Sitges (ACN).- Les treballadores de les llars d’infants municipals de Sitges han convocat dotze dies de vaga al llarg del curs. El motiu és reclamar un augment de 300 euros mensuals que els va prometre el regidor d’Ensenyament del govern anterior i que mai van rebre o pel risc permanent de no cobrar si l’Ajuntament no paga a l’empresa concessionària. Les mares dels centres educatius també critiquen l’augment d’un 30% de les quotes mensuals que suposaria una despesa anual per les famílies d’uns 400 euros més per cada nen. El govern sitgetà ha assegurat que el contracte amb l’adjudicatària no permet canviar les condicions salarials del personal i ha justificat l’augment de la taxa per poder fer sostenible el servei.
Les llars d’infants municipals de Sitges, La Moixiganga i El Cercolet, és un dels conflictes que té obert el govern de Sitges arran del deute de l’Ajuntament amb l’empresa concessionària que gestiona el servei, Educare XXI.
Les treballadores de les escoles bressol fa mesos que reclamen una promesa d’increment del sou de 300 euros que va fer el regidor d’Ensenyament anterior i que no han cobrat mai. Actualment, segons diuen les educadores, no són ni ‘mileuristes’. L’executiu local actual, però, s’excusa explicant que l’Ajuntament no pot modificar les condicions laborals i salarials amb el plec de clàusules que té l’adjudicació.
Ara bé, el personal de les llars d’infants ha recordat que al 2008 un Decret d’Alcaldia ja ho va modificar per incrementar 200 euros els sous. A més, una educadora del Cercolet, Montse Buera ha defensat que “si les llars d’infants són de titularitat municipal, l’Ajuntament és el responsable i no ho vol reconèixer”.
Davant la negativa continua del govern per donar una solució al conflicte amb les treballadores al·legant impossibilitat, les educadores han convocat vaga per demà 20 de Desembre, 10 i 26 de Gener, 14 de Febrer, 1 i 20 de Març, 11 Abril, 3 i 22 de Maig , 7 i 26 de Juny i 12 de Juliol.
Les treballadores no es plantegen desconvocar la vaga si no hi ha un acord després de reunir-se el consistori amb elles i amb l’empresa, “malgrat que nosaltres som les primeres que rebem perquè amb els sous que tenim no ens podem permetre perdre aquests diners”, ha matisat Buera.
Igualment, les educadores no tenen expectatives d’arribar a un acord amb el govern perquè “l’Ajuntament només podrà canviar les condicions laborals quan s’adjudiqui de nou al setembre del 2012 el servei”, ha dit la regidora d’Educació, Vinyet Lluís. El personal, però, continua la seva lluita també intentant que l’empresa se’n faci càrrec de les millores de les condicions laborals per equiparar els salaris amb els treballadors de la Generalitat de Catalunya.
Les llars d’infants quedaran durant aquests dies de vaga amb uns serveis mínims del 25% més una persona, el que representa quatre treballadores.
Contra l’augment de les taxes
L’Associació de Mares i Pares d’Alumnes de les dues llars d’infants municipals també s’han manifestat en el ple municipal de Sitges d’aquest dilluns. L’objectiu era evitar l’augment d’un 30% de la taxa del servei de llar d’infants municipal, ja que incrementarà el cost per a les famílies al voltant de 400 euros per nen cada any.
La regidora Vinyet Lluís ha defensat la proposta d’augment del preu de la llar d’infants “perquè érem el poble de la comarca amb els preus més baixos i que dóna un servei per sobre de la llei”, ja que compta amb 15 i 13 educadores cada centre.
Vinyet ha justificat l’increment per “equilibrar el servei perquè és molt costos per a nosaltres”, ja que també fa tres anys que no s’apuja l’IPC “i això desequilibra més encara el cost respecte el que s’ingressa”. De fet, amb aquest increment, segons Vinyet, “ens mantindrem fins a finals de juliol”.
L’alcalde de Sitges, Miquel Forns, ha dit durant el ple ordinari del mes de desembre que “aquestes mesures són per fer els serveis més sostenibles perquè si no entrarien en fallida i els hauríem d’eliminar”.
Segons una mare, Cristina Tarragó, el cost mig que se l’apujarà la llar d’infants és de 37 euros mensuals. En concret, ella és a l’atur i té les despeses doblades perquè té bessons. Per aquest motiu es troba molt afectada amb l’increment i està intentant amb la resta de pares i mares que no es faci efectiu o que es faci fraccionat. Tarragó ha explicat que han demanat al govern apujar el preu un 15% al gener i un 15% més al setembre amb el nou curs.
En aquest sentit, Lluís ha assegurat que si es paga l’increment en dues parts, “la diferència és molt important i no aconseguiríem l’equilibri que busquem”.