L’ACM i l’FMC veuen en la llei estatal un “disbarat” que “acata el món local, l’Estatut i la Constitució”
Joana Ortega, acompanyada de Xavier Amor i Miquel Busch, parlant de la reforma estatal de l’administració local.
Barcelona (ACN).- El Govern està disposat a defensar “amb tots els instruments legals i per totes les vies” les competències de la Generalitat en règim local. Així ho ha advertit la vicepresidenta, Joana Ortega, que ha avisat el ministre d’Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, que la reforma de l’administració municipal que ha aprovat l’executiu espanyol “no és d’aplicació a Catalunya”, perquè l’Estatut que atorga “la competència exclusiva” a la Generalitat “és una llei que està per sobre d’aquesta reforma”. Ortega ha volgut així marcar la seva ferma posició al costat dels presidents de l’ACM i l’FMC, que han considerat la reforma de Montoro “un disbarat” i un “acata el món local, l’Estatut i la Constitució”.
La vicepresidenta i consellera de Governació ho té claríssim. “La reforma del govern espanyol no és d’aplicació a Catalunya en tot allò que tenim legislat des d’aquí”, ha sentenciat Joana Ortega aquest divendres a la tarda, després d’escoltar al ministre Cristóbal Montoro anunciar l’aprovació de la seva llei.
Ortega ha volgut comparèixer públicament flanquejada pel president de l’ACM, Miquel Buch, i el de la Federació de Municipis de Catalunya, Xavier Amor, per demostrar “la unitat de missatge a tot el país” respecte d’aquesta qüestió. I és que la vicepresidenta ha preferit deixar clar des del primer moment que “tot allò que contravingui la llei catalana, contravindria l’Estatut i per tant la Constitució”.
En aquest sentit, ha volgut recordar a Montoro que la reforma aprovada aquest divendres a Madrid “és amb rang inferior a l’Estatut, que atorga competències exclusives a la Generalitat en regim local”. I és per això que el Govern considera que la llei impulsada pel ministre “no és aplicable a Catalunya”.
Ortega ha reiterat diverses vegades aquesta idea durant la seva valoració per deixar clara la postura catalana en aquesta qüestió. En aquest sentit, i a manera de missatge preventiu, la vicepresidenta ha advertit que el Govern “arribarà a les últimes conseqüències, al recurs al TC si cal”. “Utilitzarem tots els instruments jurídics al nostre abast i totes les vies possibles per defensar les competències de la Generalitat, i executarem el que marqui la llei catalana”.
La vicepresidenta ha volgut recordar que mesos enrere el Govern va aconseguir “el compromís” de l’executiu espanyol i del mateix Montoro per “respectar les competències catalanes i l’autonomia en règim local”. Però els precedents fan que Ortega no se’n refiï. “Confiança en l’Estat, en tenim poca. Tenim les paraules però ara volem els fets”, ha dit. I és per això que ha volgut fer preventivament l’advertència al ministre i recordar-li que el que hauria de fer és “legislar des de la realitat però sobretot des del respecte a les competències locals i autonòmiques”.
La llei catalana s’aprova dimarts
La vicepresidenta ha aprofitat per avançar que dimarts vinent el Govern de la Generalitat aprovarà la reforma del món local amb la que fa dos anys que treballa. “Comptem amb el consens del món municipal i esperem que el tràmit parlamentari faci que cap al febrer puguem ja tenir la llei en vigor”, ha afirmat. “Aquesta és la llei que és d’aplicació a Catalunya i actuarem en conseqüència”, ha insistit.
Per últim, Ortega ha volgut comparar la seva reforma amb la de Montoro i ha destacat que la llei catalana “ha estat treballada amb els entitats municipalistes, i parteix de la confiança total en els ajuntaments”, mentre que la norma estatal “neix de la desconfiança en el món local i dels desprestigi dels ajuntaments”.
Buch i Amor, contra la reforma de l’Estat
El municipalisme institucional ha volgut aquest divendres aparèixer junt a la vicepresidenta per donar suport al missatge d’alerta i reforçar la unitat local a Catalunya. El president de la FMC, Xavier Amor, ha carregat contra la reforma impulsada per Montoro en considerar que “té uns objectius molt clars de recentralització, eliminació de competències i pèrdua de qualitat democràtica”. Amor, a més, ha assegurat que tal i com l’ha explicat el ministre, “ataca de manera molt clara l’autonomia local, ataca l’Estatut i ataca la Constitució”. Per últim, Amor ha considerat que el que pretén Montoro amb aquesta llei és “privatitzar serveis públics i convertir-los en negoci”.
Per la seva part, el president de l’ACM, Miquel Buch, ha valorat molt negativament l’anunci fet pel ministre. I és que per ell, la reforma estatal “és fruit d’un any de grans disbarats, de voluntat de desprestigiar el mon municipal, i d’haver pretès sembrar una desconfiança clara del món local, dels ajuntaments, dels regidors, i d’embrutar la tasca que fan els ajuntaments”. Segons Buch, el que busca el govern espanyol amb això és “culpabilitzar els ajuntaments” de la despesa excessiva i dels problemes econòmics de l’Estat. El president de l’ACM, a més, ha advertit que els alcaldes faran costat a la defensa de la llei catalana perquè no s’apliquin les indicacions de Montoro que la contradiuen.