21.4.20 – BARCELONA Barcelonès

El Govern impulsarà una Llei de simplificació administrativa per agilitar tràmits urbanístics i ambientals i habilitarà el mes d’agost

0
361

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, també ha anunciat l’elaboració d’un protocol d’actuació en cas de pandèmies per part de l’Autoritat del Transport Metropolità

Foto: Govern.cat.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha anunciat aquest dilluns que el Govern aprovarà properament una Llei òmnibus que agilitarà tràmits urbanístics i ambientals, alhora que s’habilitarà el mes d’agost per aquestes gestions, com a part d’un paquet de mesures destinades a recuperar l’activitat del país un cop se superi la pandèmia de la Covid-19. 

El conseller ha comparegut telemàticament davant les comissions de Territori i Medi Ambient del Parlament per explicar les actuacions impulsades pel Departament en el marc de la lluita contra el coronavirus i per avançar les noves mesures que es posaran en marxa les properes setmanes.

Així, ha recordat que “hem tingut una aturada dels tràmits administratius ordinaris, ja siguin urbanístics o ambientals”, tot i que, internament, es continua treballant en els diversos expedients. “Atents a les necessitats del país, estem preparant una Llei òmnibus de simplificació de tràmits urbanístics i ambientals ­­–no de simplificació de continguts-, en la línia d’evitar duplicitats o d’entrar en terminis més ajustats, per facilitar l’activitat econòmica”, ha anunciat.

Aquesta agilitació dels tràmits es complementarà amb “una modificació de llei per habilitar el mes d’agost, que normalment és inhàbil pels terminis urbanístics i ambientals”, ha detallat. “És una bona resposta del Departament perquè les coses vagin àgils i aprofitar al màxim el temps”, ha emfasitzat. A més, el proper 8 de maig se celebraran telemàticament totes les comissions territorials d’urbanisme que, habitualment, tenen lloc de manera presencial i diversos dies al mes.

Protocol al transport públic

Pel que fa a propostes relacionades específicament amb el coronavirus, el conseller Calvet ha anunciat als diputats que “l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ja està treballant en el Plec per adjudicar l’elaboració d’un protocol d’actuació del transport públic davant pandèmies”. “Vist el que ha passat les darreres setmanes, creiem que cal sistematitzar els processos i que tots els operadors del sistema integrat estiguin obligats a seguir-los, per exemple, comptant sempre amb un estoc d’equips de protecció individual actualitzat”, ha volgut insistir.

També relacionat amb la mobilitat, el conseller ha explicat que els terminis per a la implantació de l’impost d’emissions de CO2 dels vehicles, recollit en la Llei catalana del canvi climàtic, han quedat compromesos per la pandèmia “i, per això, caldrà modificar el calendari d’elaboració del padró i de cobrament de l’exercici del 2019”. “Estem treballant amb el Departament de Vicepresidència i d’Economia i Hisenda i amb l’Agència Tributària una proposta tècnicament viable per disposar del padró” de propietaris que hauran de pagar l’impost “i per cobrar l’exercici del 2019”, que ja està meritat, “de manera ajustada al context socioeconòmic”, ha detallat Calvet. “També proposarem una reducció de l’impost de CO2 per a l’exercici 2020, proporcional als dies que ha estat en vigor l’estat d’alarma”, ha anunciat.

Postemergència: Agenda Verda Catalana

El conseller també s’ha volgut referir a l’escenari de recuperació que s’haurà d’obrir un cop se superi la pandèmia del coronavirus. "Hem d’anar cap a una economia més sostenible, més equitativa i més resilient, vinculada a l’Agenda Verda Catalana: transició energètica, descarbonització de la mobilitat i economia circular”, ha defensat al Parlament.

Així, “és imprescindible que lliguem, per exemple, els futurs ajuts i incentius a les empreses a una determinada manera de fer les coses: per a tots aquells que impulsin mesures per descarbonitzar la mobilitat o per buscar solucions tecnològiques basades en l’economia circular”, ha emfasitzat.

En qualsevol cas, “s’ha de flexibilitzar les obligacions fiscals, ajornar les obligacions financeres i cal una major despesa en obra pública i dèficit per disposar dels recursos necessaris per injectar-los a l’economia i fer front a l’aturada de l’activitat econòmica, estimulant la demanda responsable”, ha defensat el titular del DTES. En aquest sentit s’emmarquen les noves accions anunciades pel conseller, que suposen una continuïtat de “les mesures socioeconòmiques del Departament” impulsades des de l’inici de l’emergència.

Facilitar la liquiditat

Calvet ha repassat les actuacions impulsades aquestes darreres setmanes, totes amb la voluntat de “facilitar la liquiditat de les llars i les empreses o autònoms. Mantenir diners a la butxaca de les persones i les empreses, per poder prioritzar les despeses familiars ordinàries o el pagament de nòmines”. Els tres objectius del Departament són “garantir la prestació dels serveis bàsics; garantir l’abastament de mercaderies i articles de primera necessitat, i regular la mobilitat del país, ajustant-la a les indicacions sanitàries, per a permetre la continuïtat de l’activitat econòmica essencial i dels serveis bàsics”, ha resumit el conseller.

Entre les actuacions impulsades destaquen:

  • Cànon de l’aigua. Rebaixa del 50% tant per als usuaris domèstics com per a les activitats econòmiques, amb la possibilitat, en el cas de ser família vulnerable, d’acollir-se al cànon social (cost zero del cànon).
  • Habitatge. Moratòria en el pagament del lloguer dels inquilins del parc gestionat per la Generalitat mentre duri l’emergència. Avançament del cobrament dels ajuts al lloguer per a gent gran i dones víctimes de violència masclista. Aposta per un acord entre inquilins i propietaris de pisos del mercat lliure per destinar l’import de les fiances a cobrir el lloguer del mes d’abril i/o maig.
  • Residus. Bonificació del 50% del cànon dels residus industrials i de la construcció mentre duri l’emergència. Devolució de les fiances dipositades per les persones que desenvolupen una activitat de valorització de residus no perillosos. Altres bonificacions en quotes, taxes i preus públics.
  • Ports, aeroports i logística. Reducció de les taxes portuàries. Rebaixa del 50% en la taxa d’estacionament d’aeronaus a l’aeroport de Lleida-Alguaire. Flexibilitat en el pagament de les quotes de manteniment i de gestió a l’empresa pública CIMALSA.
  • Tercer sector ambiental. Ajut de 600.000 euros per compensar l’afectació durant la temporada amb més activitat d’educació ambiental.
  • Transport públic. Suspensió de les tarifes de l’ATM durant el període de confinament total dins de l’estat d’alarma. Precisament, el conseller ha demanat al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana “que es faci efectiu el pagament a l’ATM Barcelona de la partida consignada en el pressupost 2019 (109 milions) i la constitució d’una partida de despesa extraordinària per fer front a les pèrdues d’ingressos i nous costos derivats de l’estat d’emergència (10 milions per un període 6 setmanes)”.
  • Continuïtat de les obres públiques considerades d’emergència, com ara les vinculades a la reparació dels danys causats pel temporal Gloria, i continuïtat en la redacció de projectes constructius d’altres actuacions, com ara, per a la unió dels tramvies de Barcelona.

Calvet ha recordat que les primeres actuacions del Departament quan es va declarar l’emergència va ser l’elaboració de plans de contingència per assegurar el funcionament dels serveis bàsics (subministrament d’aigua, residus, transports o habitatge) i l’establiment d’una sèrie d’indicadors d’activitat per seguir la seva evolució diàriament. Aquests indicadors es troben disponibles en format de dades obertes per a la seva reutilització.

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.