02.04.13 – BARCELONA • Barcelonès

El Govern inicia la tramitació d’una llei de protecció social per “blindar” l’Estat del Benestar

0
298

Munté assegura que es mantindrà la universalitat de les polítiques socials però amb "major corresponsabilitat" d’alguns ciutadans


Neus Munté, consellera de Benestar Social i Família, durant la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu.
El Govern ha iniciat la tramitació de la llei marc de la protecció social amb l’objectiu de blindar l’Estat del Benestar. La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, l’ha definit com a "llei paraigües" i ha afegit que aquesta norma té un doble objectiu: "preservar" el model català de benestar social i promoure polítiques d’inclusió per donar resposta a la nova situació sorgida per la crisi econòmica. En definitiva, es vol "adequar" les polítiques socials a les noves realitats i tenint en compte que actualment el 19% de la població catalana està en risc de pobresa. Munté ha assegurat que es vol mantenir la universalitat de les polítiques socials però amb "major corresponsabilitat".
La consellera ha defensat que el model català d’Estat del Benestar és una de les estructures d’estat més important i per això ha considerat prioritari blindar-la i preservar-la. Aquest dimarts, el Govern ha aprovat la memòria preliminar de l’avanprojecte d’aquesta nova norma que "vol ser ambiciosa i de compromís per definir els principis bàsics de les polítiques de protecció social".
Munté ha afegit que a més de blindar l’Estat del Benestar, aquesta iniciativa també busca "fer-lo sostenible", aconseguir que tingui un pes "relatiu" en el conjunt de les polítiques públiques i destinar els ingressos que provinguin de la recuperació econòmica per "reparar" aquelles polítiques que s’hagin vist afectades pels ajustos pressupostaris dels darrers anys.
Reordenar les prestacions socials
La consellera ha remarcat que aquesta norma no preveurà noves prestacions però sí ha obert la porta a una "reorganització i reordenació" del model d’ajuts tal i com s’entén ara. Ha dit que un debat d’aquestes característiques requerirà el màxim consens possible. 
Munté ha afirmat que de les prestacions socials que existeixen actualment "no en sobra cap" però ha afegit que cal treballar per "fer sostenible el model" ja que actualment viu "un risc important", risc que ha vinculat al fet que l’estat espanyol ha reduït en un 92% les aportacions a les polítiques socials a Catalunya.
En definitiva, la consellera ha declarat que la norma no anirà al detalla de les prestacions perquè aquestes ja estan regulades en diferents lleis sectorials però ha obert la porta a aquesta reorganització. Ha insistit en el fet que el que es busca és apostar per les polítiques social perquè això "evitarà costos de futur".
En termes econòmics, Munté ha reconegut que "les dificultats hi són" però ha dit que això no ha d’impedir que el Govern impulsi iniciatives per blindar el model català de protecció social. Ha assegurat que no renunciaran a exigir a l’Estat "allò que és just" perquè més recursos permetrien donar una resposta més àgil i ràpida a les necessitats socials però ha dit que amb la disponibilitat actual es donarà resposta a aquestes realitats. "Els recursos són els que són i donarem resposta amb el que tenim", ha declarat.
Universalitat però amb més corresponsabilitat
Munté ha asseverat que amb aquesta llei es vol mantenir la universalitat dels serveis socials però ha afegit que s’incorporarà "major coresponsabilitat" per part d’alguns ciutadans tenint en compte els nivells de renda i patrimoni.
Aquesta norma afectarà el sistema de seguretat social, de salut, d’educació, de serveis socials, les polítiques per a l’ocupació, les d’habitatge i altres actuacions públiques. A més, suposarà una actualització de la normativa vigent en aquests àmbits. Munté ha explicat que per exemple tindrà incidència sobre la llei de serveis socials o la de la Renda Mínima d’Inserció (RMI).
Ha assegurat però que això "en cap cas suposarà paralitzar altres iniciatives" que també busquen la millora de la situació de les persones en risc d’exclusió social. "Busquem preservar allò que considerem imprescindible", ha declarat la consellera.
El Govern afirma que els principis bàsics que incorporarà la norma són solidaritat, cohesió social, responsabilitat personal, universalitat, col·laboració público-privada i corresponsabilitat, iniciativa social, equitat territorial, eficàcia, eficiència i subsidarietat.
La consellera no ha concretat un calendari per poder tenir aprovada aquesta normativa ja que ha apuntat que tot just comença la feina interna del Govern per elaborar el seu articulat. En tot cas, ha assegurat que es donarà el ritme necessari tenint en compte la importància que volen donar a aquest text normatiu, del que tampoc ha concretat si tindrà un pressupost determinat.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.