El Govern acorda donar l’impuls definitiu a l’Estatut de Municipis Rurals

0
56

  • El conseller de la Presidència i les entitats municipalistes impulsores acorden que el Consell Executiu del proper 15 d’octubre aprovarà la proposta, per iniciar el tràmit parlamentari de la llei
  • La llei afavorirà a 596 municipis de Catalunya de menys de 2.000 habitants, el 63% del total, i suposarà un abans i un després per afrontar la millora de les polítiques públiques, aturar el retrocés poblacional i afavorir l’equilibri territorial
  • Entre les mesures, hi ha la creació d’un portal únic per reduir la burocràcia i deduccions fiscals per trasllat de residència a un municipi rural

El Govern i les entitats municipalistes impulsores del Projecte de llei de l’Estatut de Municipis Rurals, s’han reunit aquest matí al Palau de la Generalitat per acordar el text que dimarts vinent el Consell Executiu aprovarà perquè s’iniciï la seva tramitació parlamentària. D’aquesta manera, el Govern de Salvador Illa dona compliment a un dels acords d’investidura amb ERC en els primers 100 dies al capdavant de la Generalitat.

El conseller de la Presidència, Albert Dalmau, ha agraït la tasca de l’anterior executiu per tirar endavant una llei que suposarà un punt d’inflexió a la vida al món rural i ha refermat el compromís de l’executiu amb el municipalisme català, posant una especial atenció amb aquells municipis més petits de Catalunya.

Per la seva banda, el secretari de Governs Locals i Relacions amb l’Aran, Xavier Amor, ha explicat que amb aquesta aprovació es donarà resposta a una llarga reivindicació del món rural perquè es tinguin en compte les seves demanes, necessitats i singularitats. Per això, tenint aquesta petició, s’ha aconseguit fer realitat un text que garantirà l’arrelament de les persones que viuen als municipis rurals, dotar de més recursos als ajuntaments i millorar l’accés als serveis en igualtat de condicions. Així mateix, també es crearà un portal únic per reduir la burocràcia, s’impulsaran deduccions fiscals per trasllat de residència a un municipi rural i es crearà una borsa d’habitatge rural.

Actualment, Catalunya viu un repartiment demogràfic desigual. El 75% de la població viu en el 15% del territori, mentre que el 25% restant n’ocupa el 85%. Una situació que obliga a prendre mesures per mirar de revertir la situació. Pel que fa a la distribució dels municipis, dels 947 municipis que existeixen, 596 tenen una població de menys de 2.000 habitants, i d’aquests, 332 no arriben als 500 habitants.

Una norma d’obligat compliment

A l’Estatut de Municipis Rurals primera vegada s’estableix la definició de municipi rural com aquell que compta amb menys de 2.000 habitants, se situa en una comarca rural i té una densitat inferior als 150 habitants per quilòmetre quadrat. Així mateix, també s’estableix que els municipis que compten amb menys de 500 habitants i tenen una densitat inferior als 12,5 habitants per quilòmetre quadrat, rebran una definició particular i passaran a considerar-se municipis d’especial atenció.

Aquesta norma, que serà d’obligat compliment, també compta amb un mecanisme rural de garantia, conegut com a Rural Proofing i impulsat per la Comissió Europea, que obliga a tots els estats a fer una revisió de les polítiques públiques perquè totes elles incorporin una perspectiva rural en les seves mesures.

Tal com ha explicat el secretari de Governs Locals i Relacions amb l’Aran, la col·laboració amb les entitats no s’acaba amb l’aprovació de la llei, sinó que es continuarà treballant estretament amb totes elles per fer efectiu el desplegament total de la llei.

Un procés participatiu

El text final és el resultat d’una feina conjunta que els departaments de la Presidència i el de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, han fet durant molts mesos amb diverses entitats municipalistes del territori com l’Associació de Micropobles de Catalunya, Eines de Repoblament Rural, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya.

Durant el període d’al·legacions públiques, el text va rebre 426 observacions i propostes de millora, de les quals 205 van ser acceptades i incorporades; 55 parcialment acceptades i 166 no van ser acceptades.

FONT: Govern

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.