Barcelona • Barcelonès

El Govern crea un Programa per fomentar la mediació i altres mesures de resolució de conflictes en el món local

0
3608

S’incorpora al Centre de Mediació de Catalunya un equip de quatre professionals que ajudarà a millorar l’accés de la ciutadania d’arreu del territori a la mediació i als altres mètodes de resolució de conflictes

El Govern ha aprovat la creació d’un Programa per fomentar la mediació i altres alternatives de resolució de conflictes (ADR) en el món local i aproximar-la a la ciutadania des del Centre de Mediació de Catalunya (CMC). Es tracta d’una iniciativa temporal per crear una estructura territorial que millori l’accés al servei i garanteixi el dret de la ciutadania a les segones oportunitats.

La Direcció General de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació del Departament de Justícia, Drets i Memòria impulsa el Programa temporal de mediació al món local amb la finalitat de dissenyar i implementar una xarxa per al foment i la difusió de la mediació arreu del territori català. Es vol complir l’objectiu de la directiva del Govern d’assegurar un millor accés a la justícia, com a part de la política de la Unió Europea encaminada a establir un espai de llibertat, seguretat i justícia, entenent que ha d’incloure l’accés a mètodes tant judicials com extrajudicials de resolució de conflictes.

Entre les accions del Programa hi ha potenciar el mapa territorial dels serveis, projectes i col·laboracions de mediació i altres ADR, així com incrementar la cohesió social i la convivència ciutadana, en l’àmbit municipal i supramunicipal, a través de la cultura del diàleg i la gestió positiva dels conflictes. Per donar resposta a les necessitats territorials, s’incorporaran a l’equip actual del CMC tres tècnics superiors i una administrativa, amb una durada de dos anys i amb opció a un any de pròrroga. La incorporació dels quatre professionals suposarà una inversió anual de 164.044 euros.

El CMC treballa per promoure, impulsar i gestionar la mediació i les altres ADR per fomentar la cultura de la pau i el diàleg. Des d’aquesta perspectiva, es promouen accions i intervencions que posen en primer pla les persones, l’anàlisi acurada dels espais de relació i la intervenció amb estratègies dinàmiques i creatives per donar resposta a tot el territori.

L’interès públic en la creació d’aquest programa rau en la necessitat de comptar amb els mecanismes necessaris per contribuir d’una manera eficaç a millorar els procediments de mediació concursal i a la descongestió judicial, a partir de reforçar la col·laboració amb els col·legis professionals, agents socials i econòmics que duen a terme aquesta tasca, i els convenis amb corporacions de dret públic i les administracions públiques locals.

Pla nacional de mediació

El Departament de Justícia, Drets i Memòria va anunciar el passat divendres 17 de novembre l’impuls del Pla nacional de mediació i gestió adequada de conflictes, que estarà enllestit al llarg de 2024. La consellera Gemma Ubasart i González va avançar que l’objectiu del Pla és potenciar la mediació i la gestió adequada dels conflictes a tot el territori català.

En el marc de la primera fase del projecte de redacció del Pla, s’està fent un monitoratge d’actors i iniciatives locals per acabar la fase de diagnosi. A principis d’any es convocarà la sessió constitutiva de la Conferència per a la Gestió Adequada de Conflictes, un espai de governança participada del Pla, en el qual s’implicaran actors institucionals de diferents nivells territorials i organitzacions socials i econòmiques, així com experts i acadèmics del món de la mediació i la resolució alternativa de conflictes.

Font: Govern

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.