Moment de la reunió del Grup Impulsor de l’Àrea Metropolitana del Camp de Tarragona al Palau de la Diputació. Foto: Diputació de Tarragona

El Grup Impulsor de l’Àrea Metropolitana del Camp de Tarragona es dota d’un instrument per avançar en matèria de promoció econòmica i competitivitat

0
28

En una reunió aquest dijous al Palau de la Diputació, el Grup també acorda iniciar els treballs per la creació d’una Estratègia de Desenvolupament Integrat Local (EDIL) i actuar per millorar la freqüència de les línies de transport públic que connecten el territori

La nova trobada del Grup Impulsor de l’Àrea Metropolitana del Camp de Tarragona, celebrada aquest dijous 21 de novembre al Palau de la Diputació de Tarragona, ha acordat dotar-se d’un instrument de desenvolupament econòmic per a la captació de recursos i d’inversions internacionals, i per a l’atracció i retenció de talent i activitats productives a l’entorn d’un sistema metropolità d’innovació. 

L’objectiu és disposar d’una estratègia pròpia per a l’atracció d’inversions, talent i desenvolupament econòmic, que aprofiti millor els actius específics d’aquest territori i n’augmenti la competitivitat dins del mercat global. I aconseguir, així, que la futura Àrea Metropolitana esdevingui un centre de gravetat per a empreses i professionals al Mediterrani, un territori que captiva i reté talent, que aposta per la recerca i l’excel·lència i que transforma la seva identitat en oportunitats de mercat per destacar a escala internacional. Un equip especialitzat treballarà de forma coordinada amb els municipis per dur a terme aquesta captació de recursos. 

D’altra banda, en la trobada s’ha acordat l’inici dels treballs per la creació d’una Estratègia de Desenvolupament Integrat Local (EDIL), un instrument imprescindible per obtenir recursos de la Unió Europea per al desenvolupament de projectes als municipis del Grup Impulsor. Per això, es redactarà un document d’acord amb la metodologia i objectius de les agendes urbanes, que fixi les grans línies de desenvolupament del territori en base a tres criteris que es consideren indispensables: l’ordenació del territori metropolità, per tal que permeti un ús racional del sòl, fomentar l’accés a l’habitatge i avançar cap a una mobilitat sostenible; la sostenibilitat, mitjançant una gestió adient dels recursos i la recuperació i el manteniment del paisatge, i la cohesió social i econòmica, mitjançant l’atracció de recursos econòmics posant al centre la innovació tecnològica i fomentant la qualitat de vida de les persones. Durant el primer trimestre de 2025 s’acabarà de concretar la forma que pren aquesta nova eina. 

Amb motiu del recent anunci per part del Govern de la Generalitat de la injecció de 4,4 M€ a la xarxa d’autobusos interurbans de Catalunya, el Grup Impulsor ha acordat actuar de forma proactiva per millorar el transport públic i, en concret, les freqüències de les línies que connecten entre si el territori, així com per impulsar el desenvolupament de la fase 2 del TramCamp. 

En la reunió del Grup Impulsor d’aquest dijous, també s’ha acordat el disseny i creació d’un espai de cocreació ciutadana com a palanca per al desenvolupament integral de l’àmbit metropolità. En aquest sentit, es planteja un laboratori d’innovació per fer front a reptes al territori de manera col·laborativa. També s’ha acordat la creació del grup de treball de Recursos Hídrics, i d’un grup de treball en relació a actuacions per fer front al canvi climàtic.

La trobada ha estat presidida per la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, i hi han participat, així mateix, la delegada del Govern de la Generalitat al Camp de Tarragona, Lucía López; l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales; l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita; l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura; l’alcalde de Salou, Pere Granados; l’alcalde de Constantí, Òscar Sánchez; l’alcalde de la Canonja, Roc Muñoz; l’alcaldessa de Valls, M. Dolors Farré; el president del Consell Comarcal del Baix Camp, Ernest Roigé, i el president del Consell Comarcal del Tarragonès, Salvador Ferré.

La presidenta del Grup Impulsor i presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha destacat que “som un territori amb moltes fortaleses i n’hem de treure partit, situant-nos com a referent de competitivitat, innovació i qualitat de vida al sud d’Europa. Com a segona àrea de desenvolupament econòmic de Catalunya, el fet de comptar amb un instrument específic per captar inversions i talent ens ha de permetre promocionar-nos i créixer tal com ens mereixem”.

De la seva part, Rubén Viñuales, vicepresident primer de la Diputació, diputat de Projectes Europeus i Regió del Coneixement -àrea responsable de l’Àrea metropolitana-, i membre del Grup Impulsor, s’ha mostrat molt satisfet de la feina tècnica, les comissions i els grups de treball que s’han constituït, i ha indicat que “estem donant forma al que ja és una realitat a peu de carrer, i per tant podem cristal·litzar aquesta nova àrea metropolitana amb l’ajuda lleial i eficaç de tothom, i serà els nostres conciutadans i conciutadanes els que en sortiran guanyant. Aquesta realitat metropolitana prendrà forma de manera fefaent en temes com la recerca d’inversions, la promoció de l’àrea i la innovació”. 

El Grup Impulsor de l’Àrea Metropolitana

Constituït el 14 de desembre de 2023, el Grup Impulsor de l’Àrea Metropolitana està integrat per representants dels ajuntaments de Tarragona, ReusConstantíCambrilsSalouVila-secala Canonja i Valls, així com dels consells comarcals del Baix Camp i el Tarragonès, la delegació del Govern de la Generalitat al Camp de Tarragona i la Diputació de Tarragona, institució que presideix les trobades del Grup Impulsor. El Grup treballa per determinar les dinàmiques metropolitanes i per abordar reptes comuns, aprofiti noves oportunitats i competeixi amb altres regions europees en termes de dinamisme econòmic i qualitat de vida de la ciutadania. El desplegament del full de ruta de l’Àrea Metropolitana es du a terme mitjançant quatre comissions tècniques sectorials centrades en àmbits que es consideren estratègics: territori, mobilitat, desenvolupament econòmic i social, i sostenibilitat. 

En els darrers mesos, el Grup Impulsor ha mantingut diverses reunions de treball. En la que es va celebrar al juny d’enguany, es van formalitzar els equips de treball sobre residus, transport, energia, habitatge, cultura i atracció de recursos. Actualment, treballen sobre cadascun d’aquests àmbits, fins a final d’aquest any 2024 o principis de 2025.

Font: Diputació de Tarragona

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.