Es destinarà un milió d’euros en inversió. L’inici del projecte d’una nova pista polivalent coberta serà una de les principals prioritats
Imatge del Ple. Foto: Sant Sadurní.
A l’inici de la sessió es va aprovar el pla normatiu de l’Ajuntament de Sant Sadurní, un document que recull la previsió de reglaments, ordenances i propostes normatives que l’administració local vol impulsar durant l’any. La proposta va comptar amb l’abstenció del PSC, ICV i el PP. Iniciativa i la CUP, tot i votar a favor, van expressar la seva amargor per la manca de voluntat en impulsar reformes normatives com és el cas del Reglament Orgànic Municipal.
També es va modificar els estatuts del Consell Sectorial de la Casa dels Avis, que inclouran a partir d’ara un representant dels treballadors del servei i també de les famílies dels usuaris. S’hi van abstenir el PP i Iniciativa, que va tornar a reclamar més informació en relació al funcionament i la gestió de la Casa dels Avis per part de l’empresa Sumar. Aprofitant el canvi, també es va actualitzar la relació de membres de la resta de consells sectorials municipals.
En una sessió de dues hores – força més curta del que acostuma a ser el ple de debat del pressupost municipal- aquest dimarts l’Ajuntament de Sant Sadurní va aprovar un pressupost municipal per a l’any 2018 de 15.141.647€. La proposta només va tenir el suport del govern del PDeCAT i ERC, mentre que tota l’oposició va votar-hi en contra.
El pressupost s’incrementa en més d’un milió i mig en relació al del 2017. Aquest gran augment s’explica en part per un canvi comptable, en què s’incorpora la gestió indirecta de la Casa dels Avis – més de mig milió d’euros-, o l’ingrés de les Meses de Concertació, per valor de 750 mil €.
Josep Subirana, nou regidor d’Hisenda, va presentar les principals línies del pressupost i va subratllar la posició continguda del govern pel que fa a la previsió d’ingressos. En l’apartat de despeses, va destacar l’augment de 165 mil euros del capítol de personal, amb la posada en marxa de la nova biblioteca al Centre Cultural o la nova plaça de tècnic de mercats i comerç.
En el capítol de béns i serveis, va assenyalar l’increment en partides com el Casal d’Estiu, la dinamització del mercat municipal o els nous subministraments del Centre Cultural. També va apuntar una nova reducció de l’endeutament municipal i una baixada dels interessos.
En un dels àmbits més rellevants en qualsevol pressupost municipal, el capítol d’inversions, Subirana va recordar que amb el tancament de l’exercici 2017 i la definició del romanent, el govern impulsarà un segon bloc de inversions. Però en aquesta primera fase es comptarà amb més d’un milió d’euros, dels quals 90.000 s’obriran a la ciutadania mitjançant un procés participatiu que es posarà en marxa en breu.
Alguns dels projectes previstos per al 2018 són la millora del cementiri de Monistrol, l’arranjament del carrer Sant Pere, la primera fase de la pista polivalent del carrer Gelida, la urbanització del passatge Santa Eulàlia, mobiliari per a la nova biblioteca o l’actualització en maquinària de neteja. Des d’ERC es va secundar l’argumentari exposat pel regidor d’Hisenda, accentuant la voluntat del govern de mantenir i millor els serveis municipals de què es disposa, i van recordar que, un any més, es destinarà l’1% a projectes de Cooperació al Tercer Món.
Retrets de l’oposició
El Partit Popular va ser el primer a presentar la negativa a la proposta de pressupost, però sense oferir cap argument del vot. Per part d’ICV, Rafa Berlanga va assenyalar partides en què el seu grup considerava que calia destinar majors recursos, com a la Ràdio municipal, Joventut, Salut o Cultura, alhora que va tornar a insistir en la necessitat de donar solució a la manca d’espais d’oci nocturn per als joves i a nivell cultural per a les arts escèniques.
La CUP va centrar les seves crítiques en la manca de component social i participatiu d’un pressupost continuista, i va lamentar el debat superficial de la proposta, que no ofereix cap pla sobre el model de poble ni l’acció política del govern. Va considerar poc ambiciós el procés participatiu del pressupost i va mostrar el seu malestar per la manca de previsió i planificació en l’elecció d’inversions, com és el cas de la pista polivalent o la compra de Can Guineu. I, alhora, va reclamar que sí s’executin aquelles inversions acordades en ple, com l’adequació de l’entorn de Can Guineu.
El PSC va exposar una llarga bateria de retrets al govern des que es va formar la coalició del PDeCAT i ERC al 2014 i va acusar-los d’indefinició i d’una gestió erràtica, improvisada i poc transparent, amb un doble discurs en àmbits com la promoció econòmica o els serveis socials. El grup socialista va recordar promeses electorals com la ruta de la salut, el viver de caves o la col·laboració amb l’Ateneu, de les quals, van dir, no se’n sap res, i va reclamar una projecte clar pel que fa al turisme i als problemes endèmics de la vila.
En quant a les inversions, van fixar com a prioritàries l’arranjament de la zona esportiva, abans de posar en marxa un nou equipament, i van acusar-los de deixar escapar una bona oportunitat de recuperar el castell de Can Ferrer del Mas amb inversió privada. Només va salvar un parell de propostes, com les noves pistes d’skate, una proposta que el PSC va proposar i al qual el govern es va comprometre, o l’actuació al passatge Santa Eulàlia.
Després de donar compte dels Decrets d’Alcaldia i acords de la Junta de Govern, el govern va desestimar una moció del PSC en relació a la reclamació del deute de la Generalitat en concepte de subvenció a les places de les escoles bressol. PDeCAT i ERC van justificar la decisió argumentant que l’Ajuntament va presentar fa uns dies un requeriment per reclamar aquestes aportacions i també van mostrar la seva disconformitat amb alguns termes de l’exposició de la moció socialista.
En un breu torn de precs i preguntes, el regidor Toni Sisternas va contestar a ICV sobre un vessament al llac de Can Codorniu i les gestions per recuperar la qualitat de l’aigua. Des de la CUP es van consultar diverses qüestions en relació al projecte de memòria històrica, la proposta escolar del consell d’infants i pel que fa als vehicles abandonats a la via pública. El PSC també va sol·licitar informació sobre algunes qüestions de via pública, l’horari d’atenció del síndic de greuges i pel que fa a la situació de la placa commemorativa de la visita dels reis d’Espanya retirada fa uns dies de la façana de l’Ajuntament.
Al ple hi van assistir de públic 17 alumnes de l’Escola Intermunicipal que cursen una assignatura de gestió d’empresa.