Madrid (ACN).- El vicepresident de Política Territorial del govern espanyol, Manuel Chaves, s’ha compromès aquest dilluns amb l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, a fer tots els esforços necessaris per tenir en marxa abans de cap d’any el mecanisme del registre de reincidents, que ha de permetre als jutges tipificar com a delictes els furts i faltes reiterats. Trias també ha demanat a Chaves una participació en l’IVA que generen els no residents a la capital catalana, una petició que mantindrà en el futur amb el pròxim govern que surti de les urnes. El govern espanyol considera que és un plantejament “correcte” i “raonable” malgrat que creu que caldrà incloure-ho a la reforma general del finançament local.
Han estat dos dels temes abordats a la reunió de la Comissió Interadministrativa de la Carta Municipal, on a més de Trias, Chaves i Zarrías, ha participat la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i altres representants de l’Ajuntament de Barcelona, com la segona tinent d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, el cinquè tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, Jaume Ciurana, i el regidor de Presidència i Territori, Jordi Martí.
Trias ha reclamat a l’executiu espanyol que posi fil a l’agulla en la creació del registre de multireincidents que ha de permetre que els jutges disposin d’eines per tipificar com a delictes els petits furts. L’alcalde ha recordat que el registre havia d’estar enllestit a finals de desembre del 2011 i que ha rebut el compromís de Chaves que l’executiu espanyol “farà tot i més perquè això sigui així”. En aquest sentit ha recordat que Barcelona viu en part del turisme i “ha de suportar una pressió d’un conjunt de gent que fa faltes o delinqueix”. “Necessitem eines que permetin acabar la feina de la Guàrdia Urbana davant grups molt petits de gent ens creen uns problemes molt grossos”, ha dit.
Pocs minuts després, en roda de premsa, el secretari d’Estat de Política Territorial, Gaspar Zarrías, ha explicat que el seu executiu “comparteix plenament la preocupació de l’ajuntament de Barcelona” sobre “la necessitat de posar coto i millorar els procediments perquè els petits actes delictius normalment qualificats com a faltes puguin tenir un tractament diferent”. Segons Zarrías, en la mesura que és “una preocupació que genera alarma social” i el seu executiu “farà un esforç perquè abans de la fi del 2011 el Ministeri de Justícia habiliti un mecanisme informàtic” perquè els jutges disposin d’aquestes dades.
IVA turístic
L’Ajuntament de Barcelona vol desenvolupar el contingut de la Carta de Barcelona que apunta que la ciutat ha de rebre un percentatge dels impostos recaptats d’acord a la seva capitalitat. L’equip del govern municipal vol que es comenci per l’IVA que generen els no residents amb la mirada posada en el turisme, que va créixer un 16% a Barcelona en l’últim exercici. Trias ha explicat que de la mateixa manera que Barcelona rep aquesta pressió demogràfica -que genera despesa en serveis i seguretat-, hauria de poder participar dels beneficis que deixa el turisme.
En roda de premsa després de la reunió, l’alcalde de Barcelona ha admès que per a la capital catalana aquest és un tema “especialment important” que vol introduir ja als pressupostos generals de l’Estat del 2012. “No estem discutint de xifres, sinó de mètode”, ha dit, i “busquem que s’estableixin mecanismes per tenir una capacitat superior de finançament”. Segons l’alcalde, el vicepresident Chaves ha qualificat de “correcte” i “raonable” aquest plantejament, però ha recordat també la proximitat dels comicis.
Trias és plenament conscient que aquest és un tema que haurà de negociar després dels comicis amb el nou govern. El que fem, ha explicat, és “deixar acta” perquè “la maquinària de l’Estat continua funcionant i jo crec que és bo que sàpiguen quin és el posicionament de la ciutat de Barcelona”. L’important, ha dit Trias, és que quedi el registre de la demanda sobre la taula del nou executiu.
El secretari d’Estat de Política Territorial ha admès que “evidentment és necessari abordar aquest tema de fons” tot i que ho ha circumscrit a la modificació del règim de finançament local -el de tots els municipis- i ha apuntat que aquesta modificació “s’haurà de fer un cop parlin les urnes i hi hagi un nou govern”. En aquest sentit, ha afirmat que les bases del nou finançament local “estan escrites” i només cal un acord polític que gaudeixi “d’un gran consens”.
Aquesta primera reunió entre Trias i Chaves a Madrid també ha permès reeditar l’acord entre el Ministeri de Cultura i l’Ajuntament de Barcelona per al finançament d’institucions de rellevància del municipi de Barcelona. Això, segons Trias, suposava fins ara 20 milions d’euros per a 15 institucions, però en aquesta ocasió sumarà més de 20 milions perquè hi ha una part de 9 milions que es lliguen a institucions, més 4,5 que s’aplicaran a l’àrea metropolitana, i quantitats de subvencions a un conjunt d’entitats que suposarà més de 7,5 milions. També s’ha plantejat la rehabilitació del recinte històric de l’Hospital de Sant Pau i la inclusió de la biblioteca Central Urbana de Barcelona als pressupostos generals del 2012