9.10.19 – BRUSSEL·LES

El Govern reivindica el paper de les regions en l’aplicació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible

0
401

Una delegació del Departament de Territori i Sostenibilitat participa aquests dies en la Setmana Europea de les Regions i les Ciutats, que té lloc a Brussel·les


Serra i Serret, primers per l’esquerra, amb la resta dels participants al taller. Foto: govern.cat.

El secretari Agustí Serra recorda que governs com el de la Generalitat “són responsables de planificar, gestionar i finançar nombroses polítiques públiques amb una indiscutible dimensió urbana”

El secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, ha reivindicat avui a Brussel·les el paper dels governs regionals en l’aplicació d’agendes globals, com ara els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) , l’Agenda 2030 o la Nova Agenda Urbana. Serra participa aquests dies, juntament amb la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, en la Setmana Europea de les Regions i les Ciutats, que coorganitzen el Comitè Europeu de les Regions i la Comissió Europea.

Serra ha participat avui al taller sobre com involucrar les regions per desenvolupar la perspectiva territorial en l’aplicació de les agendes globals, que ha estat moderat per la delegada del Govern a Brussel·les, Meritxell Serret. En aquest context, el secretari ha lamentat que els estats “es converteixin en autors gairebé exclusius dels principals acords internacionals” i ha afegit que “les ciutats sovint es presenten com una força emergent” i “capitalitzen, en gran mesura, el moviment global en matèria de sostenibilitat”.
 
No obstant, ha posat en valor que “les regions són responsables de planificar, gestionar i finançar nombroses polítiques públiques amb una indiscutible dimensió urbana, com ara el transport, la planificació territorial, les infraestructures o la salut”. De fet, ha recordat que, segons l’OCDE, “el 65% dels Objectius de Desenvolupament Sostenible només es podran implementar efectivament si compten amb la participació dels governs regionals”.
 
A la pràctica, però, “el paper de les regions continua sent poc reconegut i amb capacitat limitada en la presa final de decisions”, ha denunciat Serra. Per això, ha instat els assistents a la sessió a generar “un relat comú de les regions que posi de manifest el seu paper essencial en l’aplicació de les agendes globals”.
 
Serra ha finalitzat la seva intervenció destacant l’oportunitat que les agendes globals proporcionen als governs subnacionals per a reivindicar el seu paper en la presa de decisions. Així mateix, ha encoratjat les regions presents a elaborar una narrativa comuna en el marc d’una aliança renovada en el si de la Unió Europea, amb l’objectiu de posar de relleu la importància de les administracions subnacionals en els processos de localització dels ODS i fer realitat aquest objectiu a mig termini.
 
Impuls a l’Agenda urbana de Catalunya
 
Catalunya, de fet, es va adherir, l’octubre de 2016, a la Nova Agenda Urbana aprovada per Nacions Unides i concebuda com una sèrie de compromisos per guiar el desenvolupament urbà mundial de les properes dècades.
 
Des de llavors, el Govern treballa per concretar i adaptar aquests principis rectors a la realitat catalana mitjançant l’Agenda Urbana de Catalunya. Ha ser un instrument compartit entre totes les administracions i actors amb capacitat d’influència sobre el territori, del qual s’han de derivar línies polítiques, actuacions concretes i finançament específic per dur a terme els canvis que necessiten les àrees urbanes catalanes per donar resposta als reptes de les properes dècades.
 
L’octubre de 2018 es va constituir l’Assemblea urbana de Catalunya, l’òrgan col·legiat, format per més de 60 membres, que ha d’impulsar el debat i la redacció conjunta de l’Agenda. Actualment, el procés de participació ha culminat després de diversos mesos de sessions, amb una participació excepcional de més de 400 representants, i on s’han pogut recollir els principals suggeriments i dubtes dels actors implicats, tant de la societat civil com dels diferents nivells de l’Administració. Aquest procés dona inici a la següent fase, que és la celebració de la 2a Assemblea Urbana de Catalunya, prevista per a aquest mes de novembre.
 
Des de l’inici del procés de redacció d’aquest instrument, el Govern ha participat en diversos fòrums multilaterals per compartir coneixement amb altres regions i ciutats que estan impulsant les seves pròpies agendes.

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.