31.05.17 – GIRONA • Gironès

El Govern cofinançarà amb 11,8 MEUR 9 projectes locals de les comarques de Girona per afavorir l’eficiència energètica i la protecció del patrimoni natural, cultural i turístic

0
371

Aquests projectes estan impulsats per la Diputació de Girona, 3 consells comarcals i 2 ajuntaments

Els projectes s’emmarquen en la convocatòria del Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) 2014-2020

El Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge cofinançarà amb 11,8 milions d’euros 9 projectes impulsats per les administracions locals de les comarques de Tarragona, a través de la convocatòria del Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER) per al període 2014-2020, centrada en finançar projectes impulsats per entitats locals dins dels eixos 4 i 6 del Programa. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya publica avui la resolució amb els projectes presentats per diferents administracions que rebran una subvenció dels fons europeus gestionats per la Generalitat.
 
Els projectes locals de les comarques de Girona estan impulsats per la Diputació de Girona, 3 consells comarcals i 2 ajuntaments. La dotació assignada per al projecte de l’eix 4 és de 3.989.873,67 euros, mentre que a les 8 iniciatives de l’eix 6 es destinaran 7.813.250,39 euros.
 
Arreu de Catalunya, el Departament de Governació cofinançarà amb 42,2 milions d’euros un total de 36 projectes impulsats per 31 administracions locals, entre les quals les 4 diputacions, el Conselh Generau d’Aran, 12 consells comarcals i 14 ajuntaments.
 
El fons FEDER és el principal instrument de la Unió Europea per pal·liar els efectes de la disparitat entre les regions. El Programa operatiu del FEDER Catalunya 2014-2020 té com a objectiu la promoció d’un creixement intel·ligent, sostenible i integrador del territori, en la línia de les directrius de l’estratègia Europa 2020 i la seva transposició a Catalunya.
  
Cap a una economia baixa en carboni
 
En concret, les operacions presentades dins de l’eix 4 tenen per finalitat augmentar la participació i distribució i de les energies renovables per a usos tèrmics i la millora i eficiència energètica en l’edificació, així com en les infraestructures i serveis públics. Aquesta és la relació dels 2 projectes inclosos en l’eix 4 del Programa Operatiu FEDER 2014-2020:
 
 
Diputació de Girona: “Eficiència energètica de l’enllumenat exterior i d’edificis d’entitats locals”
 
El projecte tindrà per objectiu la millora integral de l’eficiència energètica de l’enllumenat públic exterior i d’edificis municipals o edificis de les entitats locals mitjançant contractes amb garantia d’estalvi en deu municipis diferents: Arbúcies, Caldes de Malavella, Figueres, Pals, Ripoll, Sant Gregori, Sarrià de Ter, Sils, Vilablareix i Riells i Viabrea.
 
Diputació de Girona: “Calderes, xarxes de calor i instal·lacions per a la producció d’estella”
 
El projecte permetrà instal·lar 22 calderes de biomassa per a ús d’aigua calenta en edificis municipals o edificis d’entitats locals a la Jonquera, la Cellera de Ter, Vilademuls, Santa Coloma de Farners, Figueres, Fontanals de Cerdanya, Mieres, Darnius, Quart, Camprodon, Campdevànol, Cassà de la Selva, Sant Hilari Sacalm, Bordils, Caldes de Malavella, Aiguaviva, Vilobí d’Onyar, Sant Julià de Llor i Bonmatí, Riudellots de la Selva, Roses, Palafrugell i Arbúcies. D’altra banda, també servirà per construir dues instal·lacions de producció de biomassa a Navata i a Ribes de Freser.
 
Conservar i protegir el patrimoni natural i cultural
 
Els projectes adscrits a l’eix 6, per la seva banda, promouen la protecció i el desenvolupament del patrimoni natural i cultural. Aquesta és la relació dels 7 projectes inclosos en l’eix 6 del Programa Operatiu FEDER 2014-2020:
 
 
Diputació de Girona: “Renovació de museografies de la Xarxa Territorial de Museus de les comarques de Girona”
 
Aquest projecte permetrà invertir en la xarxa museística de la zona i, en concret, als municipis d’Arbúcies, Sant Feliu de Guíxols, Palafrugell, Ripoll i Olot. El projecte garanteix equilibri i atenció a les singularitats de cada territori.
 
Diputació de Girona: “La Xarxa d’Itineraris Turístics Pedalables i Vies Verdes”
 
El projecte pretén crear una xarxa d’itineraris que donin valor a espais naturals protegits de la demarcació de Girona i que els enllacin. L’actuació de connexió beneficiarà dotze municipis gironins directament: Esponellà, Serinyà, Sarrià de Ter, Sant Julià de Ramis, Palol de Revardit, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Banyoles, Porqueres, la Vall de Bianya, Campdevànol i Cornellà del Terri.
 
Consell Comarcal de la Cerdanya: “El patrimoni i la cultura com a eixos vertebradors”
 
La iniciativa proposa la creació d’una xarxa d’equipaments patrimonials d’interès turístic a la comarca que permetrà activar l’economia des d’un entorn respectuós amb el patrimoni i la natura per millorar i adequar infraestructures públiques i generar alhora activitats culturals d’atractiu turístic en els àmbits de la música, el teatre, la cultura popular i exposicions d’art. Així, el projecte permetrà la rehabilitació del Teatre Municipal d’Alp, del Taller d’Arts i Oficis de Cal Travesseres de Bellver de la Cerdanya i també de l’antiga rectoria de Ger i dels porxos i coberts de Can Fanxico de Bolvir. A més, també s’invertirà en crear una nova sala d’exposicions al Museu Cerdà de Puigcerdà i en la creació d’un Centre d’Interpretació de Restes Arqueològiques a la Rectoria d’All (Isòvol), així com en diferents actuacions de foment cultural a Fontanals de Cerdanya.
 
Consell Comarcal del Ripollès: “Pla promoció turisme de natura”
 
La proposta es centra en reforçar els tres territoris que conformen la comarca del Ripollès com a destinació turística basada en els recursos naturals: la Vall de Ribes, la Vall de Camprodon i el Baix Ripollès. En aquestes tres zones, el turisme és un sector econòmic primordial i de futur, i els recursos naturals en són el principal atractiu, especialment ara, que s’acaba de crear el nou Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, que esdevé una oportunitat per consolidar el Ripollès com a destinació de natura.
 
Consell Comarcal de la Selva: “Producte turístic-cultural Vescomptat de Cabrera”
 
És una iniciativa que desplegarà un producte integral cultural-turístic vinculat al llegat patrimonial material i immaterial del Vescomtat de Cabrera a la comarca de la Selva. Així, es pretén generar una proposta conjunta que atregui nou públic i promoure l’activitat econòmica i cultural a la zona.
 
El vescomtat de Cabrera va ser una de les senyories feudals més importants de Catalunya des del segle XI fins al segle XIX i ha deixat un gran llegat en forma d’elements patrimonials i d’elements intangibles a través d’històries, llegendes, personatges, etc. Aquest projecte afecta gran part de la comarca de la Selva i en conseqüència té un gran potencial econòmic per al territori. El projecte “Producte turístic-cultural Vescomtat de Cabrera” inclou els municipis següents: Anglès, Arbúcies, Blanes, Breda, Caldes de Malavella, Hostalric, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Riells i Viabrea, Sant Feliu de Buixalleu, Sils, Susqueda i Vidreres.
 
Ajuntament d’Olot: “Espai Cràter”
 
Està ideat com a centre interactiu integrat per dos focus complementaris d’atracció: un centre museogràfic de nova generació equipat amb tecnologia audiovisual, situat inicialment a la finca de Can MasPomer, i el patrimoni natural de la Zona Volcànica, amb especial accent sobre el volcà Montsacopa. Aquesta iniciativa s’ha concebut per dotar la ciutat d’Olot, i per extensió la Garrotxa, d’un punt d’atracció que ofereixi als visitants experiències d’aprenentatge i coneixement en l’àmbit de la vulcanologia i la descoberta del patrimoni cultural, natural i socioeconòmic de la comarca, a través de la innovació tecnològica i de suports informàtics immersius i interactius.
  
Ajuntament de Palamós: “Experiències memorables en un recorregut paisatgístic entre la vila marinera de Palamós i el paratge de Castell” 
 
El projecte té per objectiu desenvolupar una infraestructura verda multifuncional  i accessible per valoritzar el patrimoni natural i paisatgístic i que potenciï el turisme de natura. Aquesta infraestructura s’estendrà al llarg de 3,4Km i connectarà la vila de Palamós i els seus espais turístics reconeguts amb el paratge de Castell per fer visibles racons de gran interès turístic, cultural, històric i ambiental.
 
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.