12.04.13 – DUBLIN

El govern espanyol ja ha pactat amb la CE una flexibilització del dèficit “d’entre un punt i un punt i mig” que compartirà amb la Generalitat

0
300

"El repartirem" amb les autonomies, asseguren fonts del ministeri espanyol d’Economia


El ministre espanyol d’Economia, Luis de Guindos, amb l’eurocomissari d’Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn.
El govern espanyol ja ha pactat amb la Comissió Europea una flexibilització "d’entre un punt i un punt i mig" de l’objectiu de dèficit públic per a aquest 2013 i s’ha compromès a compartir aquest marge amb la Generalitat. "El repartirem, el repartirem" amb les autonomies, asseguren fonts del ministeri d’Economia, sense concretar, però, fins a quin punt augmentarà l’actual dèficit del 0,7% fixat per a Catalunya. "Està tot molt més parlat del que sembla", adverteix la delegació espanyola desplaçada a Dublín per participar, aquest divendres i dissabte, en la reunió informal de ministres d’Economia.
L’executiu del PP ja hauria acordat amb Brussel·les una nova pròrroga de dos anys i el calendari per retallar el dèficit públic fins el 3% del PIB s’allargaria finalment fins el 2016. L’objectiu de l’Estat per a aquest any, que ara és del 4,5%, es flexibilitzaria fins al 5,5% o el 6%, segons les mateixes fonts, que es comprometen a "distribuir" aquest marge a les autonomies.
Les reformes que el govern espanyol presentarà aquest 26 d’abril ja s’han pactat i "tenen el vist-i-plau en un 95% de la Comissió Europea i del BCE". L’eurocomissari d’Afers Econòmics, Olli Rehn, li donarà llum verda al maig i confirmarà tot seguit aquesta flexibilització "d’entre un punt i un punt i mig" de l’objectiu de dèficit per al 2013. "Rehn ens reconeix que cap altra soci de l’euro no ha fet més reformes que nosaltres", defensen fonts del ministeri.
El paquet de mesures que presentarà a finals de mes l’executiu de Rajoy inclourà previsions econòmiques fins el 2016 i una revisió de la reforma laboral que "no abaratirà encara més el cost de les indemnitzacions per acomiadament". "Espanya és el país de la UE on els costos laborals unitaris s’han comportat millor", insisteixen. Tampoc "no es tocarà l’IVA reduït ni els impostos mediambientals i especials", avancen des de Dublín fonts del ministeri de Luis de Guindos.
Cautela europea
Des de la Comissió Europea, reconeixen que la flexibilització del dèficit és gairebé una realitat, però prefereixen ser cautelosos i avisen que encara no està tot fet i que el camí per Espanya no serà gens fàcil. De fet, fonts comunitàries reiteren que la situació espanyola no és positiva, com es va demostrar dimecres amb la presentació dels desequilibris macroeconòmics. Aleshores, i per primera vegada, la CE va col·locar Espanya com a país amb desequilibris "excessius" que cal corregir amb urgència perquè amenacen l’estabilitat financera i econòmica de l’Estat i l’Eurozona i posen en perill la recuperació econòmica.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.