04.12.12 – VIC • Osona

El Mercat de Música Viva de Vic genera més de 3 MEUR en contractació

0
374

Un estudi de la Universitat Oberta de Catalunya revela que l’impacte sobre la ciutat i la comarca d’Osona supera els 6 MEUR


Imatge gràfica del Mercat de Música Viva de Vic.

Un estudi d’impacte econòmic, social i cultural del Mercat de Música Viva de Vic realitzat per la Universitat Oberta de Catalunya conclou que el certamen celebrat aquest setembre a la capital d’Osona ha generat més de 3 MEUR en contractació. A més, també revela que l’impacte turístic a la ciutat i comarca ha superat els 6 MEUR. En total, s’han dut a terme més de 2.000 enquestes a professionals, públic assistent i ciutadans de Vic. Una altra de les dades que es recull és que per cada euro invertit per les institucions públiques, se’n generen 8’3 sobre l’economia i 4’7 sobre la indústria musical. A l’edició d’enguany hi van assistir un total de 131.000 espectadors i més d’un miler de professionals.
L’estudi elaborat per la Universitat Oberta de Catalunya sobre el Mercat de Música Viva de Vic assenyala que L’MVLab, que engloba tots els concerts i activitats destinades als professionals, s’ha consolidat com a punt de trobada del sector, assolint així un dels seus objectius estratègics: "situar-se com un espai de cita obligada per a la indústria musical". Des de l’organització expliquen que l’MVLab destaca "per un marcat caràcter innovador" i és l’aparador per a la presentació de novetats, que en l’edició 2012 han representat el 50% de les propostes. 
Pel que fa a la contractació, l’estudi mostra com hi ha hagut una reducció respecte l’edició anterior, unes dades que l’organització justifica per la crisi econòmica.Així, el pressupost anual per contractació de les organitzacions acreditades amb perfil comprador que van assistir a l’edició 2011 era de 152.844,11¤ de mitjana per organització. En l’edició de 2012, aquesta xifra ha esta de 147.781, 64 ¤, un 3,31% menor respecte el 2011. 
Aquesta reducció, segons el MMVV, s’explica per la caiguda del pressupost dels ajuntaments amb un 38,53% tot i que apunten que queda compensada pels programadors, sobretot els internacionals, que són aquells que han augmentat la seva capacitat de contractació mitjana en un 9,29%. És per això que des del MMVV es creu que l’aposta per la internacionalització és "clau" pel sector professional.
L’any 2011 es van signar 747 contractes per valor de 3.455.790 euros. De mitjana, es tracta de tres contractes per organització assistent d’un valor de 4.600 euros. 
De l’estudi de la UOC també se’n desprèn que l’MVLab genera un "alt" capital social per a la indústria musical ja que afavoreix la consolidació i creixement de les xarxes de relació professional. En aquest sentit, s’observa com les xifres de nous contractes signats per entitat augmenten any rere any. Concretament, el 2011 eren 12,8 i el 2012 han passat a ser 19,27 contactes nous per cada professional amb perfil comprador. Els professionals amb perfil venedor van passar d’11,6 contactes nous l’any 2011 a 24,46 contactes nous l’any 2012. Aquest increment, segons la direcció, es deu a l’èxit dels speed meetings.
Més d’un 70% dels professionals assistents van declarar la intenció de tornar al MMVV l’any vinent. En aquest punt, l’estudi recull que els punts forts que destaquen del Mercat són la xarxa de contactes, la bona organització, la innovació i qualitat de les propostes musicals i el fet que és el primer mercat de música a l’Estat espanyol. 
Turisme per a Vic i comarca
Un 84,5% del públic assistent al MMVV ha visitat Vic en més de vuit ocasions i només un 3% han visitat la ciutat per primera vegada. Així, es conclou que el MMVV és un esdeveniment "consolidat" i que genera una gran "fidelitat" entre el seu públic, que majoritàriament se situa entre 14 i 34 anys. Més el 40% de les persones enquestades fa més de vuit anys que visiten de manera continuada el MMVV, i el 20,9% ho han fet entre cinc i vuit vegades. 
A més de ser un esdeveniment a través del qual Vic es dóna a conèixer, especialment entre els professionals de la indústria musical de l’Estat i l’estranger, els resultats de la recerca demostren també que és un esdeveniment que genera una imatge "positiva" de la ciutat, que la projecta al món "i incrementa i millora la seva reputació". Igualment, és una plataforma de promoció per la ciutat i pels seus negocis i que ha fet de la música un tret diferenciador de la ciutat. Segons les enquestes, el MMVV genera "un sentiment de pertinença i d’orgull" comunitari als ciutadans de Vic.
La valoració mitjana del MMVV entre els assistents és de 7,5, però els turistes de fora de Catalunya valoren l’esdeveniment amb un 8,8 i els de Catalunya amb un 8,1. Entre els seus serveis, es valora per sobre de la mitjana l’organització, la imatge, la durada, els espais dels concerts i la dimensió total del MMVV.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.