29.04.2012 – GIRONA • Gironès

El Govern adverteix Medinyà que la prioritat no és crear més municipis

0
405

El ple de Sant Julià de Ramis va aprovar per unanimitat un acord per demanar la independència del nucli


El nucli de Medinyà, situat al peu de la N-II, pertany al municipi de Sant Julià de Ramis d’ençà del 1972, quan s’hi va annexionar

Girona (ACN).- Galleda d’aigua freda per a les aspiracions independentistes de Medinyà. La Generalitat adverteix que ara per ara la prioritat no és crear més municipis. La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha recordat que la dinàmica no es "anar segregant", sinó potenciar les agrupacions voluntàries de poblacions o que cada vegada optin més per mancomunar serveis. Per això, Ortega ha assegurat que "la prioritat del Govern no és facilitar tràmits de segregació" tot i que afegeix que tampoc retardaran cap procés. Un altre escull a la voluntat d’independència de Medinyà és que no compleix amb els requisits sobre només d’habitants i distància que marca la llei d’ordenació del territori del 1998 per segregar-se.

El 21 de octubre, fa mig any, el ple de Sant Julià de Ramis (Gironès) va aprovar un acord unànime per demanar la independència del nucli de Medinyà. Les forces polítiques es van comprometre a emprendre totes les accions legals i politiques necessàries per aconseguir que Medinyà torni a ser un municipi, una condició que va perdre l’any 1972 quan es va annexionar a Sant Julià de Ramis. L’objectiu és que aquesta proposta arribi al Parlament de Catalunya i aconsegueixi el suport majoritari perquè acabi essent una realitat.

De fet, Sant Julià de Ramis ha portat la qüestió en forma de moció al plens de diversos ajuntaments i ja ha rebut el suport unànime del ple del Consell Comarcal del Gironès i també el vot favorable de tots els representants de la Diputació de Girona.

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha exposat en declaracions a l’ACN que la tendència actual és la d’anar agrupant municipis per reduir la despesa pública. Tot i això, ha recordat que Catalunya no té cap intenció d’obligar a fusionar municipis de manera forçosa tot i que aposten "clarament" per mancomunar serveis entre municipis. Pel que fa als casos de municipis amb voluntat d’independència, Ortega ha afirmat que la prioritat del Govern "no és facilitar tràmits de segregació" si bé ha concretat que tampoc es dedicaran a alentir cap tràmit.

Ortega ha apel·lat a fer una "reflexió serena" sobre l’organització municipal del país i a destinar tots els esforços en la futura Llei de Governs Locals i d’Hisendes Locals per aconseguir una organització de les administracions òptima tant a nivell d’eficàcia burocràtica com econòmica. "Es tracta de ser molt eficients i veure quina és la millor manera possible, no és el moment de precipitar-se", ha afirmat Ortega que argumenta que cal treballar "no fos cas que ens vinguessin de fora i ens diguessin és el model que hem de tenir", ha conclòs.

De fet, fonts del Departament han recordat que Sant Julià de Ramis i Medinyà no compleixen els requisits que marca la llei d’ordenació territorial del 1998 per a la segregació. Segons la llei, els dos municipis resultants han de tenir més de 2.000. Sant Julià sobrepassa el mínim i té més de 3.300 habitants censats però Medinyà es queda lluny, amb uns 850 veïns. La llei també marca que la distància entre les dues poblacions sigui de més de tres quilòmetres i que tinguin serveis i infraestructures propis cadascú per continuar prestant-los als veïns.

Aquest incompliment dels requisits que estipula la normativa podria ser un impediment perquè prosperi la petició. Conscients que serà així, Sant Julià de Ramis ja ha recordat que es poden fer excepcions legals, com la que van fer amb la Canonja (Tarragonès) que l’any 2010 va recuperar la independència adminsitrativa que havia perdut des de la seva annexió amb Tarragona als anys 60.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.