La consellera de Governació ha refermat el compromís de la Generalitat amb “la modernització de l’Administració, per fer-la més àgil i més transparent”
Els consellers de Governació i Empresa i Ocupació, els presidents de les quatre diputacions i els presidents de les entitats municipalistes signen el conveni.
El conseller d’Empresa i Ocupació afirma que “estem en condicions d’estar al costat de les economies que fan la revolució tecnològica”
Es crea un marc de col·laboració permanent i estable per fer possible l’èxit de les polítiques de simplificació administrativa a tots els nivells de l’Administració
La consellera de Governació i Relacions Institucionals i presidenta del Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC), Meritxell Borràs, i el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, han signat aquest matí el conveni per implantar i consolidar el model de Finestreta Única Empresarial a tot el territori. L’acte de signatura ha tingut lloc a la Sala Torres-Garcia del Palau de la Generalitat. El conveni l’han signat també la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa; el president de la Diputació de Girona, Pere Vila; el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; així com els presidents de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, i de la Federació de Municipis de Catalunya, Xavier Amor.
En l’acte de signatura, la consellera de Governació ha refermat el compromís de la Generalitat amb “la modernització de l’Administració, per fer-la més àgil i més transparent”. Tal com ha apuntat Meritxell Borràs, amb la llei de simplificació administrativa i la signatura d’aquest conveni es posa la tecnologia al servei de la ciutadania per ajudar en “la reactivació econòmica, amb mesures que redueixen els temps d’espera per iniciar una activitat empresarial, que simplifiquen els procediments i que aporten més transparència”. La titular de Governació i presidenta del Consorci AOC també ha remarcat la importància de signar un conveni amb tot el món local, ja que això “compromet tothom a treballar plegats en suport dels ens locals, facilitant-los el suport tècnic, logístic, jurídic i econòmic per tal que puguin complir aquest objectiu”.
Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha afirmat que “aquesta vegada estem en condicions d’estar al costat de les economies que fan la revolució tecnològica. Seria un punt paranoic que l’Administració no hi estigués a l’alçada”. El conseller ha destacat també que amb la implantació de la finestreta única per part de les administracions, estem al nivell que l’esforç que requereix la competitivitat. “Aquest conveni és un exemple de bona col·laboració institucional que és el que demanen els ciutadans”, ha dit, i ha recordat que actualment hi ha 495 tràmits que es poden fer a través de la FUE.
Implicació de les diputacions i entitats municipalistes
Aquest conveni l’han signat també les quatre diputacions i les dues entitats municipalistes de Catalunya. La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha destacat “l’oportunitat” que representen lleis com la de simplificació administrativa, “que es posen al servei dels ciutadans i de l’empresa que crea ocupació”. “Cal dotar les administracions d’eines modernes, per atendre les necessitats d’una societat que reclama eficàcia, eficiència i agilitat, i avui posem al servei dels municipis aquesta tecnologia que permetrà fer-ho amb garanties”, ha subratllat Mercè Conesa. En aquesta mateixa línia, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha volgut insistir en la necessitat de disposar d’una “administració oberta i àgil” i ha considerat que la implantació de la finestreta única és “una gran notícia per un país modern, que va a favor dels emprenedors i de tots els ciutadans, per garantir un model d’èxit”.
D’altra banda, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, ha remarcat que “es faran tots els esforços perquè els municipis es facin seva aquesta llei, exemple de modernitat, de voluntat d’ajudar el ciutadà i de visió global del país que volem construir”. Joan Reñé, president de la Diputació de Lleida, ha aplaudit aquesta iniciativa “adreçada a les persones que estan a la base productiva del país, i que és de gran importància perquè suposa la modernització de l’Administració, genera confiança i fomenta l’aflorament de noves empreses”.
El conveni també l’han signat els presidents de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, i el president de la Federació de Municipis de Catalunya, Xavier Amor, que han celebrat la suma d’esforços de les diferents administracions per tirar endavant la llei de simplificació administrativa i la implantació de la finestreta única. Aquesta eina, ha apuntat Buch “té un impacte directe en el servei als ciutadans i permet als ajuntaments treballar amb més agilitat, tal com se’ns reclama”, mentre que Amor ha remarcat que la llei de simplificació administrativa és un “element necessari en la bona governança”.
Marc de col·laboració per facilitar la incorporació dels ens locals a la FUE
El conveni té per objecte la constitució d’un marc permanent i estable de relació amb la finalitat de col·laborar estretament per fer possible l’èxit de les polítiques de simplificació administrativa i d’impuls de l’activitat econòmica, per garantir el millor compliment de la Llei per part de totes les administracions públiques de Catalunya i del conjunt d’entitats que tenen adscrites o hi estan vinculades.
Les parts signatàries es comprometen a adoptar les actuacions necessàries per garantir que, en el termini de sis mesos des de l’entrada en vigor de la Llei, el model de finestreta única empresarial desenvolupat en l’àmbit de l’Administració de la Generalitat es pugui incorporar al món local, per tal que, des d’un únic punt, es puguin realitzar tots els tràmits amb independència de l’Administració a la qual pertanyen.
La finestreta única empresarial actua com a xarxa interadministrativa amb la finalitat de facilitar l’accés als tràmits dels procediments administratius que són competència de les administracions públiques i iniciar-ne la tramitació.
L’Administració de la Generalitat, com a responsable de l’organització i la gestió de la implantació de la finestreta única empresarial, mitjançant el Consorci Administració Oberta de Catalunya, que desenvolupa i desplega el servei de finestreta única empresarial per al món local (FUE Local), comunicarà a la resta de parts signatàries els projectes relacionats amb el disseny o el desenvolupament d’aquesta solució tecnològica i escoltarà i valorarà les seves propostes i observacions. L’AOC posarà a disposició de tots els ens locals les solucions tecnològiques que els permetin crear els seus propis models i el suport necessari per a la seva implementació.
Les diputacions signatàries, amb la col·laboració, dels consells comarcals impulsaran la creació de finestretes úniques empresarials per part dels ens locals del seu territori, tot fomentant l’adopció del model de tràmits estàndard i els serveis electrònics que ofereix l’AOC a través del servei FUE Local, i que s’integra al Canal Empresa de la Generalitat de Catalunya.
La Generalitat i les diputacions es comprometen a elaborar un programa de suport econòmic, tecnològic i jurídic per als ens locals, així com un programa general de formació i una comissió de seguiment.