixements sobre aquesta matèria, però avui, ho tornem a fer amb una focalització més intensa i per primera vegada amb la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública, òrgan al que agraeixo la seva participació i amb el què confio que de ben segur incentivarà i ajudarà a què aquest dret subjectiu d’accés a la informació pública sigui exercit amb plenitud i també amb el temps que necessiten els canvis si es volen consolidar.
Xavier Amor ha continuat la seva intervenció constatant que "necessitem guanyar la confiança institucional que precisa, més que mai, la democràcia – i la veritat és que algunes notícies no ajuden-: La Federació de Municipis de Catalunya referma aquí també el seu compromís per una administració neta, transparent, fiable, propera a la gent. No és un posicionament de paraula, sinó de fets: Anem amb decisió, amb una visió institucional, ben trenada amb el Consell d’Europa, per garantir a la gent que la bona administració i el bon govern estan a l’eix vertebral de la nostra actuació".
Per acabar les seves paraules, ha conclòs: "Hem fet de la transparència una sòlida via d’entesa, de treball plegats, amb l’ACM i amb el Govern de la Generalitat. Recuperar la confiança institucional, molt posada en entredit, depèn d’assegurar el funcionament del govern d acord amb les regles de l’estat de dret. I, amb això, electes i treballadors públics tenim molt a fer. I avui, amb aquesta trobada, fem un pas més en aquesta direcció".
A continuació Elisabet Samarra ha intervingut parlant del dret d’accés i els seus límits; i Josep Mir, membre de la GAIP, ha parlat sobre l’exercici del dret d’accés.
En la segona part de la jornada el torn ha estat per Oriol Mir, vicepresident de la GAIP, que ha tractat sobre el sistema de garanties. Al seu torn, Àgata Solernou, secretària tècnica de la GAIP, ha exposat els procediments de reclamació a la GAIP.
L’acte de cloenda ha comptat amb la participació de Francesc Xavier Forcadell, coordinador general de la Diputació de Barcelona; i M. Petra Sáiz, interventora general de ‘Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat i presidenta del CSiTAL de Catalunya.