El rotatiu presenta Mas com "un nacionalista convencional" que ha descobert "que un gran sector de la societat no estava darrere seu, sinó davant"
L’article sobre la independència de Catalunya i Artur Mas publicat al ‘Financial Times’
Barcelona (ACN).- El ‘Financial Times’ creu que les eleccions al Parlament del proper 25 de novembre esdevindran a la pràctica en "un referèndum sobre la secessió de Catalunya". El rotatiu britànic publica aquest divendres un article titula ‘El català amb el futur d’Espanya a les mans’ on defineix el president Mas com "un nacionalista convencional" que ha descobert "que un gran sector de la societat no estava darrere seu, sinó davant". "Ha fet el salt perquè veu la història davant seu i vol intentar atrapar-la", declara l’economista Edward Hugh. Mas, que va assolir el poder com "un tecnòcrata de fons", segons l’FT, ara veu com el debat s’està tornant "visceral", diu, "a mesura que la política identitària comença a aclaparar el debat raonable".
Nou article sobre la independència de Catalunya al ‘Financial Times’, que aquest dissabte publica un perfil sobre el president de la Generalitat, Artur Mas. El rotatiu remarca que el president va sortir amb "les mans buides" de la reunió amb Mariano Rajoy, quan va avisar que Madrid havia perdut "una oportunitat històrica" rebutjant el pacte fiscal per "assegurar que Catalunya es pogués encara sentir còmode en un estat plurinacional".
Per això després Mas va anunciar eleccions anticipades "que amb tota seguretat esdevindran un referèndum sobre la secessió catalana d’Espanya". A més, subratlla, "Barcelona ha votat a favor de convocar un plebiscit sobre el dret a l’autodeterminació de Catalunya".
"La supervivència de l’estat-nació està en joc"
Ara, l’estat espanyol afronta "una crisi constitucional en tota regla, on la supervivència de l’estat-nació d’Espanya amb les actuals fronteres està en joc" i que "xocarà frontalment amb la crisi de la zona euro", afirma l’FT.
El diari destaca que Catalunya entrega al voltant de 18.000 milions d’euros l’any, el 9% del PIB, "una quantitat que supera les exigències de la transferència equitativa cap a les regions més pobres, quan molts sistemes federals capitalitzen la meitat d’aquest nivell".
Tot amb tot, admet que "el sentiment separatista va començar molt abans de la crisi financera". "El clam per la independència va esdevenir majoritari després de les millores de l’autonomia catalana" promogudes pel govern socialista i que van ser tombades pel Tribunal Constitucional, recorda.
En aquest context, situa el pacte fiscal de Mas com "un trampolí del moviment tàctic per aconseguir una majoria més àmplia". "Tan àmplia que ha sobresaltat Espanya aquest mes durant la Diada". "Però Mas està liderant o seguint aparentment aquesta onada?", es pregunta.
El diari presenta CiU com "la personificació de la burgesia catalana i els seus tradicionalment prudents valors mercantils". I en destaca la seva "ambigüitat filosòfica sobre la independència" i la seva "ambivalència, aliant-se ocasionalment tant amb la dreta com amb l’esquerra a Madrid".