15.1.19 – BARCELONA • Barcelonès

El Govern presenta l’estratègia de connectivitat del país amb la voluntat de fer arribar la fibra òptica al conjunt dels municipis el 2023

0
383

L’estratègia preveu acabar el desplegament de la xarxa pública de fibra òptica per connectar totes les capitals de comarca el 2020 i tots els municipis de més de 50 habitants, el 2023

El Govern vol fer de la connectivitat un motor de desenvolupament econòmic, de cohesió social i territorial a tots els municipis de Catalunya
 
L’informe inclou la voluntat del Govern de convertir Catalunya en un referent i laboratori d’ús i desenvolupament de la tecnologia 5G
 
El Govern ha analitzat l’estratègia de connectivitat per fer de Catalunya un país digital cohesionat socialment i territorialment. L’estratègia està detallada a l’informe ‘Catalunya Digital: Un territori cohesionat amb infraestructures digitals i ciutats intel·ligents’, que vol fer de la connectivitat un instrument al servei del progrés de tots els municipis catalans. 
 
Amb aquest informe, presentat pel departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, el Govern es compromet a impulsar la connectivitat a tots els municipis de Catalunya com un nou dret social i econòmic del segle XXI, i com l’element fonamental sobre el qual es construeix la societat digital. L’Executiu català es dota, així, d’una estratègia que garanteixi la igualtat d’oportunitats a tota la ciutadania i a tots els municipis en la nova era digital.
 
La voluntat del Govern és connectar a la xarxa de fibra òptica pública totes les capitals de comarca el 2020 i disposar de presència als municipis de més de 50 habitants el 2023. Per fer-ho realitat, el Departament de Polítiques Digitals està completant el desplegament de fibra a través del projecte de Xarxa Oberta de Catalunya (XOC). Per completar el desplegament caldrà estendre 4.160 km més de xarxa addicional en els propers tres anys. Aquest desplegament neix  en el marc del Pacte Nacional per a la Societat Digital signat pel Govern, les diputacions, el món local, i aprovat pel Parlament de Catalunya, el qual també dona resposta a les propostes recollides en el marc del Pacte Nacional per a la Indústria que dona una resposta de país als grans reptes que planteja la revolució digital.
 
Fins avui s’ha desplegat ja 4.500 quilòmetres de fibra òptica de la Generalitat que arriben a 254 municipis i 29 capitals de comarca. Per completar el desplegament caldrà una acció concertada amb el món local (diputacions, consells comarcals i ajuntaments) per desplegar 4.160 quilòmetres de xarxa addicionals.
 
L’informe fa una radiografia de l’estat de les infraestructures digitals al nostre país i planteja els quatre grans eixos de mesures que cal impulsar per assolir la plena connectivitat al territori català:
  • Continuar amb el desplegament de la xarxa pública de molt alta capacitat (fibra òptica) per arribar a disposar d’un punt de presència efectiu al conjunt de municipis de Catalunya i a les zones d’activitat econòmica.
  • Impulsar mesures per fomentar el desplegament de xarxes 5G, complementant la xarxa física de fibra amb un conjunt d’espais per a la instal·lació  d’equips 5G amb connexió directa a la xarxa física orientats a la propagació de serveis intel·ligents “smart”, mòbils 5G i de connectivitat.
  • Maximitzar l’ús del conjunt d’infraestructures mitjançant unes condicions d’accés raonables, obertes i neutres sobre el conjunt d’elements funcionals que conformen les xarxes i en tots els seus trams.
 
  • Potenciar l’estratègia de territori intel·ligent SmartCatalonia amb estratègies d’especialització intel·ligent als municipis d’arreu del país.
 
Totes aquestes mesures hauran de ser compatibles i compartides amb el conjunt d’accions impulsades per la resta d’administracions municipals i supramunicipals signants del Pacte Nacional per a la Societat Digital.
 
Una aposta per la tecnologia 5G a tot el territori
 
L’informe presentat avui també inclou la voluntat del Govern de desplegar la tecnologia 5G arreu del territori amb l’objectiu que Catalunya esdevingui un pol d’atracció i demostració tecnològica, com ha demostrat recentment en la seva implicació en el projecte 5GBarcelona, i convertir la capital del país en un veritable laboratori d’ús i desenvolupament d’aquesta nova tecnologia.
 
El Govern es compromet a definir, desenvolupar i presentar un model de desplegament del 5G que permeti oferir servei a zones del territori menys poblades, recolzant un procés de col·laboració pública i privada en l’àmbit nacional i local.
 
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.