Porto va organitzar els dies 30 i 31 de gener el Fòrum de Ciutats 2020, que va reunir alcaldes i alcaldesses de les principals ciutats d’Europa per debatre el tema de les ciutats sostenibles, sota el lema ‘Junts formem un futur sostenible’.
En l’obertura del fòrum, l’alcalde de Porto i comissionat europeu per a la cohesió i les reformes, Rui Moreira, va subratllar l’important paper dels centres urbans en la construcció d’una Europa més cohesiva, amb polítiques de sostenibilitat sòlides i compromeses. En aquest sentit, va argumentar que les ciutats poden proporcionar un gran valor a un disseny que es desenvolupa en tres angles: sostenibilitat ambiental, econòmica i social; i va assenyalar que correspon a les ciutats assumir un fort paper de lideratge i ‘sobirania’, capaç de neutralitzar les amenaces a la llibertat i la democràcia.
Per la seva banda, la comissionada europea, Elisa Ferreira, va garantir el seu compromís de donar a les ciutats més mitjans i una veu, perquè considera que el seu paper és determinant per respondre un seguit de qüestions sobre la lluita contra la pobresa i l’exclusió, l’agenda climàtica per a la reducció i neutralitat de la petjada del carboni i el desenvolupament de solucions innovadores.
Durant el primer dia es van organitzar dos tallers que van mostrar com Porto treballa en solucions tecnològiques i aborda problemes climàtics i ambientals. Alhora, es va programar un CityLab sobre desenvolupament territorial equilibrat en relació amb la renovació de la Carta de Leipzig. A la tarda, van tenir lloc dos panells de discussió sobre com la Iniciativa Urbana Europea recolzarà les ciutats i com es donarà forma al futur del desenvolupament urbà sostenible, inclosa l’Agenda Urbana per a la UE.
Al segon dia, diversos tallers paral·lels van permetre la creació del seu propi menú de tallers urbans: ciutats que presenten bones pràctiques fent ús del Feder, el resultat de l’estudi d’avaluació sobre l’Agenda Urbana per a la UE, la transició cap a una economia circular, els problemes en relació amb l’habitatge, l’accés igualitari als serveis, com enfortir l’economia local en ocupació, i la transformació digital de les ciutats. Després dels tallers, molts alcaldes i alcaldesses van reflexionar sobre els desafiaments actuals i van compartir les seves visions sobre el camí cap a una millor formulació de polítiques urbanes i inversions.
Es va continuar amb diferents sessions, destacant el progrés realitzat fins ara per les Aliances de l’Agenda Urbana, com localitzar els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides o cap a on s’hauria d’enfocar la Iniciativa Urbana Europea. També es va obrir una petita exposició on les organitzacions i xarxes urbanes, amb estands, van donar informació sobre els seus programes i iniciatives urbanes.