19.04.12 – BARCELONA • Barcelonès

El Govern aclareix que mantindrà l’euro per recepta després que Boi Ruiz obrís la porta a retirar-lo

0
406

El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha deixat clar aquest dijous que la Generalitat mantindrà l’euro per recepta perquè les mesures impulsades per l’executiu espanyol són “insuficients”. D’aquesta forma, ha aclarit la qüestió després que el conseller Boi Ruiz assegurés que hi ha “tantes possibilitats” de mantenir l’euro sanitari com de retirar-lo. Homs ha recordat que el tiquet moderador suposa un màxim de 60 euros l’any per persona, i té una finalitat “no tant recaptatòria sinó dissuasòria”. Però a més, ha instat l’Estat a “copiar” les decisions sobre copagament que prenent la resta de països europeus i ha citat exemples en aquest sentit a Alemanya, França, Bèlgica o Suècia.
 
“Nosaltres mantindrem l’euro per recepta, no especulin més”. Així de taxatiu s’ha mostrat Homs aquest dijous després de la reunió entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d’ERC, Oriol Junqueras. Homs ha aclarit així la qüestió després que el conseller de Salut, Boi Ruiz, no s’atrevís a posicionar-se del tot i digués aquest matí que hi ha “tantes possibilitats” de mantenir l’euro sanitari com de retirar-lo. 
 
Homs ha subratllat que el tiquet moderador pot representar fins a 60 euros l’any per persona, i té una finalitat dissuasòria més que recaptatòria per moderar l’abús en el consum de productes farmacèutics.
 
Però a més, ha al·legat que les mesures que ha decidit prendre el govern espanyol “no són suficients per garantir l’estat del benestar”, i els ha demanat que vagin més enllà ja que tenen “la paella pel mànec competencialment”.
 
En aquest sentit, ha defensat el copagament amb l’argument que a Europa és una realitat en la majoria de països, i ha posat un reguitzell d’exemples. Ha apuntat que a Bèlgica es paga entre el 15 i el 80% del fàrmac i a França, tot i que hi ha excepcions, el percentatge figura entre el 35 i el 85. En el cas alemany, ha continuat, es cobren deu euros per la primera visita i per dia d’hospitalització fins a un màxim de 280. Els suecs paguen entre 11 i 17 euros per la primera visita en l’atenció primària fins a un límit de 100 euros l’any.
 
Finalment s’ha dirigit al govern espanyol i a la ministra de Sanitat, Ana Mato, a qui ha dit que és “ridícul” assegurar que no hi haurà copagament, perquè ara ja n’hi ha a l’estat espanyol. En qualsevol cas, ha insistit que “no és sostenible i no té cap sentit” que Espanya sigui el país d’Europa “en la cua en matèria de copagament” quan està al davant de tot pel que fa a endeutament. “Hi ha copagament a tot arreu, que siguem els únics que no n’hi hagi o pràcticament no n’hi hagi no s’aguanta per enlloc”, ha reblat Homs, que ha demanat al govern espanyol que “obri una mica la mirada” i “copiï” les decisions que prenen països del seu voltant.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.