Barcelona (ACN).- La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, s’ha compromès aquest dijous des del Parlament a "potenciar" l’Agència Catalana de Notícies (ACN) i ha destacat que s’han introduït "nous criteris de millora de la seva gestió que eren inajornables per tal de garantir la seva pervivència". Ortega ha afirmat que la situació de l’ACN era "insostenible" i ha assegurat que "per fer-la viable cal actuar amb rigor". La vicepresidenta ha replicat amb aquestes paraules a una interpel·lació d’ERC i ha defensat un espai comunicatiu català que està allunyat del sectarisme i és pròxim a l’interès general del país.
Ortega ha manifestat que "és responsabilitat del Govern, amb un mercat informatiu com el català que no garanteix la rentabilitat econòmica de certs projectes, assegurar a la totalitat dels mitjans la possibilitat de vestir-se d’informació de qualitat i que doni trasllat informatiu a la realitat del país". Segons la vicepresidenta, "aquesta és la responsabilitat que s’exerceix a través de l’ACN", al temps que s’ha compromès a potenciar-la. Ortega ha recordat que el projecte de l’ACN va néixer a l’empara d’un govern de CiU.
Ortega ha assegurat que TV3 i Catalunya Ràdio "formen part de les obligacions més substancials" del Govern i ha apostat per "col·laborar en l’enfortiment d’aquestes eines comunicatives de primer nivell que juguen un paper principal en la formació de Catalunya i el seu relat nacional". Ortega ha volgut fer extensible aquestes paraules a l’ACN, que ha titllat com "una eina principal de nodriment informatiu pels mitjans de comunicació per explicar la realitat en clau catalana".
Així mateix, ha manifestat que la situació heretada de l’Agència "era insostenible" i ha assegurat que "per fer viable l’ACN cal actuar amb rigor". Davant d’aquesta situació, ha explicat que s’han pres una sèrie de mesures com canviar el director i nomenar a Joan Maria Clavaguera, "el que havia estat el responsable de Catalunya Ràdio quan havia tingut les audiències més altes de la seva història", ha afegit posant-ho d’exemple de la voluntat de Govern per potenciar l’agència.
També ha recalcat que, entre els canvis, s’ha amortitzat la plaça del gerent i "les places que no formen part del nucli substancial" de l’ACN. Ha explicat també que s’ha reajustat la secció de món i internacional, al temps que ha remarcat que l’agència segueix present a Londres i Brussel·les i es manté actiu el portal CNA en anglès "adreçat a facilitar als mitjans internacionals l’actualitat catalana més transcendent". De fet, ha ressaltat que això és "importantíssim".
La vicepresidenta ha manifestat que el Govern ja ha anunciat la seva innegociable voluntat de seguir comptant amb uns mitjans de comunicació públics que a Catalunya ocupin un lloc indiscutible. De fet, ha considerat prioritària "l’existència, la perseveració i la potenciació de mitjans de comunicació públics des del rigor, des del lideratge i amb els valors propis de la societat catalana i sobretot anteposant l’interès públic a qualsevol altra consideració".
En aquest context, ha ressaltat que comparteix amb ERC que s’ha de potenciar l’espai de comunicació català. "Un espai", ha afegit, "que ha de permetre donar una visió catalana al món i enfortir encara més la llengua i la cultura i permetre seguir amb la construcció nacional del país".
Ortega ha replicat a una interpel·lació del diputat d’ERC Carmel Mòdol, qui ha defensat la gestió dels republicans en l’anterior Govern des del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació i en concret a l’ACN i ha assegurat que amb ells l’agència va "fer salts endavant". En aquest context, ha criticat que el Govern "redueix l’activitat i el potencial de l’ACN i limita la capacitat de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals".
El parlamentari d’ERC ha afirmat que la determinació que el Govern posa en "retallar, desestructurar, afeblir i esmicolar organismes i institucions" que estan concebudes per salvaguardar la cultura i la llengua "no és casual". Mòdol ha indicat que "sembla que la lluna de mel que viuen amb el PP els condiciona".