Mas-Colell argumenta que l’increment permetrà equiparar aquesta taxa amb l’IVA i situar així Catalunya en la línia d’altres comunitats autònomes
El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, a la roda de premsa d’aquest dimarts.
El Govern ha aprovat la modificació de l’impost de transmissions patrimonials per elevar el tipus del 8 al 10%. El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha argumentat que es busca equiparar-lo al de l’IVA, un impost que ha titllat de "paral·lel" al de transmissions patrimonials. D’aquesta manera, ha afegit, Catalunya normalitzarà la situació i es posarà en línia amb altres comunitats autònomes. Mas-Colell ha anunciat que el projecte de llei s’entrarà al Parlament per lectura única i això permetrà una tramitació ràpida. Així, l’executiu espera que la modificació s’aprovi el mes de juliol i entri en vigor l’1 d’agost. Segons el conseller, la previsió és recaptar 150 MEUR més cada any.
"Ens ha semblat que en un cas molt puntual, molt limitat i molt concret valia la pena realitzar una modificació per via d’urgència per assegurar la recaptació més ràpidament". Amb aquestes paraules, Andreu Mas-Colell ha justificat la decisió de modificar el tipus de l’impost sobre transmissions patrimonials en la reunió del Consell Executiu d’aquest dimarts. L’increment del tipus impositiu per a aquesta taxa està dintre de les mesures impositives que el Govern prepara en el marc del procés pressupostari i arran del pacte d’estabilitat amb ERC. No obstant això, han considerat que estava justificat per la xifra que es podria recaptar des de l’1 d’agost fins a la data estimada en què es podrien aprovar els pressupostos.
Els càlculs del Govern preveuen que la quantitat recaptada en concepte de l’impost de transmissions patrimonials augmenti uns 150 milions d’euros cada any després d’aquesta modificació. Aquest increment provindrà de l’elevació del tipus impositiu des del 8 fins al 10%.
Mas-Colell ha argumentat que, d’aquesta manera, l’impost de transmissions patrimonials quedarà equiparat a l’IVA, un impost que el conseller ha definit com "paral·lel". Ha explicat que el primer dels dos s’aplica sobre la compravenda d’habitatges de segona mà, mentre que l’IVA s’aplica a les transmissions d’habitatge nou. De fet, el conseller ha comentat que en altres comunitats autònomes aquests dos impostos ja estan equiparats i, amb aquesta modificació, Catalunya se situaria en la mateixa línia.
Preguntat pels efectes que aquesta modificació pot tenir sobre el mercat de la compravenda d’habitatges ja usades, Mas-Colell ha insistit en qualsevol doctrina fiscal demana que transmissions patrimonials i IVA siguin igual per evitar distorsionar el mercat. El conseller ha afegit que el dia que el govern espanyol rebaixi l’IVA per la compra d’habitatge nou, el Govern anirà "en la mateixa direcció" en el cas de l’impost per la compra d’habitatge usat.
Cap altra modificació impositiva abans dels pressupostos
El conseller d’Economia i Coneixement ha deixat clar que el procediment urgent que s’ha escollit per la modificació de l’impost de transmissions patrimonials és una excepció i no es repetirà en altres modificacions impositives. Així, Mas-Colell ha afirmat que qualsevol altra mesura impositiva es presentarà en paral·lel als pressupostos. Si, com ell mateix espera, a principis de juliol el Govern decideix tirar endavant amb el procés pressupostari, aquest inclourà les noves mesures d’impostos.
També es farà així en el cas de la modificació de l’impost de successions, el calendari del qual seguirà el calendari pressupostari. Mas-Colell ha argumentat que el canvi en l’impost de transmissions patrimonials és "simple i justificat" i, per tant, té lògica que es tramiti per una via urgent. A més, ha afegit, la xifra que es podria recaptar és considerable. En canvi, ha dit, en el cas de l’impost de successions, la modificació és "més complexa" i el "respecte al Parlament" demana que no es faci per lectura única.