Depuradora de Manresa. Foto: Govern.cat

BARCELONA • Barcelonès

El Govern autoritza el conveni per garantir el funcionament i les millores en 12 depuradores del Bages i el Moianès, amb una inversió de 27 milions

0
715

  • L’acord, que subscriurà l’Agència Catalana de l’Aigua i la Mancomunitat de Municipis del Bages, tindrà una durada de 4 anys (2022-2025) i fixa el pressupost per garantir el funcionament de les depuradores, les reposicions i millores i la redacció dels projectes
  • El conveni, finançat amb els recursos provinents del cànon de l’aigua, es basa en la implementació de noves formes de col·laboració més eficients, descentralitzades i estables en el temps

El Govern ha autoritzat avui la subscripció del conveni entre l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i la Mancomunitat de Municipis del Bages, que fixa les dotacions pressupostàries per a garantir l’adequat sanejament de les aigües residuals per als pròxims 4 anys (2022-2025) en un total de 12 sistemes de sanejament de les comarques del Bages i el Moianès.

L’acord, que preveu una inversió superior als 27 milions d’euros, s’articula en tres eixos: per una banda, els recursos per garantir el funcionament de les depuradores (19,6 milions d’euros a repartir entre 2022 i 2025); inversions per a reposicions i millores (7,1 milions d’euros a repartir entre 2022 i 2025) i aportacions per dur a terme la redacció de projectes constructius (452.600 euros entre 2022 i 2025). 

Millorar la coordinació amb el món local

Aquest conveni s’emmarca en el nou model de conveni aprovat pel consell d’administració de l’ACA el 9 de desembre de 2021, destinat a millorar el finançament del sanejament de les aigües residuals per als ens locals. La proposta, adreçada als ens gestors dels sistemes públics de sanejament que estiguin constituïts com a Entitats Locals d’Aigua, fixa la possibilitat de signar convenis, de manera individualitzada i per a un període de 4 anys, amb l’objectiu de definir un marc d’atribució dels recursos per finançar les despeses d’explotació, de reposició i d’inversió corresponents als sistemes públics de sanejament en alta, fent possible una millor planificació de les actuacions a dur a terme i la millora de la gestió del servei de sanejament en alta.

El model de conveni determina, amb una metodologia comuna per fixar una atribució adequada i sostenible, com es faran les atribucions de recursos per atendre les despeses d’explotació, reposició i millores, així com les inversions necessàries per assegurar el correcte funcionament i manteniment de les instal·lacions del sistema públic de sanejament, de manera que es garanteixi la qualitat de l’aigua, tenint en compte els criteris de dissenys de les infraestructures i als límits fixats a l’autorització d’abocament.

Les possibles noves inversions es destinaran a finançar la redacció de projectes i a estudis d’actuacions previstes a la planificació. Aquesta iniciativa es basa en la implementació de noves formes de col·laboració més eficients i descentralitzades, estables en el temps, amb majors garanties i basades en la mútua confiança.

Fins a la data, s’ha signat aquesta modalitat de conveni amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i el Consorci Besòs Tordera (CBT). 

Sanejament a Catalunya

Actualment, hi ha 541 depuradores en servei a Catalunya, que sanegen les aigües residuals de més del 97,1% de la població. El model de sanejament de Catalunya és descentralitzat i la participació dels ens gestors locals és clau per assolir els objectius de gestió i d’execució de la planificació.

FONT: Govern

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.