Aquest dilluns s’ha presentat a Barcelona l’Any europeu del ferrocarril 2021 amb la participació del director de l’Àrea de Foment de la Delegació del Govern a Catalunya, Estanislau Vidal-Folch; el director de Desenvolupament i Estratègia de RENFE Operadora, Manel Villalante; i del president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Ricard Font.
La Comissió va proposar fer del 2021 l’Any europeu del ferrocarril amb l’objectiu de contribuir en la modernització necessària d’aquest transport per convertir-lo en una alternativa més generalitzada. Els ferrocarrils moderns tenen un paper clau en la transformació sostenible i digital de la mobilitat, i per recuperar la confiança dels passatgers amb el transport col·lectiu després de la crisi que ha viscut durant la pandèmia del coronavirus. El Ferrocarril no només és un mitjà de transport sostenible, sinó que també és segur i innovador i permet connectar persones, ciutats i regions de tot Europa.
Durant l’acte de presentació que ha tingut lloc a l’Aula Europa de la seu de les institucions europees a Barcelona i que s’ha pogut seguir per streaming, Estanislau Vidal Folch, director de l’Àrea de Foment de la Delegació del Govern a Catalunya, ha declarat que: “L’èxit del Pacte Verd Europeu, de neutralitat climàtica l’any 2050, depèn de la nostra capacitat per fer sostenible en conjunt el sistema de transport”
Manel Villalante, director de Desenvolupament i Estratègia de RENFE Operadora ha posat sobre la taula el gran repte actual “per fer del ferrocarril el moll de l’os d’un nou paradigma de mobilitat que porti els viatgers de porta a porta i no pas d’estació a estació. Per fer-ho cal aliar-nos amb altres actors que ens ajudin a aconseguir més capil·laritat. Es tracta d’un model integrador que ens hauria d’ajudar a reduir la petjada de carboni i que esperem que arribi amb el S.XXI”.
Ricard Font, president de Ferrocarrils de la Generalitat ha apuntat que: “el ferrocarril salva vides, millora la salut pública, millora la qualitat de vida de les ciutats, ens regala temps per a nosaltres, genera llocs de treball, tecnologia, economia circular, és tractor de les energies netes, allibera espais perquè els nens juguin, les famílies passegin i els avis facin esport. Alemanya disposa d’un pla de 86.000 milions d’euros en modernització i renovació de xarxa ferroviària per executar en els pròxims 10 anys. França acaba de prohibir els vols interns si hi ha alternativa ferroviària per sota de les dues hores i mitja. El Pla Biden parla d’una “segona gran revolució del ferrocarril” amb l’objectiu d’expandir el mode ferroviari a les grans metròpolis de les dues costes nord-americanes. L’actualització del model productiu, la millora de la qualitat de vida a les ciutats i l’assoliment d’un model de societat més sostenible i equitatiu passa, sí o sí, per reduir almenys un 25% del milió de desplaçaments diaris en vehicle privat a l’entorn metropolità i eliminar un 25% dels 24.000 camions que diàriament circulen sense aturar-se en cap punt per la Regió Metropolitana”
Publicació sobre l’Any europeu del ferrocarril
Durant l’acte també es va presentar la publicació que recull els principals textos de la UE sobre l’Any europeu del ferrocarril 2021 traduïts al català per la Representació de la Comissió Europea a Barcelona i la Delegació del Govern a Catalunya. Us podeu descarregar la publicació aquí.