- El pla inclou els ajuts de 70,8 milions d’euros a les explotacions agràries de tot el país anunciats pel president Salvador Illa
- També es preveu accelerar la connexió de la Comunitat de Regants de Garrigues Sud i del Riu Montsant, i ampliar la zona de regadiu de la Comunitat de Regants del Baix Priorat
- A més, s’impulsa una línia de préstecs destinada a enfortir la resiliència del sector agrari davant el canvi climàtic, i s’incrementen les inspeccions dels cabals mínims fixats
El Consell Executiu ha aprovat avui el seguit de mesures urgents destinades a pal·liar els danys ocasionats per la situació de sequera persistent incrementats pels incendis declarats a la comarca del Priorat i que el president de la Generalitat, Salvador Illa, va avançar divendres passat en una visita a la comarca.
Tot i que l’escassetat hídrica a la zona és un problema endèmic, la sequera dels darrers tres anys ha agreujat la situació i ha deixat els municipis al límit de les seves reserves d’aigua. L’efecte del canvi climàtic en aquesta zona és tan significatiu que les necessitats hídriques immediates dels conreus, especialment de la vinya, durant l’estiu han augmentat de manera tan dràstica que ja no es tracta només de garantir la collita, sinó de preservar la supervivència de les plantes. Els quatre embassaments de la zona afectada —Siurana, Riudecanyes, Guiamets i Margalef— es mantenen per sota del 2% de la seva capacitat. Localitats que fins ara s’abastien d’aqüífers i fonts ara constaten que aquests recursos no es recuperen amb la mateixa intensitat, fet que genera problemes d’abastament.
A més, el 13 de setembre passat es van declarar dos incendis forestals simultanis a la comarca, als municipis Cabacés i de Porrera, que van posar de nou de manifest la situació de risc permanent de la zona i l’amenaça ecològica i econòmica que comporta. Actualment, a la comarca del Priorat són les vinyes i les oliveres les que estan ajudant el cos de Bombers de la Generalitat a delimitar els incendis. L’incendi de Porrera només ha afectat 20 hectàrees gràcies a les vinyes. La pagesia està prestant un servei de prevenció i d’atenuació de l’impacte de l’incendi d’alt valor que no li és reconegut. I en el cas de la comarca del Priorat, el vi i tota l’activitat que l’envolta, en tant que motor econòmic i social, també ho fa.
Davant d’aquesta realitat, el Govern ha decidit intensificar la coordinació de totes les mesures empreses pels diversos departaments de la Generalitat implicats per poder-ne accelerar la implantació i impulsar-ne de noves. D’aquesta manera, el Consell Executiu ha pres un acord que inclou:
- Accelerar la connexió entre la Comunitat de Regants de Garrigues Sud i la Comunitat General de Regants d’Aigües del Riu Montsant per millorar el subministrament d’aigua de regadiu i potable als municipis de la comarca del Priorat. Aquestes obres tenen un cost estimat de 6 milions d’euros.
- Promoure davant la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) la modificació de la concessió de la Comunitat General de Regants del Riu Montsant, amb l’objectiu d’incloure un nou punt de captació al riu Ebre aprofitant les infraestructures.
- Instar la CHE que adopti les mesures necessàries per executar un nou punt de captació d’aigua al riu Ebre situat al municipi de Garcia, per al subministramenta la Comunitat de Regants del Baix Priorat.
- Dur a terme l’ampliació de la zona de regadiu de la Comunitat de Regants del Baix Priorat, sempre que s’assoleixi un nombre suficient d’adhesions per part dels regants.
- Construir una bassa d’emmagatzematge d’aigua regenerada procedent de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Reus, i la seva connexió amb la xarxa de reg de la Comunitat de Regants de Riudecanyes. Aquestes obres tenen un cost previst de 16 milions d’euros.
- Activar una línia d’ajuts directes a les explotacions agràries afectades per la sequera persistent que no han tingut accés a aigua de reg, amb una dotació pressupostària de 70,8 milions d’euros per a tot Catalunya amb un termini de pagament de fins a 31 de desembre de 2024. Aquesta mesura té uns 1.100 beneficiaris potencials al Priorat, amb un total de 5.360 hectàrees.
- Promoure una línia d’ajuts per a la transformació del cooperativisme agroalimentari català, fomentant la seva competitivitat i sostenibilitat ambiental, social i econòmica, amb una dotació pressupostària de 19,5 milions d’euros.
- Encarregar a l’Institut Català de Finances i al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació que impulsin una línia de préstecs destinada a enfortir la resiliència del sector agrari davant el canvi climàtic.
- Destinar un equip de Forestal Catalana SA per a la neteja de la zona cremada, arranjar i millorar camins forestals i reduir la càrrega de combustible vegetal, per garantir més resistència als incendis i la seguretat de les maniobres d’extinció.
- Dotar el Consell Comarcal del Priorat d’un tècnic de protecció civil comarcal.
- Mantenir la coordinació entre els diversos cossos policials i el cos d’agents rurals per determinar punts d’interès policial per incrementar la presència i vigilància en la zona per detectar i prevenir activitats de risc.
- Dur a terme actuacions de control biològic de les espècies que estan produint danys importants a les zones agrícoles, bàsicament el porc senglar, mitjançant el grup especial de captura de fauna, en coordinació entre els Departaments en competències en aquest àmbit.
- Incrementar les inspeccions de cabals mínims fixats (ecològics, per sequera…), així com fer vigilància d’aquelles captacions i concessions d’aigua autoritzades o no.
- Iniciar per part dels agents rurals i Mossos d’Esquadra una campanya extraordinària d’inspecció a totes les infraestructures de risc que poden causar incendis forestals, especialment les línies elèctriques i barbacoes en àrees recreatives i cases aïllades.
- Millorar la senyalització als accessos als espais naturals, especialment al del Montsant.
- Reforçar les campanyes de prevenció d’incendis amb codis QR als cartells/pòsters informant de totes les mesures de prevenció d’incendis forestals i altres.
- Col·laborar en la planificació de les mesures de gestió forestal que tenen per objectiu atenuar i disminuir l’exposició al risc d’incendi. En concret, implementar el mapa de Punts Estratègics de Gestió per garantir la compartimentació dels grans incendis.
- Elaborar un Pla pilot per identificar quina és l’aportació que té cada explotació agrícola en l’impacte de prevenció i en la delimitació dels grans incendis forestals en el seu territori.
- Crear una Comissió de seguiment de les mesures acordades.
Font: Govern