Vilanova i la Geltrú (ACN).- La comarca del Garraf s’ha proposat reactivar l’economia a partir d’explotar i fomentar els recursos que té al seu abast, amb l’objectiu de "no esperar que vinguin de fora a ajudar-nos", segons ha explicat el director de l’entitat Node Garraf, Rafel Florenciano. Aquesta Agència de Desenvolupament està formada pels ajuntaments, els sindicats i les patronals comarcals i ha presentat aquest dijous les primers accions des de que existeix per reactivar l’economia al Garraf. En concret s’ha proposat incidir en el turisme, les energies renovables, la cooperació municipal i el suport als empresaris. L’ens no només pretén sortir de la crisi, sinó dinamitzar l’economia a llarg termini.
El turisme al Garraf ocupa un 12% de la població activa. Per això els agents que busquen coordinar-se per trobar una reactivació econòmica a llarg termini per a la comarca han pensat explotar-lo al màxim. Una de les accions que s’han posat com a deures per aquest any és la d’aconseguir pernoctacions a través del turisme actiu fomentant el patrimoni cultural i natural, la gastronomia, l’enoturisme o el turisme de negocis.
Però l’Agència de Desenvolupament també s’ha proposat atraure creuers turístics de petit format al port de Vilanova i la Geltrú, com a alternativa a la capital catalana. La intenció es col·laborar amb el Penedès per crear un nou pol d’atracció turística.
En cooperació municipal, Node Garraf vol crear un mapa de consums energètics per "valorar el quadre de consums municipals a la comarca i veure les possibilitats de millora". Segons Florenciano, "vigilar a temps real els consums d’una determinada infraestructura pot donar a conèixer com cal reduir".
A més, des d’aquesta entitat on estan representants els agents implicats en l’economia comarcal, també s’ha posat sobre la taula el fet de compartir criteris en les ordenances fiscals per al 2013, sobretot en matèria d’implantació de noves empreses i en els usos d’energies renovables".
I culturalment parlant, la cooperació municipal també és important per al Node, ja que la programació d’oferta cultural "pot coordinar-se i aprofitar-se mutuament per afavorir organitzadors i públic".
Florenciano també ha explicat la possibilitat d’estalviar creant comptes comunes per adquirir materials com subministres o contractar serveis de forma conjunta entre municipis.
Pel que fa a l’eix que pretén donar suport a les empreses s’han proposat facilitar una xarxa d’empreses, atraure inversió a la comarca i ajudar a la internacionalització de les empreses, ja que el 90,8% són microempreses o autònoms, que representen el 70% de llocs de treball de la comarca i tenen "molt difícil ampliar la seva dimensió més enllà del mercat local".
També s’aposta pels sectors emergents com les noves tecnologies i les energies renovables.
De fet, les energies renovables és el quart eix en els que han dividit les accions per al 2012. Entorn aquest aspecte, el Node incentivarà la comercialització de biomassa per "aprofitar els recursos forestals que tenim". Segons Florenciano, el Garraf disposa de 4.400 hectàrees de bosc per obtenir fusta per fer biomassa. Les seves dades diuen que per cada 10.000 tones de fusta recollida es creen 9 llocs de treball directes i 13 d’indirectes, el que suposaria una quarantena de persones més ocupades.
D’altra banda, en energia renovable també dinamitzaran el sector instal·lador per rehabilitar edificis per fer-los energèticament més eficients. D’aquesta forma s’estalvia en despesa i es generen llocs de treball vinculats a la construcció.
Les dades del director de l’Agència de Desenvolupament, Node Garraf, indiquen que a la comarca es gasta més de 180 MEUR l’any en energia i el 40%, uns 72 MEUR, és dels edificis. Florenciano ha destacat la importància de l’estalvi en aquest cas.