Els préstecs serviran per finançar la millora i modernització d’establiments hotelers, apartaments turístics, càmpings i establiments de turisme rural de diferents municipis
L’ICF aportarà el global de l’import del préstec (30 milions d’euros) i la Direcció General de Turisme del Departament d’Empresa i Coneixement destinarà 4 milions d’euros a la bonificació del cost financer
Aquesta iniciativa s’emmarca en l’eix 3 del Pla Estratègic de Turisme de Catalunya 2018-2022 que destaca la necessitat de promoure les inversions i reinversions turístiques per una efectiva mobilització de capitals privats per desenvolupar nous productes i serveis turístics o millorar els existents.
El Govern, a través de l’Institut Català de Finances (ICF) i de la Direcció General de Turisme (DGT) del Departament d’Empresa i Coneixement, ha posat en marxa una nova línia de préstecs per finançar projectes de millora i modernització d’establiments hotelers. L’objectiu d’aquesta línia de finançament és facilitar que hotels, establiments turístics, càmpings i establiments de turisme rural puguin realitzar obres i reformes que els permetin millorar qualitativament les instal·lacions. Els establiments han de tenir la seva seu operativa a Catalunya i tenir una antiguitat mínima de 2 anys.
En concret, a través d’aquesta línia de préstecs, denominada “ICF Turisme”, es podrà finançar la millora de l’accessibilitat i la qualitat dels serveis i/o estades que impliquin obres o reformes. A més, la línia també contempla el finançament per dur a terme projectes d’eficiència energètica, així com projectes de recerca, desenvolupament i innovació que es desenvolupin i s’apliquin en els establiments turístics.
L’import dels préstecs oscil·larà entre els 60.000 i 1 milió d’euros i es podrà finançar el 100% del projecte. Pel que fa al termini, els sol·licitants podran demanar els préstecs a un màxim de 10 anys amb possibilitat d’un període de carència de fins a 2 anys.
L’ICF destina 30 milions d’euros a aquesta línia de préstecs i la Direcció General de Turisme aporta un total de 3.942.346,65 euros a un fons que servirà per bonificar fins al 2% del tipus d’interès. Els recursos per bonificar els interessos provenen de la recaptació de l’Impost sobre les estades es establiments turístics. Aquesta iniciativa s’emmarca en l’eix 3 del Pla Estratègic de Turisme de Catalunya 2018-2022 que destaca la necessitat de promoure les inversions i reinversions turístiques i per una efectiva mobilització de capitals privats per desenvolupar nous productes i serveis turístics o millorar els existents.
Les sol·licituds s’han de presentar a través del portal web de l’ICF.
El sector turístic català
El turisme és un sector estratègic en l’economia catalana. La seva competitivitat és clau per mantenir la seva posició de referència mundial. D’entre les dades més importants, en destaquen, per exemple:
· Representa entre l’11% i el 12% del PIB.
· 400.000 afiliats a la SS (2017)
· 13,8% dels ocupats a Catalunya.
· 19,1 M de turistes internacionals que generen més de 20.600 milions d’euros de despesa.
· Més de 6.100 establiments d’allotjament turístic (hotels, càmpings, apartaments i turisme rural) que sumen prop de 620.000 places d’allotjament. La distribució per tipologia d’establiment és la següent: