El Govern accelera el desplegament de la xarxa pública de fibra òptica per arribar aquesta legislatura al 100% de municipis amb punt d’accés

0
11

  • La Generalitat reafirma en una reunió amb representants del món local i les diputacions provincials el seu compromís per garantir la connectivitat de la xarxa de titularitat pública de fibra òptica a tot el país i afavorir la cohesió territorial i el progrés econòmic i social 
  • Des de l’inici de la legislatura, s’ha finalitzat l’execució de prop de 1.000 km nous i ja hi ha 82 municipis més connectats a la xarxa 
  • Aquest any es preveu culminar el desplegament de 1.400 km més i superar els 8.000, que permetrà assolir prop del 80% de municipis amb punt d’accés 
  • La inversió en els nous trams de 2025 de fibra òptica pública i obres preparatòries per continuar expandint la xarxa serà de 91,5 milions d’euros 
  • El Govern continua treballant amb les operadores privades i el món local en la firma d’un protocol amb un conjunt de mesures que suposaran un acord de país per avançar cap a la plena connectivitat de Catalunya

El Govern de la Generalitat de Catalunya referma el seu compromís per ampliar la xarxa de fibra òptica de titularitat pública, amb l’objectiu d’estendre la connectivitat arreu del territori. Aquest 2025, es preveu superar els 8.000 km de xarxa desplegada, passant del 65% al 78% dels municipis catalans connectats a la xarxa. Tot plegat, amb l’horitzó fixat a una meta final encara més ambiciosa: fer arribar un punt d’accés a aquesta xarxa d’alta velocitat al 100% dels municipis catalans aquesta legislatura. 

Aquesta infraestructura connecta les seus i serveis públics i, a més, s’obre a les operadores privades de telecomunicacions per promoure el desplegament de serveis de connectivitat a la ciutadania i a les empreses a tot el territori. Les actuacions per estendre la xarxa, doncs, s’emmarquen en l’objectiu del Govern de garantir l’accés a la fibra òptica a tot el país per tal de preservar la cohesió territorial, la igualtat d’oportunitats, l’impuls del teixit econòmic, la superació de la bretxa digital i el foment del progrés econòmic i social a tota Catalunya. 

Les dades s’han donat a conèixer aquest dilluns en una reunió celebrada al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) que ha comptat amb la participació del conseller de la Presidència, Albert Dalmau, el secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital, Albert Tort, el secretari de Governs Locals i Relacions amb Aran, Xavier Amor, la Directora General d’Infraestructures Digitals, Cristina Campillo, i representants de les Diputacions de Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació de Micropobles de Catalunya, Eines de Repoblament Rural, el Consorci Localret i Xarxa Oberta de Catalunya.

Des de l’inici de l’actual legislatura, s’ha culminat el desplegament de prop de 1.000 km nous de la xarxa, fet que ha permès connectar 82 municipis més. A dia d’avui, ja hi ha 6.700 km i 618 municipis (65% del total) connectats a la infraestructura.

Amb el desplegament que es completarà aquest any, s’incorporaran 1.400 km més de xarxa de fibra òptica de titularitat pública, de manera que se superaran els 8.000. Això farà possible que 121 municipis més disposin de punt d’accés a la xarxa, i s’aconseguirà que un total de 738 municipis (78%) quedin connectats a la infraestructura pública de fibra òptica.

Mapa de connectivitat a la xarxa pública de fibra òptica.
Llistat de municipis de la xarxa pública de fibra òptica.

La culminació dels nous trams de fibra òptica aquest 2025, així com l’impuls de noves obres preparatòries per continuar expandint la xarxa de fibra òptica, representen 91,5 milions d’euros d’inversió. La inversió acumulada des de l’inici del projecte ja supera els 300 milions d’euros. Es calcula que per cada euro invertit en la xarxa pública es genera un retorn a la societat de 12,85 euros. 

Una estratègia conjunta entre les administracions i el món local 

El desplegament de la fibra òptica pública es duu a terme gràcies a la col·laboració entre la Generalitat i les diputacions provincials, en coordinació amb el món local. L’estratègia de connectivitat impulsada per les institucions públiques catalanes compleix una doble funció: per una banda, connecta les seus públiques, com escoles i centres de salut, i, per altra banda, ofereix una infraestructura oberta als operadors de serveis de connectivitat a localitats on, per les lògiques de mercat, no hi arribarien.  

L’objectiu és promoure l’accés d’internet d’alta velocitat arreu del territori, incloent-hi zones rurals i amb baixa densitat de població, com una eina clau per superar la bretxa digital, reforçar la cohesió territorial i afavorir el desenvolupament econòmic. 

Marc de cooperació estable amb les operadores privades i el món local 

En paral·lel, el Govern continua la feina iniciada el gener passat en la reunió celebrada amb les operadores privades i el món local, que va servir per abordar accions immediates que garanteixin la connectivitat del país i establir un marc estable de cooperació. L’activitat social i econòmica i la prestació de serveis públics i privats tenen una dependència clara dels serveis de telecomunicacions prestats per les operadores en el mercat lliure. Per això, a més de posar tots els recursos possibles en l’ampliació de la xarxa pública de fibra òptica, l’executiu català seguirà treballant perquè les operadores puguin fer ús d’aquesta infraestructura per fer arribar els seus serveis a tot el país, augmentar la robustesa de la xarxa i facilitar una gestió ràpida, una comunicació transparent i una reacció àgil davant incidències i avaries. 

Entre les mesures acordades a la trobada del gener hi havia la creació del Comitè Tècnic de Seguiment d’Incidències de serveis de Telecomunicacions a Catalunya, la revisió dels mecanismes de contacte dels ajuntaments amb les operadores, l’elaboració de materials de difusió per al món local i la definició d’un protocol de classificació de la criticitat de les incidències, entre altres. Totes elles es materialitzaran en un protocol que ha de suposar un acord de país entre el Govern, el món local i les operadores privades per avançar cap a la plena connectivitat de Catalunya. 

Font: Govern

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.