Set ajuntaments llobregatencs es reuneixen en la presentació del documental "El cinturón rojo" al Citilab de Cornellà
També van dedicar-se parlaments a Carles Navales (referent polític i sindical català) i als valors que la lluita sindical ha deixat per a futures genracions. Foto: Fundació Utopia.
Els ajuntaments de Cornellà de Llobregat, Molins de Rei, El Prat, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Sant Feliu de Llobregat, Sant Andreu de la Barca i Sant just Desvern van citar-se per commemorar la memòria antifranquista del Baix Llobregat
"El Cinturón Rojo" és un documental produït per Luis Campo Vidal i Cesc Castellana (President de la fundació Utopia) que entrevista referents de la lluita sindical de la clandestinitat i la transició al Baix Llobregat
El passat divendres va tenir lloc la presentació oficial del documental "El Cinturón Rojo" al Citilab de Cornellà. L’acte va comptar amb la presència d’Antonio Balmón (Alcalde de Cornellà de Llobregat), Joan Ramon Casals (Alcalde de Molins de Rei), Maite Aymerich (Alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts), Lluís Tejedor (Alcalde del Prat), Jordi San José (Alcalde de Sant Feliu) i Josep Perpinyà (Alcalde de Sant Just).
Durant l’acte van haver-hi parlaments dels alcaldes de Molins de Rei, El Prat, Cornellà i St Vicenç dels Horts, que van coincidir en la necessitat de mantenir viva la memòria d’una generació que va ajudar a construïr la identita de la comarca, alhora que va defensar valors com la lluita, la justícia social i la solidaritat. Posteriorment va reproduïr-se el documental, i per finalitzar l’acte es va dur a terme una taula rodona entre Cesc Castellana (productor del documental i President de la fundació Utopia), Manuel Campo Vidal (President de l’Acadèmia de les Ciències i les Arts de Televisió d’Espanya), Maria Argelia Queralt (Professora de Dret Constitucional a la UB) i Lluís Bassets (director adjunt d’El País). Durant la taula rodona es va debatre sobre la presència actual dels valors d’aquella època, i es va posar en valor la funció pedagògica que tindrà el documental per a les generacions futures, així com es va subratllar l’encert d’haver-lo realitzat, evitant així que "ho fèssin altres", com va dir Campo Vidal.
Tanmateix, l’acte va destacar pel seu to conciliador, aconseguint que regnès l’objectivitat i la cordialitat entre els diferents colors polítics, imatge poc cops captada pels mitjans però que gràcies a un objectiu comú com és la reconstrucció identitària de la comarca es va fer visible.
A banda d’això, aquest projecte, finançat a través de crowdfunding, té previst emetre’s a la Xarxa TV i el dia 7 de març als cinemes Girona de Barcelona.