Comissió interdeparamental de sequera. Foto: Rubén Moreno

El Govern amplia fins als 128 milions d’euros els ajuts per millorar l’eficiència de les xarxes municipals, que beneficiaran un total de 707 municipis

0
246

  • El consell d’administració de l’Agència Catalana de l’Aigua ha aprovat aquest dijous augmentar en 8 milions la línia d’ajuts per millorar l’estat de les xarxes i poder atendre així totes les sol·licituds
  • Del total d’ajuts atorgats, un 59% servirà per reduir pèrdues; prop del 26% per a la digitalització de la xarxa, un 8% per fer campanyes de recerca de fuites i un 7% per a la rehabilitació o impermeabilització de dipòsits

El Govern ha ampliat fins als 128 milions d’euros el pressupost per a la línia d’ajuts destinada a millorar l’eficiència de les xarxes municipals, amb un augment de 8 milions d’euros, que se suma als 120 milions que hi havia previstos inicialment. Cal destacar que aquestes subvencions comptaven inicialment amb una partida de 50 milions d’euros, que posteriorment es va incrementar fins a aquests 120 milions.

Gràcies a aquestes ampliacions, s’han pogut acceptar totes les peticions que complien els requisits fixats per les bases de la convocatòria, de manera que els ajuts beneficiaran 707 municipis, amb un total de 824 subvencions.

“Volíem arribar a tothom i que ningú en quedés fora”, ha assegurat la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà Pons, durant la roda de premsa posterior a la Comissió Interdepartamental de Sequera, que s’ha reunit aquest matí al Palau de la Generalitat. La vicepresidenta ha comparegut acompanyada de la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, i del secretari general d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Josep Vidal.

Vilagrà ha destacat que, per primera vegada a la història, s’ha dotat els municipis del país amb 128 milions d’euros per dur a terme accions que millorin l’eficiència hídrica de les seves instal·lacions: “La situació de sequera intensa continua i hem de fer tots els esforços possibles per superar-la. Davant una situació excepcional, posem solucions excepcionals”, ha subratllat.

Tot i que la tendència dels embassaments, arran de les pluges i les nevades dels dies 8 i 9 de març, és lleugerament creixent, la sequera és encara extremadament greu i és necessari continuar economitzant al màxim les reserves disponibles.

En aquest sentit, la portaveu Plaja ha volgut fer un agraïment públic i sincer” a la població per “l’esforç continuat i objectiu, acreditat amb números, per reduir el consum d’aigua”. Les dades de consums municipals del mes de febrer confirmen que s’està produint un estalvi. Tots els municipis que es troben en emergència estan gastant menys aigua que el mes anterior, i aquesta reducció és especialment rellevant en el cas del Ter-Llobregat, on el consum s’ha reduït fins a un 9%.

És una prova clara i objectiva que tots i cadascun dels nostres gestos sumen, dels més petits als més grans. La corresponsabilitat de tots els nostres ciutadans, juntament amb les campanyes de sensibilització, estan donant fruit”, ha celebrat Plaja.

Quatre tipus d’ajuts

Pel que fa a les tipologies d’ajuts, se n’han definit quatre: reducció de pèrdues en xarxa, rehabilitació o impermeabilització de dipòsits, digitalització de xarxes en baixa i campanya de recerca i reparació de fuites. Cal aclarir que una mateixa subvenció pot incloure més d’una tipologia. Només hi ha 19 peticions que no s’han atorgat, atès que no complien amb les bases de la convocatòria (peticions per duplicat, manca de documentació, actuacions corresponents a la millora de l’abastament en alta, entre d’altres).

Un 59% dels ajuts (679 actuacions) que s’atorgaran serviran per a reduir les pèrdues; un 7% (81) per a la rehabilitació o impermeabilització de dipòsits; prop del 26% (299) per a la digitalització de xarxa en baixa i més d’un 8% (94) per a fer campanyes de recerca i reparació de fuites. Cal tenir en compte que una subvenció pot servir per a resoldre més d’una problemàtica i, per tant, poden incloure més d’una tipologia d’actuació.

La convocatòria, que es resoldrà pròximament, atorgarà un total de 824 ajuts, 302 dels quals beneficiaran les comarques de Barcelona, 193 les de Girona, 172 les de Lleida i 157 les de Tarragona.

Ajuts per àrees

Les comarques de Barcelona són les que tindran el nombre més gran d’ajuts atorgats, amb un total de 302 subvencions que beneficiaran 249 municipis. Es preveu que s’hi destinin més de 52 milions d’euros de la línia d’ajuts. Per tipologies, 259 dels ajuts seran per a reducció de pèrdues; 83 per a la digitalització de la xarxa; 28 per a la rehabilitació o impermeabilització de dipòsits i 19 per a campanyes de recerca i reparació de fuites.

Pel que fa a Girona, s’atorgaran 193 subvencions que beneficiaran a un total de 170 municipis. Es preveu que es destinin més de 31,6 milions d’euros de la línia d’ajuts. Per tipologies, 161 dels ajuts seran per reducció de pèrdues; 79 per a la digitalització de la xarxa; 11 per a la rehabilitació o impermeabilització de dipòsits i 17 per a campanyes de recerca i reparació de fuites.

A les comarques de Lleida s’atorgaran 172 subvencions que beneficiaran a un total de 157 municipis. Es preveu que es destinin més de 23 milions d’euros de la línia d’ajuts. Per tipologies, 139 dels ajuts seran per reducció de pèrdues; 71 per a la digitalització de la xarxa; 26 per a la rehabilitació o impermeabilització de dipòsits i 36 per a campanyes de recerca i reparació de fuites.

Finalment, a Tarragona s’atorgaran 157 subvencions que beneficiaran a un total de 131 municipis. Es preveu que es destinin 21,5 milions d’euros de la línia d’ajuts. Per tipologies, 120 dels ajuts seran per reducció de pèrdues; 66 per a la digitalització de la xarxa; 16 per a la rehabilitació o impermeabilització de dipòsits i 22 per a campanyes de recerca i reparació de fuites.

Prop de 200 milions d’euros en ajuts

Entre 2022, 2023 i 2024, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha destinat prop de 200 milions d’euros en ajuts per incrementar la disponibilitat d’aigua i pal·liar els efectes de la sequera.

  1. 13 milions d’euros per a la millora i reforç de les xarxes d’abastament supramunicipals. 30 ajuts atorgats el febrer de 2022.
  2. 1 milió d’euros per a la millora dels controls dels cabals en alta. 111 subvencions atorgades el desembre de 2022.
  3. 40 milions d’euros per millorar l’abastament en alta. Aquesta línia tenia una dotació inicial de 15 milions d’euros i es va incrementar en 25 milions d’euros per atendre el màxim de peticions possibles. 209 ajuts atorgats el setembre de 2023
  4. 5 milions d’euros per al cofinançament del transport d’aigua en camions cisterna i obres d’emergència. 3 línies d’ajuts, amb més de 150 subvencions ja atorgades, i una quarta línia en fase de resolució.
  5. Més de 128 milions d’euros per a millorar l’eficiència de les xarxes de subministrament municipals en baixa. Inicialment, aquesta línia estava dotada amb 50 milions, d’euros, el gener de 2024 es va ampliar fins a un màxim de 70 milions addicionals i aquesta setmana s’ha incrementat en 8 milions d’euros més.
  6. 10 milions d’euros per a la recuperació i construcció de pous.

Aquest any, el Govern, a més a més, ha obert una convocatòria de subvencions de Fons Next Generation d’un total de 5,8 milions d’euros per fomentar la digitalització de la gestió de l’aigua al món local, per posar en marxa eines o infraestructures que permetin un monitoratge més eficient de la xarxa i de tots els recursos hídrics.

Font: Govern

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.