VIC • Osona

El Mercat Medieval de Vic celebra el 25è aniversari amb més de 300.000 visitants

0
3218

La fira ha tingut lloc del 4 al 8 de desembre amb canvis d’ubicació i recuperant xifres d’assistència prepandèmiques

Unes 300.000 persones han visitat el Mercat Medieval de Vic al llarg del pont de la Puríssima. Enguany, la fira més visitada de la ciutat, i una de les més rellevants a nivell estatal, celebrava els 25 anys. Ho ha fet després d’una última edició cancel·lada per la situació sanitària, i recuperant xifres de visitants prepandèmiques. La 25a edició del Mercat Medieval va engegar amb el recorregut inaugural presidit per l’alcaldessa de Vic Anna Erra, el conseller d’Empresa i Treball Roger Torrent i diverses autoritats institucionals.

El regidor de Fires i Mercats Titi Roca valora com un èxit l’assistència, que ha despuntat el diumenge 5 i el dilluns 6 de desembre. Per la situació sanitària, enguany el Mercat s’ubicava en carrers propers al centre històric de la ciutat i no en aquest mateix com és habitual. En aquest sentit, Roca ha comentat que si la situació sanitària ho permet s’espera recuperar aquest espai de cara la següent edició. El canvi ha tingut una bona valoració, tant per l’organització com pels expositors, molt satisfets amb les vendes. Hi ha hagut més de 320 parades, així com activitats infantils, recreació d’oficis i més de 200 actuacions.

Entre els espectacles, en destacaven la marioneta gegant de la companyia francesa París Bénarès, que ha omplert els carrers amb el seu ocell gegant. També han aportat espectacularitat els Abanderats de Tortosa, una icona de la Festa del Renaixement d’aquesta ciutat, que han donat una nota de color a la fira amb les seves coreografies amb banderes. Ambdues propostes eren una forma de celebrar els 25 anys del Mercat Medieval.

Seguint amb les actuacions, l’espectacle històric L’assalt de l’Altarriba arribava enguany convertit en la Trifulga, incursió e desfeta de lo senyor Llorenç d’Altarriba a la ciutat de Vic. Es tractava d’una història dins d’una història, ja que a banda de conèixer les ventures i desventures de la companyia de comèdies ambulant Los Canyots, també s’incidia, a través de l’espectacle que aquests oferien, en els fets històrics que van passar a Vic al segle XV. A càrrec de Teatre eSseLa, l’obra ha aportat valor històric i artístic al Mercat Medieval.

Per ambientar la fira i animar els visitants, s’ha comptat també amb una vintena de companyies que han ofert més de 200 actuacions: titelles, tir amb arc, música medieval… Moltes d’elles ja són un clàssic del Mercat Medieval, com Infestum, de Manlleu, Taraska, de Sabadell, i la companyia de titelles Micro Troupe, de l’Alt Penedès. Els espectacles han sigut també un dels plats forts de l’espai infantil, que s’ha tornat a situar a les Adoberies vist l’èxit de l’última edició. La canalla també hi ha pogut assistir a tallers de maquillatge de cares, sabó, figures de fusta i bestiari popular, i viure aventures en un fantàstic laberint. 

Per altra banda, les recreacions d’oficis també han ajudat a l’ambientació de la fira i val a dir que les tavernes s’han agrupat en tres zones per evitar aglomeracions. A nivell de parades, enguany provenien de Catalunya, l’estat espanyol i Portugal, i han omplert els carrers propers al centre de Vic d’herbes, productes d’alimentació i artesania. 

Les parades més ben decorades i amb productes artesans de qualitat optaven per setè any a un reconeixement. El primer premi ha recaigut en Albert Jansen, situat al carrer Prat d’en Galliners, el segon ha sigut per a Gorrets, a la rambla del Passeig, i el tercer per a Cumbres Verdes, també situada al passeig. Se’ls recompensarà amb una inscripció gratuïta a la fira l’any vinent, un 50% de descompte i un 25% de descompte, respectivament.

D’altra banda, cal dir que la fira, en la línia de la campanya Suma’t al Zero, ha vetllat per la reducció de residus amb l’ús de gots reciclables, decoració amb materials reciclats, un programa de mà virtual i l’eliminació de les bosses de plàstic a les parades.

Aquests dies, el Mercat Medieval ha “conviscut” amb la Fira d’Artesans de Nadal. Situada a les voltes de la plaça Major, continuarà els propers 18 i el 19 de desembre, del 22 al 24 de desembre i del 2 al 4 de gener.

Cap a una futura Setmana Medieval

De cara a l’any vinent s’estudiarà si continuen alguns dels canvis introduïts en aquesta edició del Medieval i es treballarà per estrenar la Setmana Medieval, que difondrà el patrimoni medieval en el marc de la celebració de la fira. En aquesta línia, durant el Mercat Medieval, hi ha hagut activitats paral·leles al MEV – Museu d’Art Medieval i al Vicpuntzero.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.