Barcelona • Barcelonès

El Govern aborda l’entrada en l’escenari d’alerta de l’àmbit del Consorci d’Aigües de Tarragona

0
1551

  • Un total de 51 municipis de set comarques passaran a aquest nou escenari, amb caràcter preventiu, arran del descens de volums de l’embassament de Mequinensa, tot i que les demandes estan garantides
  • Amb aquesta actualització, 495 municipis segueixen en l’escenari d’excepcionalitat, 90 en alerta, 2 en prealerta i 43 en normalitat
  • Avui també s’ha informat de l’impuls de les actuacions relacionades amb la construcció de les noves dessalinitzadores i la millora de l’eficiència de la xarxa ATL

El Govern de la Generalitat ha avaluat avui la situació de la sequera a Catalunya, després d’una nova reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera (integrada pels departaments de Vicepresidència, Acció Climàtica, Interior, Empresa i Treball i Salut), en la qual s’ha proposat que la unitat del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), que actualment està en la situació de prealerta, passi a l’escenari d’alerta. Aquesta mesura, no obstant, entrarà en vigor quan es publiqui la resolució del director de l’ACA en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), prevista per a la setmana vinent.

S’adopta aquesta decisió arran del descens de reserves de l’embassament de Mequinensa, que és l’indicador que fixa el Pla de Sequera corresponent a la part catalana de l’Ebre (elaborat per la CHE) i, com a mesura preventiva, s’ha decidit que el sistema del CAT entri en l’escenari d’alerta. Tot i això, les demandes per als propers mesos estan garantides per als municipis que estan connectats a la xarxa del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT). La resta d’unitats continuen sense canvis.

Amb aquest canvi, de les 18 zones en les quals està dividit el territori de les conques internes, tres unitats estan en situació de normalitat, una en prealerta, tres en alerta i onze en excepcionalitat. D’aquesta manera, 495 municipis segueixen en l’estat d’excepcionalitat, 90 en alerta, 2 en prealerta i 43 en normalitat.

Tot i que les darreres pluges han permès, principalment, estabilitzar els volums, des del Govern s’ha reiterat que la situació continua sent molt greu i que encara es constata que els consums globals són més elevats de l’habitual. Tot i que hi hagi un lleuger increment de reserves, si no es redueix el consum, l’entrada en emergència es podria produir igualment a finals de l’estiu i principis de la tardor, ja que el Pla de Sequera fa unes previsions a partir d’uns consums mitjans que estan per sota de l’aigua que s’està utilitzant en l’actualitat.

Mesures en l’escenari d’alerta

L’escenari d’alerta suposa un pas la reducció d’aigua en alguns usos, com reduir un 25% de l’aigua per a usos agrícoles, la reducció del 5% per a usos industrials, la reducció de l’aigua per a usos lúdics (5% en usos assimilables i 30% en reg), així com les limitacions en el reg de jardins i zones verdes, la prohibició d’ompliment de fons ornamentals, la neteja de carrers, la limitació en l’ompliment de piscines, entre d’altres. També hi ha una reducció de la dotació d’aigua mitjana per habitant i dia, que passa a ser de 250 litres per habitant i dia.

Impuls a les noves dessalinitzadores

A banda d’aquesta mesura, que entrarà en vigor el dia que es publiqui en el DOGC, el Govern també ha abordat avui l’impuls d’actuacions estructurals per a incrementar la producció d’aigua dessalinitzada en els propers anys. L’empresa pública ATL ha posat a informació pública el projecte bàsic i l’estudi d’impacte ambiental per a la construcció de la nova planta dessalinitzadora del Foix. Aquests documents, juntament amb el projecte bàsic i estudi d’impacte ambiental per a l’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera (que ja ha superat el tràmit d’informació pública i que està pendent de l’estudi d’impacte ambiental) es poden consultar per via telemàtica a la web d’ATL i fixen les característiques tècniques d’aquestes dues noves actuacions, que incrementaran en un període no superior a 4 anys, la producció d’aigua dessalinitzada a Catalunya.

L’ampliació de la planta dessalinitzadora de la Tordera, que ja ha superat el tràmit d’informació pública i està en procés d’obtenir l’estudi d’impacte ambiental favorable, permetrà, a través d’una inversió superior als 220 milions d’euros, quadruplicar la seva actual capacitat de producció, passant dels 20 als 80 hm3. Les noves instal·lacions s’habilitaran en els terrenys adjacents a l’actual dessalinitzadora. Es preveu poder licitar, durant aquest estiu, l’execució de les obres d’ampliació de la planta.

Pel que fa a la dessalinitzadora del Foix, aquesta s’ubicarà al municipi Cubelles, i tindrà una capacitat per a produir fins a 20 hm3. Amb una inversió propera als 150 milions d’euros, la planta podrà aportar aigua per a les demandes urbanes, tant en l’àmbit ATL com també a les comarques del Camp de Tarragona, en funció de les necessitats de cada zona. Es preveu que les obres es puguin licitar abans que acabi el 2023.

Aquestes actuacions faran possible doblar la capacitat de producció de les dessalinitzadores, passant dels 80 actuals als 160 hm3 en un període de quatre anys.

En marxa la finalització de la fuita de Badalona

El projecte de desdoblament de l’artèria que transcorre entre la planta del Ter i el centre de distribució de la Trinitat (concretament el tram 4, ja que els altres tres ja estan executats), ja ha rebut l’aprovació definitiva i el Govern va declarar la urgent ocupació dels béns afectats a través de l’Acord GOV/50/2023, de 7 de març de 2023.

És previst que en unes setmanes es publiqui l’anunci de licitació, on es donarà un termini de sis mesos per a la presentació de les ofertes. Aquesta actuació, amb una inversió superior als 36 milions d’euros, permetrà, a partir de 2025, disposar d’una nova conducció que permetrà reparar l’antiga conducció que actualment té una pèrdua d’aigua a l’altura de Badalona.

Font: Govern

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.