BARCELONA • Barcelonès

El Govern i els municipis de menys de 500 habitants col·laboren per a l’acollida de persones migrades i refugiades

0
3274

Els Departaments d’Empresa i Treball i d’Igualtat i Feminismes treballaran plegats en la incorporació sociolaboral de persones migrades i refugiades en micromunicipis

El SOC subvencionarà la contractació de 30 d’aquestes persones durant un any a ajuntaments dels municipis més petits del país

El Departament d’Empresa i Treball, per mitjà del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), ha publicat la convocatòria del programa de subvencions per a la implementació de polítiques actives d’ocupació en municipis de menys de 500 habitants de Catalunya (Programa Micromunicipis). L’objectiu d’aquest nou programa és millorar l’ocupabilitat de les persones refugiades o sol·licitants d’asil i facilitar la seva inserció laboral i social en aquests pobles.

“Amb aquesta iniciativa volem ajudar aquestes persones, que fugen de situacions de repressió i de països en guerra com Síria o Ucraïna, a inserir-se en la societat catalana. Els oferim l’oportunitat de començar un nou projecte de vida amb les seves famílies. I ho fem ajudant a dinamitzar, al mateix temps, la vida de petits municipis que els darrers anys han perdut població”, ha explicat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió. “Oferir oportunitats de treball, fer que es puguin sentir part activa dels nostres municipis, és la millor política d’acollida possible”, ha afegit.

Així mateix, la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge i Mestre, ha apuntat que “moltes de les persones que arriben a Catalunya fugint de guerres, conflictes i persecucions són originàries de zones rurals i, per tant, l’acollida a micropobles és una excel·lent solució per a elles i les seves famílies, i també per al poble que les acull, sovint mancats de població i de renovació generacional”. 

El Programa Micromunicipis forma part d’un treball estret entre el Departament d’Empresa i Treball –per mitjà del Servei d’Ocupació de Catalunya – i el d’Igualtat i Feminismes –responsable de l’acollida de les persones migrades i refugiades, dins de les competències que té el Govern de la Generalitat en aquest àmbit– i dona resposta a dos reptes: d’una banda, la integració social i la possibilitat de començar una nova vida a les persones migrades i refugiades; i de l’altra, el despoblament de les zones rurals, i més específicament, dels municipis més petits del país.

Aquesta primera convocatòria del programa té com a finalitat atendre a persones migrades i refugiades que es troben en situació d’atur i que necessiten millorar el seu nivell d’ocupabilitat, donant prioritat a les persones en situacions de vulnerabilitat.

A la convocatòria del SOC, es destinen 983.133 euros a subvencionar -als ajuntaments de municipis amb menys de 500 habitants de Catalunya- la contractació de persones migrades i refugiades durant 12 mesos a jornada completa, a més d’actuacions de formació en competències transversals (com per exemple, gestió de les emocions, habilitats socials, treball en equip o alfabetització informàtica) i també actuacions d’acompanyament i suport per part de personal tècnic especialitzat en l’atenció sociolaboral a persones refugiades i migrades.

Es preveu realitzar 30 contractacions, que poden ser a persones que tinguin concedida la protecció internacional (Estatut de Refugiat o bé la Protecció Subsidiària), persones que tinguin concedida la protecció humanitària amb autorització de residència i de treball, o persones amb permís de residència i autorització de treball. Prèviament a la contractació laboral hauran d’estar inscrites al SOC com a demandants d’ocupació. Els contractes laborals s’hauran de formalitzar abans de l’1 d’octubre de 2022.

El Departament d’Igualtat i Feministes ha col·laborat en el disseny del programa i ho farà també en la seva difusió als ajuntaments interessats. Així mateix, donarà suport a la selecció de les persones i a l’acompanyament en l’acollida social en el municipi amb els programes de mentories i acompanyament que desenvolupa en aquest àmbit d’actuació, mitjançant la xarxa territorial d’agents d’acollida. “Els micropobles són un espai ideal d’acollida, perquè es generen amb facilitat xarxes comunitàries d’ajut i solidaritat que permeten una ràpida socialització de les persones, i  la garantia d’un lloc de treball, facilita la regularització administrativa” ha ampliat la consellera Verge.

Els ajuntaments dels municipis interessats poden sol·licitar la subvenció del SOC a partir del 12 de maig i fins al dia 10 de juny. Hauran d’oferir suport, a les persones beneficiàries i a les seves famílies, en la recerca d’habitatge al municipi i en tot el seu procés d’integració social i laboral.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.